Kubus92 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 witam, mam problem z nakładaniem clear fix'u Humrolowskiego. Wykorzystałem go do imitacji lampy w pojeździe w 72. Zalewałem paroma warstwami. Ale gdy wszystko powysychało wyszła dosłownie taka kaszka zamiast ładnego klosza. Taka nieregularna, pofałdowana powierzchnia. Chciałem zrobić zdjęcie, ale to jest takie maleństwo, że mój aparat nie mógł złapać ostrości (czyli po prostu nie umiałem) Specyfik jest nowy więc problem leży w moich umiejętnościach. Macie jakieś solucje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Też zauważyłem dziwne kurczenie się Clearfixa... pewnie tak ma być. Ja nakładam więcej niż potrzeba a potem piłuje/poleruje. A jak Clearfix cie denerwuje to użyj ramki przezroczystej i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Clearfix się kurczy, tak samo jak specyfiki Gunze. Lampki możesz też próbować robić z kropli bezbarwnego epidianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Albo spróbuj wykorzystać Valejo Still Water. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Albo spróbuj wykorzystać Valejo Still Water. A robiłeś lampki wykorzystując Still Water? Ja robiłem zegary w skali 1:32 i wyszło bardzo słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Możesz użyć też lakieru bezbarwnego do drewna lub jakiegoś innego byle by był dosyć gęsty (ale tak by fajnie się rozlał) i nie matowy. Ja tak wykonałem setki bulajów w skali 1:200 więc wielkość twojego reflektora jest zapewne porównywalna. Przy okazji dodam, że ten lakier kiedy jest bardzo gęsty świetnie nadaje się do wykonywania nitów. W ostateczności może też być kawałek ramki z przezroczystego plastiku. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Możesz użyć też lakieru bezbarwnego do drewna lub jakiegoś innego byle by był dosyć gęsty (ale tak by fajnie się rozlał) i nie matowy. Ja tak wykonałem setki bulajów w skali 1:200 więc wielkość twojego reflektora jest zapewne porównywalna. Przy okazji dodam, że ten lakier kiedy jest bardzo gęsty świetnie nadaje się do wykonywania nitów. W ostateczności może też być kawałek ramki z przezroczystego plastiku. Pozdrawiam Piotrek rozumiem, że rozpuścić ten kawałek przezroczystego plastiku, tak? nie bardzie wiem jak to praktycznie zrobić właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Co do przezroczystego plastiku to wystarczy odciąć kawałek ramki... Jeden koniec odciętego elementu piłujesz dopasowując do reflektora. Potem malujesz wnętrze reflektora i wklejacz przezroczysty element klejem CA do reflektora. No i masz reflektor z odstającym kawałkiem ramki przezroczystej... Co wygląda dość groteskowo więc należy odciać niepotrzebny kawałek ramki i dalej piłować, polerować... a na koniec sidoluxem pomalować żęby zwiększyć efekt przezroczystości. Proponuje poćwiczyć przed właściwą pracą co by nie popsuć reflektora xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 rvlt_n616 - no i dokładnie tak robię ale w 35 gdzie reflektory są stosunkowo spore. Pewnie w 72 też jest to spokojnie do zrobienia jednak sam nie zajmuję się tą skalą. Kubus92 - jeśli masz taki lakier to możesz spokojnie spróbować bo nic się nie stanie ale w sumie Kolega wyżej ładnie opisał jak zrobić to przy pomocy ramki więc jak Ci łatwiej Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi