Wymysł Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Cześć! Czy znacie jakieś przypadki samolotów niepolskich przewoźników, które dostały polskie imiona? Ja znam takie: - KLM DC-9 PH-DNV "Warschau/Warszawa", "City of Warsaw" - Pan Am B737 N63AF "Clipper Poland" - Mexicana B757 N762MX "S.S.Juan Pablo II" Były inne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted February 12, 2011 Share Posted February 12, 2011 Dash BA Łowickie Wycinanki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 Dash BA Łowickie Wycinanki tych było więcej niż tylko Dash 8 (G-BRYW), na pewno: B747-436 (G-BLNT), B737-436 (G-DCOF), B757-236 (G-BPED) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JW Posted February 13, 2011 Share Posted February 13, 2011 DC-10-30 KLM (PH-DTC) Frederic Francois Chopin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wymysł Posted February 14, 2011 Author Share Posted February 14, 2011 DC-10-30 KLM (PH-DTC) Frederic Francois Chopin Ooo! DRAWDecal ma nawet kalki na niego (m.in.) http://www.drawdecal.com/store/index.php?dispatch=products.view&product_id=30477 tych było więcej niż tylko Dash 8 (G-BRYW), na pewno:B747-436 (G-BLNT), B737-436 (G-DCOF), B757-236 (G-BPED) A także ERJ145 G-EMBC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted February 15, 2011 Share Posted February 15, 2011 F-Decal ma do B737-436 (G-DCOF). Teraz zdaje się są dwie wersje na arkuszu Kogutki Łowickie i Kwiatki Łowickie. Pierwotnie była tylko pierwsza ale jak podesłałem gościowi zdjęcie tej maszyny na którym wyraźnie widać napis Kwiatki Łowickie to zrobił mały update i dostałem kalkomanię z dodatkową nazwą na arkuszu. Myślę, że taką teraz już sprzedaje. KLM DC-9 PH-DNV "Warszawa", "City of Warsaw" również znajdziesz w ofercie F-Decal w zestawie do DC-9 KLM, mam tą kalkomanię i nawet DC-9 na warsztacie pod nią, latał w starym (z pasami na ogonie) i nowym malowaniu, wybrałem tą pierwszą wersję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wymysł Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 KLM DC-9 PH-DNV "Warszawa", "City of Warsaw" również znajdziesz w ofercie F-Decal w zestawie do DC-9 KLM, mam tą kalkomanię i nawet DC-9 na warsztacie pod nią, latał w starym (z pasami na ogonie) i nowym malowaniu, wybrałem tą pierwszą wersję Też mam ten model w planach na nieokreśloną przyszłość. Zwłaszcza, że na uroczystość nadania imienia w 1969 przyprowadzili go do Warszawy polscy piloci tego przewoźnika - Jan Bartelski i Zdzisław Zajfert. KLM przewodzi stawce MD-11 PH-KCC to Marie Curie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts