Michalw Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Witam. Dziś nabyłem długo wyszukiwany model tego samochodu. Wydaje mi się że gdybym mógł porównać model z tej firmy a RPM'u to jakby porównać Italeri do Dragona... no może trochę za bardzo, choć widziałem wypraski eRPeeMowskie i wiemy tu chyba wszyscy że rewelacji to nie ma. Wszystko odlane w szarym dość miękkim plastiku nadlewek trochę jest ale bardzo cienkie i jak patrzę to bez problemu się je usunie. Instrukcja nie jest obszerna zajmuje jeden arkusz papieru po obu stronach. Nie ma elementów "szklanych" co utrudnia pracę np. przy reflektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Powodzenia. Ja w swoim miałem piękne jamy skurczowe na piórach resorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Witam. Dziś nabyłem długo wyszukiwany model tego samochodu. Wydaje mi się że gdybym mógł porównać model z tej firmy a RPM'u to jakby porównać Italeri do Dragona... Hmm, Michale to ja mam zwidy czy co? Niech mnie ktoś oświeci, gdzie tu jest różnica w wypraskach? In-box BA-20 z RPM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 skala72 Witam. Ja wiem o co Ci chodzi, że to ten sam zestaw tylko jakiś przepak i się tu zgodzę, ale miałem oba zestawy w ręce i ten RPM'u wyglądał tragicznie. Może trafiłem na jakiś strasznie trefny. Jak np. napisał Akahoshi on miał jakieś tam mankamenty a ja już dobrze obejrzałem zestaw i żadnego nie widzę (jeżeli chodzi o wypychacze itp.). P.S. Dodam dla kupujących że instrukcja jest jakby od innego zestawu Ba-20 bo nie ma pary elementów jak szpadel, antena ramowa wraz z uchwytami i paru jeszcze. Tych elementów nie ma, choć są pokazane w instrukcji gdzie je zamontować i mają podane swoje rzekome nr. w ramkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 skala72Witam. Ja wiem o co Ci chodzi, że to ten sam zestaw tylko jakiś przepak i się tu zgodzę, ale miałem oba zestawy w ręce i ten RPM'u wyglądał tragicznie. Może trafiłem na jakiś strasznie trefny. Jak np. napisał Akahoshi on miał jakieś tam mankamenty a ja już dobrze obejrzałem zestaw i żadnego nie widzę (jeżeli chodzi o wypychacze itp.). Aż poleciałem i wyjąłem RPMowskiego z pudła i powiem szczerze, że miałeś jakiegoś pecha (nie mylić z 5i1/2). Ten twój wygląda mało zachęcająco. W pudłach RPM są te same modele BA-20, różnią się tylko dodatkami, w tym w/w są dodane tory i kółka "kolejkowe", reszta to te same wypraski. Dobra, my tu gadu-gadu, a robota stoi. 3mam kciuki, bo to jest model masakra, szpachla będzie kosztowała więcej niż sam model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 No nie będę ukrywał że szpachli pójdzie, ale zakochałem się w tym modelu jak obejrzałem "Twierdze Brzeską". Fakt faktem samochód ma tam dwa krótkie epizody ale i tak mi się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 "...jak obejrzałem "Twierdze Brzeską". Tzn., może coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Ruskie zrobiły pełnometrażowy film "Twierdza Brzeska". Musze stwierdzić że jest w na prawdę dobry. Sceny batalistyczne, bohaterstwo itp. Film oparty na faktach. Tam właśnie jest pokazany Ba-20. http://www.filmweb.pl/news/Rosyjski+rz%C4%85d+producentem+wojennej+propagand%C3%B3wki+patriotycznej-48392 Zwiastun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Zwiastun super, tylko jedna rzecz, Rosjanie nie wiedzieli czy mają strzelać do Niemców. Przecież to sajuzniki byli, ale film zrobiony fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Dokładnie tak jak mówisz na początku jest pewna dezorientacja ,ale nie będę opowiadał. Muszę powiedzieć że nie żałowali kasy na produkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Wypadało przecież zrobić porządny film o Twierdzy-Bohaterze ZSRR Zwiastun rzeczywiście super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Wypadało przecież zrobić porządny film o Twierdzy-Bohaterze ZSRR Zwiastun rzeczywiście super. Myślę, że my robiąc np. nowy film o Westerplatte, też byśmy pokazali heroizm i etos naszych żołnierzy (jak to było widać wcześniej), a