Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialbym dowiedziec sie jak prawidlowo zmieszac farby aby otrzymac kolor Wermacht Olive o odcieniu zoltym (nie zielonym , czy tez brazowym).

Napisano
Dunkelberg 1943 obojętnie jakiej firmy.

Hmm...Dunkelberg 1943.

Jak jakaś wieeelka bitwa.

DUNKELGELB - czyli ciemnożółty...

Napisano
Dzieki za takie porady, ale jak dotad nic nowego nie dowiedzialem sie.

A co konkretnie kol. chce malować?Odcieni było dosyć dużo,więc...

chyba że, konkretna maszyna i to na podst.fotki kolorowej.

Napisano

ciemno żółty, to tak naprawdę określ czy potrzebny ci o odcieniu ciemniejszym czy jaśniejszym.jeśli potrzebny ci w miarę dobrze odpowiadający odcień to użyj humbrolka o nr94 lub tamiyowski nr xf-60 .jak dla mnie te kolory są bardzo dobre.jeśli potrzebny ci jaśniejszy odcień to należy rozjaśnić je delikatnie bielą.ale tak naprawde to koloru dunkelgelb nie traktuj dosłownie.taki kolor w orginale istniał przynajmniej w kilku jak czytałem pięciu odcieniach.jak widzisz musisz dobrać sobie sam najlepiej odpowiadającą farbę.

Napisano

Witam!

Generalnie to żółty,ciemny. Zasadniczo to nie ma większego znaczenia. Odcienie różniły się od siebie w zależności jakim medium mieszano pigment i czym nakładano go na pojazdy. Poza tym i tak będziesz pewnie męczył model płukankami, pigmentami, przecierkami itp. Kup po prostu jakiś tam Dunkelgelb 1943 i już. Potem poszalej z filtrami zmieniając odcienie itp...

Napisano
Chcialbym dowiedziec sie jak prawidlowo zmieszac farby aby otrzymac kolor Wermacht Olive o odcieniu zoltym (nie zielonym , czy tez brazowym).

Idziesz do sklepu modelarskiego albo jesli nie masz dostepu wchodzisz na strone jakiegos internetowego i z palety barw danej firmy ktora robi farby wybierasz sobie taki zolty jak Cie interesuje (nie zielony czy tez brązowy ) to trudne?

Napisano

Np. A 106 Panzer Olivegrun firmy Pactra albo german green Vallejo.

Napisano

Idziesz do sklepu modelarskiego albo jesli nie masz dostepu wchodzisz na strone jakiegos internetowego i z palety barw danej firmy ktora robi farby wybierasz sobie taki zolty jak Cie interesuje (nie zielony czy tez brązowy ) to trudne?

A jakiej niby podstawie dobrać ten kolor? Na podstawie próbek zamieszczonych na stronie sklepu?

Napisano
Chodzi o żółty! A nie o zielony.

Wermacht olive żółty?

Napisano

To wiesz co, to może napisz jaką odpowiedź chcesz dostać i Ci ją ktoś napisze...

A na poważnie, to weź pomieszaj kolory i zobacz jaki odcień najbardziej Ci pasuje. Ja miałem to samo (do dziś mi zostało trochę...) że do wszystkiego chciałem mieć nr farby, a tak się niestety nie da. Kombinować cza.

Pozdrawiam!

Napisano

Z ciekawości poszukałem w necie. Wehrmacht Olive nie ma (nie znalazłem) kodu RAL. Ma FS w zakresie od 33275 do 33434 a to niezła rozpiętość.

Poczytaj

http://mrafalsk.byethost9.com/tips/Polska%20Witryna%20Modelarska%20-%20Technika%20-%20Malowanie%20niemieckich%20pojazdow%20wojskowych.htm

szczególnie komentarz do Wehrmacht Olive.

Jesli nie robisz okazu fabrycznego tzn z palcu za bramą to sobie troszkę odpuść.

Powodzenia.

• 2 weeks later...
Napisano

Z gotowych RAL7028:

Vallejo: http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty24181/Tank_Dark_Yellow_1943

ModelMaster Authentic:

http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty22735/Panzer_Dunkelgelb_1943

Lifecolor:

http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty32764/dunkelgelb_22ml_ral_7028

Jest jeszcze Pactra, Gunze a pewnie i Agama. No i wspomniana Tamiya XF-60. Wystarczy wejść na stronę dowolnego sklepu i wyszukać po kluczu "dark yellow", "dunkelgelb", "german olive". Google też pomoże.