Kubus92 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Nigdy nie widziałem pomalowanej wikliny, nawet gdyby to po co ją malować? Na temat podstawki się wypowiem jak się zobaczymy i mi ją pokażesz bo na zdjęciach ziemia na niej wygląda jak trociny brakowało mi tego słowa. Trociny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Na zdjęciach wygląda to jak ,,trociny" ale na żywca mniej to widać. A coś więcej o podstawce? Jakieś uwagi, podpowiedzi? Ślady dorobię Zapewniam ,że to nie są trociny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Po naradzie z kolegami z modelarni postanowiłem, że: kałuże zostaną zlikwidowane, grunt w kilku miejscach poprawiony, trawa zlikwidowana, dorobię błotniste ślady kół. Teraz oczekując na farbę rozgrzebałem troszku figurki i muszę zganić Dragona bo figurki posiadają duże przesunięcia form, ale są dobrze zdetalizowane i można wykonać 4 wersje. Resztę zdjęć fstawię gdy skończę figurki. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Po naradzie z kolegami z modelarni postanowiłem, że: kałuże zostaną zlikwidowane, grunt w kilku miejscach poprawiony, trawa zlikwidowana, dorobię błotniste ślady kół. Teraz oczekując na farbę rozgrzebałem troszku figurki i muszę zganić Dragona bo figurki posiadają duże przesunięcia form, ale są dobrze zdetalizowane i można wykonać 4 wersje. Resztę zdjęć fstawię gdy skończę figurki. created by picasa2html.com Przepraszam za błąd wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem farby wstawiam zdjęcia: Brakuje dwóch części tzn. jednego uchwytu lub czegoś tam i blaszki fototrawionej która odpadła podczas robienia suchego pędzla. Model malowałem aerograem farbą Tamiya XF-63. Bandaże kół Humbrolem 33 a suchy pędzel Bielą tytanową Astry. Narzędzia malowane farbami olejnymi dla plastyków i metalizerami. Te ,,słupki" do wbijania w ziemię pomalowane na razie tylko na biało bo nie mam czerwonej. Wash wykonany Humbrolem 33 rozcięczonym terpentyną do farb olejnych Mam nadzieję niedługo wstawić foty ukończonego modelu z podstawką i figurkami. Mam nadzieję że się spodoba. P.S Foty wyszły jakieś takie ciemne nie długo wstawię nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Na zdjęciach trochę mało widać, ale robienie washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze to chyba nie jest dobry pomysł . A, co do zdjęć, to mógłbyś jeszcze jedną lampką oświetlić model ze strony obiektywu i myślę, że byłoby dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddominique Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Jak dla mnie to malowanie zrobiłeś beznadziejne, nie robi się washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze jak panzer gray i dorabianie z drutu uchwytów nie ma sensu zwłaszcza gdy ten drut jest oblepiony klejem a plastikowe z zestawu są dobrej jakości . Generalnie to z tego modelu mogłeś wyciągnąć znacznie więcej POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Osobiście nie zgadzam się, że mógł wyciągnąc więcej. Wykonał swoją pracę tak jak uważał za najlepsze i nie każdy model musi być na poziomie międzynarodowych zawodów. Ponadto uważam, że ciemny wash na Panzergrey-u wcale nie wygląda źle, nie ma coprawda takiego kontrastu jak w innej tonacji, ale dla mnie wygląda to w porządku. Malowanie też jest w porzadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Jak dla mnie to malowanie zrobiłeś beznadziejne, nie robi się washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze jak panzer gray i dorabianie z drutu uchwytów nie ma sensu zwłaszcza gdy ten drut jest oblepiony klejem a plastikowe z zestawu są dobrej jakości . Generalnie to z tego modelu mogłeś wyciągnąć znacznie więcej POZDRO moja reakcja na Twoj post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 7 Marca 2011 Autor Share Napisano 7 Marca 2011 Drogi ddominique chciałbym zobaczyć jakiś twój model bo jak na razie to swą karierę na forum zaczynasz od zrugania osoby która dopiero niedawno zaczęła robić modele na trochę wyższym poziomie niż początkujący. W jednym z postów napisałem, że zdjęcia wyszły jakieś bardzo ciemne i obiecywałem wstawić nowe. Niestety z powodu awarii aparatu nie mogłem ich wykonać. Jutro postaram się zaktualizować zdjęcia i mam nadzieję, że ci się spodoba. Naprawdę jeśli uważasz się za wspaniałego modelarza to udowodnij jakimś modelem na forum. No to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Nie dajmy się zwariować. Modelarstwo nie jest związanie z obligatoryjnym trzymaniem się wytyczonych zasad malowania czy kolorystyki. Każdy modelarz jeśli jest zadowolony z efektu swojej pracy, to osiągnął już sukces. Od czasu gdy internet pojawił się w kazdym domu, to nagle osoby zajmujące się modelarstwem od bardzo wielu lat skonfrontowały swoje modele z osobami o znacznie mniejszym stażu i początkującymi. Szczególnie na forach jest to mocno dostrzegalne, gdy modele prezentowane i ich warsztaty są na bardzo wysokim poziomie i na bardzo średnim (do której to kategorii 2 sam się zaliczam) i generalnie od osoby rejestrującej się na forum oczekuje się, że będzie conajmniej bardzo dobrze rokująca. Do czego zmierzam, ano do tego, że prawdziwi mistrzowie ce:bip:ą się pokorą i wielką wiedzą. Reasumując jedziesz dalej bo jest bardzo dobrze, a twoja praca jest jak najbardziej dobrze wykonywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 7 Marca 2011 Autor Share Napisano 7 Marca 2011 Dzięki bardzo Stojkovic za słowa otuchy. Zmobilizowałem się i szybko zrobiłem nowe zdjęcia. Co do dyskusji to nie od tego jest forum. Miłego oglądania created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Bardzo ładny suchy pedzel. Widać bardzo dobrze wszystkie szczególiki. Ja dodałbym ślady rdzy lub oleju przy śrubach na kołach, takie zacieki, ale bez przesady, delikatnie. Dla mnie elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Ja picuję tylko suchym pędzlem i ta technika u ciebie mi się bardzo podoba. co do innych śladów eksploatacji zgadzam się z kolega stojkovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Stojkovic to jeszcze nie koniec prac. Jak widać będzie to działo stało na podstawce obsługiwane przez załogę. Ślady eksploatacji chcę zrobić na modelarni bo sam znając życie przesadzę Lipstein jaką farbą wykonujesz suchy pędzel? Olejną czy akrylową? Według mnie lepsza jest ta pierwsza. Sam używam Bieli tytanowej Astry. I jeszcze jedno pytanie nie na temat Tak się składa, że równolegle z działem wykonuje Pattona z Italerki. Jest on mniej więcej na tym samym poziomie co działo. Poczekać na galerie czy zrobić warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Zawsze lepiej jest zrobić warsztat. Chociażby dlatego, że ktoś może ci bardzo dużo rzeczy podpowiedzieć. Galeria to albo pochwała albo krytyka. Nic już nie poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Ok dzisiaj wieczorem wstawię warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Ja używam tylko i wyłącznie Humbrola, taki mały modelarski minimal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 W tym co napisał ddominique jest trochę prawdy, ale tylko trochę!!! Pokaż co zwojowałeś z podstawką i figurkami. Co do suchego pędzla ja używam farby takiej, jaka jest pod ręką i ma właściwy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 9 Marca 2011 Autor Share Napisano 9 Marca 2011 Zapraszam do mojego warsztatu z Pattonem! KLIK: viewtopic.php?t=25850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi