Skocz do zawartości

clear fix

Kubus92

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam problem z nakładaniem clear fix'u Humrolowskiego.

Wykorzystałem go do imitacji lampy w pojeździe w 72.

Zalewałem paroma warstwami. Ale gdy wszystko powysychało wyszła dosłownie taka kaszka zamiast ładnego klosza. Taka nieregularna, pofałdowana powierzchnia. Chciałem zrobić zdjęcie, ale to jest takie maleństwo, że mój aparat nie mógł złapać ostrości (czyli po prostu nie umiałem) Specyfik jest nowy więc problem leży w moich umiejętnościach.

Macie jakieś solucje?

Możesz użyć też lakieru bezbarwnego do drewna lub jakiegoś innego byle by był dosyć gęsty (ale tak by fajnie się rozlał) i nie matowy. Ja tak wykonałem setki bulajów w skali 1:200 więc wielkość twojego reflektora jest zapewne porównywalna. Przy okazji dodam, że ten lakier kiedy jest bardzo gęsty świetnie nadaje się do wykonywania nitów. W ostateczności może też być kawałek ramki z przezroczystego plastiku.

Pozdrawiam

Piotrek

Możesz użyć też lakieru bezbarwnego do drewna lub jakiegoś innego byle by był dosyć gęsty (ale tak by fajnie się rozlał) i nie matowy. Ja tak wykonałem setki bulajów w skali 1:200 więc wielkość twojego reflektora jest zapewne porównywalna. Przy okazji dodam, że ten lakier kiedy jest bardzo gęsty świetnie nadaje się do wykonywania nitów. W ostateczności może też być kawałek ramki z przezroczystego plastiku.

Pozdrawiam

Piotrek

rozumiem, że rozpuścić ten kawałek przezroczystego plastiku, tak?

nie bardzie wiem jak to praktycznie zrobić właśnie.

Co do przezroczystego plastiku to wystarczy odciąć kawałek ramki... Jeden koniec odciętego elementu piłujesz dopasowując do reflektora.

Potem malujesz wnętrze reflektora i wklejacz przezroczysty element klejem CA do reflektora. No i masz reflektor z odstającym kawałkiem ramki przezroczystej... Co wygląda dość groteskowo więc należy odciać niepotrzebny kawałek ramki i dalej piłować, polerować... a na koniec sidoluxem pomalować żęby zwiększyć efekt przezroczystości.

Proponuje poćwiczyć przed właściwą pracą co by nie popsuć reflektora xD

rvlt_n616 - no i dokładnie tak robię ale w 35 gdzie reflektory są stosunkowo spore. Pewnie w 72 też jest to spokojnie do zrobienia jednak sam nie zajmuję się tą skalą.

Kubus92 - jeśli masz taki lakier to możesz spokojnie spróbować bo nic się nie stanie ale w sumie Kolega wyżej ładnie opisał jak zrobić to przy pomocy ramki więc jak Ci łatwiej

Pozdrawiam

Piotrek