Skocz do zawartości

Pudła do przenoszenia modeli.

mateusz kumorek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio sie przeprowadzalem i egzamin zdaly kartony polozone na tylnym siedzeniu, kartony byly niewysokie, tak aby nie ukladac modeli pietrowo. Calosc wypelnialem potem scinkami styropianowymi, aby w razie czego nie wpadaly na siebie. Te ulubione poustawialem na polce z tylu i zatrudnilem swoja dziewczyna do pilnowania. No i oczywscie podsawowa zasada jakiej sie trzymalem, ruszac wolno, jechac ostroznie, bez gwaltownych manewrow.

Po tej operacji nie zlamala mi sie nawet zadna antena.

Powodzenia w przeprowadzce.

Ja mniej więcej robię tak :

pakuję model do kartonu wielkością odpowiadającemu modelowi. Robię małe otwory w dnie w miejscach gdzie po przeciągnięciu delikatnego sznurka mogę model przywiązać do podłoża. Metoda jest prosta w przypadku większości pojazdów bo posiadają miejsca w których sznurek nie uszkodzi delikatnych elementów. W przypadku samolotów trzeba zadbać by golenie nie dotykały podłoża więc pod skrzydła i kadłub trzeba podłożyć jakiś w miarę delikatne "kostki" np. ze styropianu czy gąbki. Następnie w tych samych miejscach przywiązuje go do denka kartonu. Grunt to by model nie latał w kartonie. Dobrze użyć też delikatnego sznurka by przy gwałtownych manewrach nie otarł powierzchni. Ja tak wysłałem multum modeli Pocztą Polską i o dziwo żaden nich nie dotarł w kawałkach, a to już ogromny sukces . Takie paczuszki możesz sobie spokojnie poukładać w bagażniku i jakoś je unieruchomić dla pewności ale jeśli nawet całe paczki by latały na zakrętach to modele będą w całości .

Pozdrawiam

Piotrek

PS. Mi kiedyś cała taka paczka upadła z jakiegoś metra powodując stan przed zawałowy - serce mi się uspokoiło dopiero jak zobaczyłem, że nic się z modelem nie stało .

Plastikowe pudelko z wieczkiem, takie jak mozna dostac w ikei do przechowywania poscieli pod lozkiem (sa dosc plaskie ale za ta dlugie i szerokie), na dno kawalek pianki, styropianiu, na tyle gruby zeby mozna wbic wykalaczki. Wkladasz modele jak ci sie podoba, tak zeby wykorzystac najlepiej miejsce i zabezpieczasz w naroznikach modelu wykalaczkami.

Niema sprawy

Dopiero teraz zauważyłem, że mieszkamy w tym samym mieście (przynajmniej ja w połowie ). Jak będziesz szukał kartoników to polecam przejechać się do jakiegoś marketu typu Castorama. Jak pogadasz z pracownikami czy też ochroną zapewne dadzą Ci tak kosmiczne pudła, że nawet sznurki czasami nie są potrzebne . Nigdy nie byłem w Castoramie przy Warszawskiej (na magazynie) w Bielsku ale kiedyś zwiedziłem magazyn na warszawskim Targówku i dzięki temu mam bezpieczny transport dla modeli na zawody .

Pozdrawiam

Piotrek

Ja używam kartonów po papierze A4 do drukarek, takim do drukowania wz - etek; jest odpowiednio wysoki do moich ciężarówek. Po godzinach na służbowej niszczarce poprodukowałem sobie trzy worki ścinków do wypełnienia.

Odpowiednie umieszczenie w tym sianku modeli i można jechać nawet po wybojach. Dojechałem z pięcioma modelami do Krotoszyna i z powrotem bez przygód. Kartony poukładałem na wcisk między sobą, żeby nie miały luzu.

Pozdrawiam, Marcin.