Przemek - MaXus Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 Iszaczek dostał skrzydełka, dokleiłem również wstawkę 0,25mm do osłony km'ów, przez co zniknęła największa szczelina między osłonami. Na chwilę obecną efekt końcowy już mnie nie razi i przedstawia się następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Powoli do przodu: golenie, duperele oraz tradycyjnie kabinka waku (z lewej ), chociaż utrzymać to cholerstwo nawet krasnalowi byłoby ciężko : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Wash: mieszanka czarnego z dark green'em: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Zmazałem zmywaczem Wamodu plamki przy lampkach. Ponieważ iszaki czystością nie grzeszyły to będę jeszcze próbował filtrów i innych takich, więc wszystko myślę, powinno się jeszcze stonować i wymieszać. Jeszcze takie pytanie mam, czy są gdzieś dostępne jakieś inne zdjęcia robionego przeze mnie samolotu, ponieważ wszędzie, gdzie natknąłem się na Safonowa to tylko jego sylwetka na tle samolotu i to mocno obcięta po obu bokach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 heh takie zbliżenie że wygląda jak 1/48 może nawet więcej kolega nie łoszował tylko preszajdingował - ale spx to tylko takie umowne nazewnictwo, ładna kolorystyka spodu te modeliki ICMu może super spasowane i proste nie są ale mają dużo uroku i smaczków - przynajmniej jak dla mnie (dolna pow. skrzydeł, delikatne detale - zaprzeczenie teorii wielu firm modelarskich że w plastiku "sie nie da", u mnie czeka I-5 i jestem pod b. miłym wrażeniem detali) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 ... kolega nie łoszował tylko preszajdingował ... Faktycznie, pomyłka - za bardzo wybiegłem do myślami przodu . ICM rzeczywiście ma kilka perełek, imo I-16 jest jedną z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Będę teraz maskował dół. Macie może jakieś patenty na maskowanie niewygodnych (cienkich) miejsc, jak na przykład krawędzie skrzydeł? O ile z krawędzią natarcia nie jest tak źle, to na uzyskanie ostrego przejścia na krawędzi spływu oraz końcówce skrzydła nie mam za bardzo pomysłu. Mogę ostatecznie podkleić tylko od spodu ale to już nie będzie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Przemo, ten sposób jest oki, sprawdziłem w praktyce i krawędź spływu ma dobre odcięcie. Innych sposobów nie znam, a widzę po warsztatach, że właśnie w ten sposób jest chyba przez większość modelarzy stosowany. Iszak pierwyj sort, tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Na kilka minut przed malowaniem. Strasznie dużo czasu mi to zajęło, wbrew pozorom : Edit: ... i po malowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Krawędzie wyszły całkiem, całkiem - niedoskonałości zrzucam na karb realizmu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Dzięki Jarek!. Modelik właśnie po kontakcie z błyszczącym lakierem. Tu mam pytanie: jakie macie doświadczenia z sido, czy można dawać drugą warstwę np. po pół godzinie, czy lepiej poczekać kilka(naście) godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Nie mam najlepszych wspomnień po sido, jak położyłem po raz drugi mniej więcej po 10 min., to zrobiła się skórka pomarańczy. Popróbuj na złomie, lepiej czasem samemu coś sprawdzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Zamiast podejrzanego sido nakładałem coś podobnego - Future. Niestety, wczoraj okazało się, że zmiękczył on farby bazowe (bardziej zieloną, najprawdopodobniej zbyt szybko nałożyłem lakier). Chcąc oszczędzić na czasie potraktowałem model delikatnie opalarką. Zbyt mocno jednak, ponieważ np. plastik goleni się rozszerzył wypaczając całe podwozie, również osłony KM'ów się lekko podgięły. Gorzej, że również zaznaczyła się linia łączenia połówek kadłuba. Cóż, kolejna, bolesna nauczka na przyszłość. Dzisiaj, po otrząśnięciu z tragedii, skorygowałem poprzez podcinanie golenie oraz nałożyłem kalki. Kalki otrzymałem od forumowego kolegi. Minusem jest ich wiekowość i straszna kruchość. Lewo to poskładałem. Kalki jakie są, takie są, ważne, że są. Tarmosiłem je Set'em i Sol'em MM a potem jeszcze Set'em Gunze. Nawet ładnie wyszło. Na to dwie warstwy sido. Osłony KM'ów też może da się nagiąć. Pozostanie więc linia łączenia ale tego bezinwazyjnie skorygować się nie da, więc zostawiam. Wieczorkiem/nocą końcówka dłubaniny i delikatny wash, potem hulaj duszo: postshading'i, filtry, pigmenty i co tam jeszcze, żeby zakamuflować trochę niedostatki modelu: Stan prawie początkowy (po wstępnych korektach): i po dzisiejszych zabiegach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 25 Marca 2011 Autor Share Napisano 25 Marca 2011 Tymczasem (góra w rzeczywistości jest bardziej wyrazista, na kolejnych fotkach postaram się lepiej to ukazać): a tak będzie wyglądał celownik (jeszcze nie zamontowany): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Model wyglądał jeszcze dzisiaj koło północy wspaniale : pięknie go wycieniowałem filtrami, pobrudziłem pigmentami oraz ryski ołówkami. Oglądając iszaka Darka Trzeciaka na sąsiednim forum przyszło mi do głowy aby nadać mu bardziej brunatny charakter więc końcowy werniks zabarwiłem mieszanką w kolorze ciemnego brązu. Niestety mieszanka okazała się zbyt mocna i w większości pozasłaniałem efekty plastyczne czyniąc samolot osmolonym, jakby przyleciał przez połowę kominów Leningradu. Tym bardziej mi szkoda, że nie zrobiłem wcześniej żadnych zdjęć - kolejna nau(cz)kę na przyszłość. Chwila przed montażem finalnym + celownik : Zapraszam do GALERII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi