Darek M Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Witam zainteresowanych relacją. Walka z zawieszeniem dobiegła praktycznie końca (być może zdecyduję się jeszcze na drobną korektę kół jezdnych ale to się zobaczy). Na początku muszę trochę obronić lokalizację koła napędowego. Jego odległość od pierwszego koła jezdnego jest różna(najlepiej widać to na trzecim zdjęciu - różne pojazdy, to samo podwozie): Generalnie więcej zdjęć z epoki pokazuje ten pojazd z kołami zsuniętymi bliżej siebie (może ktoś z Was wie dlaczego i czy popełniłem błąd czy nie) ale ja nie mogłem ich już bliżej zsunąć. Kiedy przyjechała paczka z friulami, a nie łatwo było je zdobyć, miałem już wszystko poskładane do kupy. Po przymierzeniu koła napędowego okazało się, że jest ono tam gdzie narysowałem czerwony okrąg: duuuuuuuuuużo za daleko. Po raz kolejny opadły mi ręce i nie zrezygnowałem chyba tylko dla tego, że szkoda mi było kasy wpakowanej w friule ;) Koło napędowe w męczarniach udało mi się przesunąć trochę do tyłu ale tylko trochę bo dalsze cofanie spowodowało by, że pojazd zaczął by wyglądać nienaturalnie z przodu. Generalnie poprzerabiałem tyle elementów, że w pewnym momencie przestałem ogarniać całość. Na sucho nie dało się tego poskładać i sprawdzić czy do siebie pasują bo mi się najzwyczajniej w świecie rozsypywały w rękach. Musiałem więc żyć nadzieją, że kiedy je posklejam to będzie pasować. Ogólnie jestem w miarę zadowolony pomijając to koło napędowe, no ale nie przeszło mi przez myśl, że producent o tyle się walnie, choć biorąc pod uwagę ile baboli popełnił to mogłem się tego spodziewać. O_o Co do friuli to sam siebie się pytam czy było warto je kupować do tego modelu (pewnie nie było), ale po pierwsze nie ma sensownej alternatywy a po drugie koło napędowe z zestawu ma tyle wspólnego z oryginałem co rzodkiewka z bezzałogowym lotem na marsa. Sory, że tyle bazgrze ale może ktoś porwie się na ten "model" i przyda mu sie ta wiedza. a teraz zdjęcia... Oryginalnego ocowania kół napinających bym się nie czepiał - jak zmrużyć oczy i przygasić światło to trochę przypominało oryginał ale ja je sobie lekko poprawiłem. Rolki podtrzymujące są za to uproszczone na maksa: Ja jedną rozwierciłem, drugą spiłowałem od zewnątrz i z dwóch zrobiłem jedną a potem to odlałem w żywicy. Jak się przyjrzycie to w tej oryginalnej nawet wewnętrzny otwór na oś nie jest w środku :P Na koniec wspomnę jeszcze, że na razie tylko rolki podtrzymujące są wklejone na stałe. Reszta kół jest włożona na sucho i mogą być trochę krzywo. Ufff... mam nadzieje, że nie zanudziłem. Pozdrawiam i do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Wspaniała robota.Podziwiam twoje samozaparcie w poprawianiu tego wyrobu RPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Szanowny kolego, twój sd.kfz 135 to kawal dobrej i fachowej roboty. Teź kiedyś keljilem te model lecz tylko z pudelka. Wielky szacunek do ciebie za cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Na trzecim zdjeciu to protopyp L39 ktory mial przedluzone podwozie. Wszystkie kola sa dalej od siebie rozsuniete. To co masz jest mojim zdaniem OK Reszta - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Dzięki Panowie za miłe słowa. Pioter, dzięki za wyjaśnienia, trochę mnie uspokoiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 I jak tam Panie szanowny działasz coś przy tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 Uuuu, ktoś jeszcze pamięta o tej relacji Jak tylko mam czas i silę to do niego siadam. Miałem jeszcze nic nie pokazywać ale tam... Zmieniłem przednią cześć błotników przy pomocy puszki po pewnym szlachetnym napoju Zmieniłem też kształt tej "bańki" z przodu bo raz, że był zły a dwa miał jakąś taką dziwną fakturę jak by im się plastik zważył Do bańki dokleiłem te cztery haki na line lub łańcuch, który ma tam docelowo wisieć (to jakaś polowa przeróbka, którą widać na wielu archiwalnych zdjęciach) no i dorobiłem kilka innych pierdół jak uchwyty na szekle. Z niedawno podjętą decyzją biłem się w myślach kilka dni. Ostatecznie postanowiłem spiłować z modelu wszystkie wystające parchle, które gorzej niż lepiej przypominały nity, które powinny być stożkowymi śrubami i zamienić je na to: http://euromodelshop.ch/product_info.php?manufacturers_id=106&products_id=15544 Przez długi czas zastanawiałem się czy warto ale w końcu doszedłem do wniosku, że włożyłem w model już tyle pracy, że szkoda, żeby efekt popsuło to nitopodobne coś, co na dodatek jest w złych miejscach. Prawie wszystko już spiłowane a paczka jedzie więc decyzja zapadła. Stan na dziś prezentuje się tak: Najbardziej przeraża mnie malowanie. Nie mam dużego doświadczenia z aerografem i coś będzie trzeba z tym zrobić. W końcu nie chciał bym, żeby nadchodząca zima pokryła mi model puchową kołderką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Świetnie to już wygląda Naprawdę wielki szacun. A z nitami na "bogato: widzę będzie A malowanie trzeba ćwiczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 czy wersja ambulansowa była wyposażona w karabin?(...) Moze za pozno, ale zgodnie z konwencja genewska pojazd oznaczony czerwonym krzyzem lub polksiezycem nie moze byc uzbrojony. O ile wiem, Niemcy tego tez generalnie przestrzegali. Poza tym patrze zafascynowany - ja szykuje sie na ten model w 1:72 kiedys tam. Pozdrawiam serdecznie Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 3 Listopada 2011 Autor Share Napisano 3 Listopada 2011 Dzięki Panowie Krzysiek, zdecydowanie nie jest za późno. Budowa w toku, więc jeszcze sporo można pozmieniać a każda informacja/zdjęcie pojazdu jest cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 3 Listopada 2011 Share Napisano 3 Listopada 2011 Darku ( mój immieniku ) Kawał dobrej, modelarskiej roboty. RPM powinnien uczyć się od Ciebie, jak powinien wyglądać model. Szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 Witam ponownie. Z nowym rokiem nadszedł czas, żeby podbić wątek do góry. Od ostatniej aktualizacji pracy było mnóstwo a efektu prawie nie widać. Popracowałem trochę nad błotnikami i duperelami z przodu(co już pokazywałem). Najbardziej czasochłonna była jednak decyzja o wymianie wystających glutków o różnej wielkości i dość fantazyjnie rozmieszczonych na imitacje stożkowych śrub firmy MasterClub - piękna rzecz, szkoda, że nie do kupienia w kraju: W tej chwili jestem ze śrubkami chyba za połową ale niestety łatwiejszą połową. Ściany tylnej skrzyni są na tyle cienkie, że nie dam rady nawiercić w nich otworów na nóżki śrub. Musze odcinać łebki i kleić na styk. Moje pytanie jest takie. Znacie jakiś klej, który złapie plastik i żywicę dość mocno a jednocześnie nie zastygnie w kilka sekund? CA odpada bo nie daje mi szans na dokładne wypozycjonowanie łebka. Szukam czegoś co da mi chociaż 2-3 minuty zanim zwiąże na amen. Pozdrawiam, Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 WOW!!!! Szacun!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Jako że kupiłem sobie tego dziwoląga w 1/72, śledzę relację z uwagą... Model wygląda coraz bardziej imponująco. Co do kleju- może któraś odmiana poxipolu by się nadawała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Zegarmistrzowska robota Poxipol to też góra 10 minut i po robocie. Chyba,że Darek pokombinujesz z ilością utwardzacza w Poxipolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Poxipol to też góra 10 minut i po robocie. Chyba,że Darek pokombinujesz z ilością utwardzacza w Poxipolu. Szukam czegoś co da mi chociaż 2-3 minuty zanim zwiąże na amen. Znaczytsia słuczit' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi