Skocz do zawartości

M4A3 Sherman 105mm HVSS Dragon 1/72 + Jeep Airfix 1/72

Seweryn

Rekomendowane odpowiedzi

Coś ostatnio pochłonęła mnie ta skala ;). Po kilku pracach zleconych czas zrobić coś dla siebie ;), czyli na warsztat trafia M4A3 Dragona + lufa Abera, oraz Jeep.

pudo.jpg

M4A3 105 HVSS to mało popularna wersja Ronsona, używana w końcówce II Wojny światowej oraz w konflikcie koreańskim. Do budowy tego modelu zainspirowało mnie to zdjęcie:

M4A3_105mm_HVSS.jpg

Oznaczenia na ten pojazd znajdują się w pudełku Dragona, model posiada też późnowojenne gąsienice T80, graty i bambelte też posiadam.

Przyczepkę albo kupię żywiczną, albo wydłubię sam.

Model wstępnie poskładany, gąsienica założona na próbę ;)

ron3.jpg

ron1.jpg

ron2.jpg

Taka fotka porównawcza z M4A1 Trumbadziewia - praca zlecona model prosto z pudła z kalkami i kilkoma elementami Dragona, model wymalowany wkrótce pojawi się w galerii.

dwa.jpg

Model ma stanąć na podstawce z widoczna tabliczką jak na zdjęciu przed nim mam zamiar postawić Willysa Airfixa lekko zwaloryzowanego grillem z blaszki mojego projektu i paroma innymi detalami.

ronwil4.jpg

Ciekawa stronka w temacie http://www.hfmodeling.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=162744&ord=&page=1

Edytowane przez Gość

latająca krowa też wygląda zacnie.

Model Trumpetera to jakieś nieporozumienie, w sumie do poskładania w jeden wieczór, słaby detal, do tego gładki jak szkło. Już wolę Dragony , ale cóż takiego dostałem do zrobienia.

Mały krok naprzód. Gąsienice założone, słabo pasują do kół napędowych, ale wyszło w miarę dobrze.

ron22.jpg

ron11.jpg

Kupiłem też przyczepkę, w sumie dwie:

przyczepy.jpg

czekam jeszcze na amunicyjne z mrmodelabu, coś się do niego dopasuje ;).

u, to możesz mieć trudniejsze malowanie. to znaczy ponacinac lekko i tak możesz już na modelu, nie będą takie obłe. a najlepiej chyba zostawić gąsienice zdejmowalne aż do końca prac malarskich. osobiście nie przyklejam gasienic i kół napędowych, szybko maluje się koła i jest dostęp do bandaży i wszelkich zakamarków, osobno gąsienice i końcowym etapem jest ich naciągnięcie. nie przy wszystkich modelach da się tak zrobić ale akutar na Shermanach ten sposób jest bardzo skuteczny.

Gąsienice założone, słabo pasują do kół napędowych, ale wyszło w miarę dobrze.

Niestety to prawda. Sam się o tym przekonałem robiąc M4A3E8, chociaż u Ciebie nie wygląda to tak źle. Mimo wszystko postarałbym się jeszcze trochę docisnąć gąskę z lewej strony (pierwsza fotka).