Skocz do zawartości

Mechanised Towing 15cm. s.IG.33 Infantry Gun 1:35 Dragon

Tymek

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie widziałem pomalowanej wikliny, nawet gdyby to po co ją malować? Na temat podstawki się wypowiem jak się zobaczymy i mi ją pokażesz bo na zdjęciach ziemia na niej wygląda jak trociny

brakowało mi tego słowa.

Trociny!

Na zdjęciach wygląda to jak ,,trociny" ale na żywca mniej to widać.

A coś więcej o podstawce? Jakieś uwagi, podpowiedzi?

Ślady dorobię

Zapewniam ,że to nie są trociny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po naradzie z kolegami z modelarni postanowiłem, że: kałuże zostaną zlikwidowane, grunt w kilku miejscach poprawiony, trawa zlikwidowana, dorobię błotniste ślady kół. Teraz oczekując na farbę rozgrzebałem troszku figurki i muszę zganić Dragona bo figurki posiadają duże przesunięcia form, ale są dobrze zdetalizowane i można wykonać 4 wersje. Resztę zdjęć fstawię gdy skończę figurki.

P1050054.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Po naradzie z kolegami z modelarni postanowiłem, że: kałuże zostaną zlikwidowane, grunt w kilku miejscach poprawiony, trawa zlikwidowana, dorobię błotniste ślady kół. Teraz oczekując na farbę rozgrzebałem troszku figurki i muszę zganić Dragona bo figurki posiadają duże przesunięcia form, ale są dobrze zdetalizowane i można wykonać 4 wersje. Resztę zdjęć fstawię gdy skończę figurki.

P1050054.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Przepraszam za błąd wstawię

• 4 weeks later...

Po dłuższej przerwie spowodowanej brakiem farby wstawiam zdjęcia:

P1050100.JPG

P1050101.JPG

P1050102.JPG

P1050103.JPG

P1050104.JPG

P1050106.JPG

P1050107.JPG

bypicasa2html.gif

Brakuje dwóch części tzn. jednego uchwytu lub czegoś tam i blaszki fototrawionej która odpadła podczas robienia suchego pędzla.

Model malowałem aerograem farbą Tamiya XF-63. Bandaże kół Humbrolem 33 a suchy pędzel Bielą tytanową Astry. Narzędzia malowane farbami olejnymi dla plastyków i metalizerami. Te ,,słupki" do wbijania w ziemię pomalowane na razie tylko na biało bo nie mam czerwonej.

Wash wykonany Humbrolem 33 rozcięczonym terpentyną do farb olejnych

Mam nadzieję niedługo wstawić foty ukończonego modelu z podstawką i figurkami.

Mam nadzieję że się spodoba.

P.S

Foty wyszły jakieś takie ciemne nie długo wstawię nowe.

Na zdjęciach trochę mało widać, ale robienie washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze to chyba nie jest dobry pomysł . A, co do zdjęć, to mógłbyś jeszcze jedną lampką oświetlić model ze strony obiektywu i myślę, że byłoby dobrze

• 2 weeks later...

Jak dla mnie to malowanie zrobiłeś beznadziejne, nie robi się washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze jak panzer gray i dorabianie

z drutu uchwytów nie ma sensu zwłaszcza gdy ten drut jest oblepiony klejem a plastikowe z zestawu są dobrej jakości . Generalnie to z tego modelu mogłeś wyciągnąć znacznie więcej

POZDRO

Osobiście nie zgadzam się, że mógł wyciągnąc więcej. Wykonał swoją pracę tak jak uważał za najlepsze i nie każdy model musi być na poziomie międzynarodowych zawodów.

Ponadto uważam, że ciemny wash na Panzergrey-u wcale nie wygląda źle, nie ma coprawda takiego kontrastu jak w innej tonacji, ale dla mnie wygląda to w porządku. Malowanie też jest w porzadku.

Jak dla mnie to malowanie zrobiłeś beznadziejne, nie robi się washa czarną farbą na tak ciemnym kolorze jak panzer gray i dorabianie

z drutu uchwytów nie ma sensu zwłaszcza gdy ten drut jest oblepiony klejem a plastikowe z zestawu są dobrej jakości . Generalnie to z tego modelu mogłeś wyciągnąć znacznie więcej

POZDRO

moja reakcja na Twoj post

Drogi ddominique chciałbym zobaczyć jakiś twój model bo jak na razie to swą karierę na forum zaczynasz od zrugania osoby która dopiero niedawno zaczęła robić modele na trochę wyższym poziomie niż początkujący. W jednym z postów napisałem, że zdjęcia wyszły jakieś bardzo ciemne i obiecywałem wstawić nowe. Niestety z powodu awarii aparatu nie mogłem ich wykonać. Jutro postaram się zaktualizować zdjęcia i mam nadzieję, że ci się spodoba. Naprawdę jeśli uważasz się za wspaniałego modelarza to udowodnij jakimś modelem na forum.

No to tyle

Nie dajmy się zwariować. Modelarstwo nie jest związanie z obligatoryjnym trzymaniem się wytyczonych zasad malowania czy kolorystyki.

Każdy modelarz jeśli jest zadowolony z efektu swojej pracy, to osiągnął już sukces. Od czasu gdy internet pojawił się w kazdym domu, to nagle osoby zajmujące się modelarstwem od bardzo wielu lat skonfrontowały swoje modele z osobami o znacznie mniejszym stażu i początkującymi. Szczególnie na forach jest to mocno dostrzegalne, gdy modele prezentowane i ich warsztaty są na bardzo wysokim poziomie i na bardzo średnim (do której to kategorii 2 sam się zaliczam) i generalnie od osoby rejestrującej się na forum oczekuje się, że będzie conajmniej bardzo dobrze rokująca. Do czego zmierzam, ano do tego, że prawdziwi mistrzowie ce:bip:ą się pokorą i wielką wiedzą.

Reasumując jedziesz dalej bo jest bardzo dobrze, a twoja praca jest jak najbardziej dobrze wykonywana.

Bardzo ładny suchy pedzel. Widać bardzo dobrze wszystkie szczególiki.

Ja dodałbym ślady rdzy lub oleju przy śrubach na kołach, takie zacieki, ale bez przesady, delikatnie.

Dla mnie elegancko.

Ja picuję tylko suchym pędzlem i ta technika u ciebie mi się bardzo podoba. co do innych śladów eksploatacji zgadzam się z kolega stojkovic

Stojkovic to jeszcze nie koniec prac. Jak widać będzie to działo stało na podstawce obsługiwane przez załogę. Ślady eksploatacji chcę zrobić na modelarni bo sam znając życie przesadzę

Lipstein jaką farbą wykonujesz suchy pędzel? Olejną czy akrylową? Według mnie lepsza jest ta pierwsza. Sam używam Bieli tytanowej Astry.

I jeszcze jedno pytanie nie na temat

Tak się składa, że równolegle z działem wykonuje Pattona z Italerki. Jest on mniej więcej na tym samym poziomie co działo. Poczekać na galerie czy zrobić warsztat?

Zawsze lepiej jest zrobić warsztat. Chociażby dlatego, że ktoś może ci bardzo dużo rzeczy podpowiedzieć. Galeria to albo pochwała albo krytyka. Nic już nie poprawisz.

W tym co napisał ddominique jest trochę prawdy, ale tylko trochę!!! Pokaż co zwojowałeś z podstawką i figurkami. Co do suchego pędzla ja używam farby takiej, jaka jest pod ręką i ma właściwy kolor.