jak to było naprawdę. Taka sama sytuacja była by w filmie o PW '44. A jak było naprawdę, to tylko ci co przeżyli i coś mogą powiedzieć, a nie było takiego heroizmu jak to dzisiaj "wygląda". Trzeba pogadać z żyjącymi Powstańcami przy herbacie. I jak tam czuje się BA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Westerplatte jak Westerplatte a o Wiźnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Westerplatte jak Westerplatte a o Wiźnie? To był przykład, bo wszyscy wiedzą o co biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Westerplatte jak Westerplatte a o Wiźnie? Z muzyką Sabatonu gdzieś w tle... albo na końcu filmu. Trochę odbiegliśmy od tematu, ale marzą mi się takie filmy - choćby były patriotyczne "do bólu". Mamy przeciez powody do dumy i warto je pokazać wszystkim Rodakom jak i światu. A co do inboxa - model wygląda dość przerażająco. Ale licze, że coś fajnego z niego wystrugasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Ba-20 jest ok. Nie będę do niego zakładał warsztatu. No chyba że chcecie ? Szpachli dużo nie idzie, części są "dość dobrze" spasowane jak na te realia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Ba-20 jest ok. Nie będę do niego zakładał warsztatu. No chyba że chcecie ? Chcemy, chcemy !! No ja chcę, tak będzie lepiej (co ja Smeagol jestem?). Powiem szczerze, że kilka dni temu przytargałem go (BA-20 razem z FT-17 z RPMu) do domku i miałem sobie pokleić, ale ... obowiązki przerwały tę chwilę radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BVM Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Wydaliśmy komplet kół dla BA-20. True koła bez czapki, z innego zestawu liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Szpachli dużo nie idzie, części są "dość dobrze" spasowane jak na te realia. Przez to "dosć dobre" spasowanie straciłem serce do tego modelu. Lezy drugi rok na szafie z częściowo sklejonym kadłubem. Ja bym o warsztat poprosił, może jednak odkurzę i dokończę jak mnie ktoś zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ładne kółka, ja bym się na nie skusił (będą ładniejsze od samego modelu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BVM Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ładne kółka, ja bym się na nie skusił (będą ładniejsze od samego modelu) Koła oddanych na casting. Wkrótce bęben hamulcowy z piastą. Oddzielny zestaw kół będą takie same, ale z korkami. Ze względu na szybko, koła z oponami na dwa rodzaje model UAZ ("Military Willis" i "Bilek"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Myślę, że kolega został oszukany. Zbadałem zprawę, model Alana różni się w porównaniu do RPMu czy starego TWK Start. Po pierwsze kołpaki, po drugie klamki zamiast elementów do chwytania na przednich klapach. Jarzmo karabinu też troszkę inne. Są jeszcze pewne drobne różnice, instrukcja i pudło jest z Alana, ale wypraski nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 No to się rozczarowałem, że w wersji Fińskiej. Ogólnie model fajny, tylko szkoda, że brakuje zabrudzenia; pyłu, błota skandynawskiego gdzie, tam prawie drug nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 To zdjęcie to wygooglowałem, żeby nie było, jako przykład modelu Alana :] Z różnić między Alanem a RPM rzuca się w oczy inny typ wieży, Alan ma też tył w innym kształcie. Mocowania antenty ramowej w Alanie są odlewane wraz z kadłubem (te takie trójkątne części). Może warto zmienić nazwę tematu? Kolejny raz spotykam się z tym, że w pudle Alana są wypraski innej firmy, to chyba częstsze oszustwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Wg starych pudełek (o ile dobrze pamiętam), RPM robił pojazdy serii wczesnej (Ba-20) z cylindryczną wieżą, natomiast Alan (przepak TWK start) serię późną (Ba-20M) z wieżą stożkową. Plus występowały modyfikacje w postaci wersji "dowódczej" z anteną ramową oraz szynowej ŻD, tylko nie pamiętam kto co robił. Kiedyś widziałem na allegro przepak Alana (a może to był Maquette? ach ta skleroza) pod szyldem Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi