Skocz do zawartości

Dornier Do-217 J1/J2 Nachtjager Italeri 1:72

galgan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim pierwszym warsztacie. Rok temu ponownie wziąłem się za sklejanie modeli samolotów w skali 1:72. samoloty sklejałem od dziecka do mniej wiecej III klasy liceum, nie wyglądały one najlepiej, szczególnie jeśli chodzi o malowanie (oszklenia kabiny pilotów malowałem pędzelkiem i nie mogłem dojść do tego jak można malować to prosto ) Zrobilem do nich gablote bo uzbierało się tego sporo sklejałem wszystko od I wojny Swiatowej po prototypy. Może nie wyglądały najlepiej ale szkoda mi było wyżucać, Az pewnego dnia kiedy wszystkie ladnie wyczyscilem półki przetarłem i wsówałem gablotę w swoje miejsce szkalana najwyazsza pólka runęła w dół , z modelami chyba nie musze mówić co sie stało . Jakos tak 2 lata temu niechcący natknołem się na stronie o modelarstwie (wczesniej nie było internetu itp) i szok jak mozna robić takie modele, więc postanowilem odbudować swoją kolekcje.Chciał bym sie skupić na samolotach z okresu II wojny swiatowej. Chciał bym aby były zrobione poprawnie i w miarę się prezentowały. Cudów się nie spodziewajcie zatem

Teraz do rzeczy : To jest mój 3 model po tej przerwie. Dornier Do 217 J1/J2 Nachtjager skala 1/72 Italeri cena około 45 zł

IMG_1220.JPG

Model niestety posiada wypukłe linie podziału blach

IMG_1221.JPG

IMG_1222.JPG

Jeżeli ktos chce kupic ten model moge zrobic lepsze zdjęcia z kalkomaniami oszkleniem itp.

Na początek z braku odpowiedniego koloru pomalowałem pactrą A100 wnętrze kabiny i fotele oraz z taśmy tamyi( taśme 6 mm pociąłem skalpelem na węższe paski uprzednio naklejając ja na śliski papier chyba kredowy, kawałek taśmy pomalowałem na srebrno aby emitowały klamry nie bawąiac sie juz z robienia ich z drucików) i tak ich prawie nie bedzie widać przez oszklenie, a zawsze lepiej to wygląda niż malowane. Jest kalkomania z zegarami i przyrządami z kabiny pilotów z której skorzystalem .

IMG_1224.JPG

IMG_1225.JPG

I tutaj moja praca staneła gdyż nie mam farbki gun metalizer aby pomalować km.( bo chyba czarną słabo bedzie?) oraz pewna zagwozdka a mianowicie jak wmątować 2 boczne km jak na zdjeciu poniżej?

IMG_1228.JPG

Edytowane przez Gość

Spróbuj sobie zmieszać srebrną z odrobiną czarnego. Lufy karabinów (po pomalowaniu) wetknij w dziurki w szybach, żeby wystawały tak jak na rysunku w instrukcji. Jeśli nie ma dziurek, to...

nie wiem. Nie umiem sobie wyobrazić, żeby nie było. WypUkłe linie podziału możesz zeszlifować drobnym papierem i wyryć je na nowo. Starsi koledzy powiedzą ci dokładniej, jak to zrobić.

W modelu są jakieś figurki?

Mam do ciebie prośbę. Popracuj nad ortografią i interpunkcją.

tak się zastanawiałem czy właśnie tak nie zrobic wymieszać czarną farbe z aluminium, tak yeż zrobie, blach nie bede rył bo jak dla mnie są za skąplikowane i dużo jest wypukłych. Co do bocznych km to nie ma tego przewidzianego w częściach , kabina " płaska" z obrazka na kartoniku, jak tego z instrukcji co zamieściłem, widać takie wklęsłe proste wnęki , lepsze zdjęcia tutaj:

http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Italeri/Italeri_Do217J-1/Italeri_Do217J-1.html

W modelu są figurki ale z nich nie skorzystam.

wiem chyba gdzie tkwi problem, w związku z tym że ma oznaczenie J a z tego co wyczytalem karabiny dodatkowe pojawiły się w wersji K ,(a taką wersję też wypóścił italeri ) można domniemać, że niechciało im sie zamieszczać nowego rysunku poglądowego (instrukcja jest poprawna) i po prostu jest w nich błąd. Zapewne wypraski są takie same w tym pudełku i w tym z inna wersją bo km jest 6 , tylko pewnie zmienili wypraski oszklenia .

szkoda bo fajnie by sie prezentowały takie wystajace km

Ps.Banny no własnie na pudełku też jest błąd jak w instrukcji z rysunkiem poglądowym i kamuflarzem

Kadłub już sklejony szpachla nałozona, jak wyszlifuje zamieszcze zdjecia.Właśnie sie przymierzam do zakupów w sklepie internetowy, chciałem kupic miedzy innymi płyny do kalkomani ale wyczytalem, że może je zastapić pod kalkomanią sidolux i na nie wyschnięty jeszcze nałożyć kalkomanie można , a zamiast plynu na kalki aby ładnie ptzylegała zmywacz wamodu 30% z wodą , myslałem nad kupnem z tego powodu że w 2 poprzednich modelach świecą mi sie kalkomanie.Chciał bym zrobic też wash i okopcenia i nie wiem czy wystarczy mi do tego i czy będzie dobry pigment vallejo iron oxide.Zaznaczam ,że fundusze mam ograniczone a po podliczeniu wszystkiego co sobie zaplanowałem wyszlo okolo 100 zł wiec zrezygnuję chyba z płynów sol set i Vallejlo washa ale czy to dobry pomysł?

kolejne zdjęcia z prac:

wklejona kabina pilotów

IMG_1233.JPG

dosyć trudne było spasowanie kopułki (nie na klej żeby sie obracała) no i umieszczenie fotela strzelca , gdyż nie dokońca pasowały dzwigary wiec zrobilem z ramek, wcześniej pomalowałem okolice kopułki aby potem nie pomazać farbą przy malowaniu. Nie obeszło się bez strat bo dotknołem kopułke szpachlą co zauważyłem jak już lekko zaschła i pozostał ślad.

IMG_1231.JPG

Części dosyć dobrze pasowały do siebie ale oprócz górnego łączenia skrzydeł z kadłubem wymagał szpachli

IMG_1234.JPG

IMG_1236.JPG

Pomalowałem wcześniej kabine dolnego strzelca (najbardziej nie lubie malowania oszklenia . co widać ) nadomiar złego to co pomalowałem odchodziło i jeszcze będe musiał to poprawić , Kabina była lekko niedopasowane i nie obyło się bez szpachli

IMG_1238.JPG

Na koniec ogon który też nie pasował idealnie , narazie prace nad nim staneły w tym punkcie

IMG_1237.JPG[/url]

• 4 months later...

model na ukończeniu , drugi model malowany aerografem, a pierwszy taki duży, pierwsze próby "brudzenia" mam nadzieje że kolejne będą lepsze, narazie 1 zdjęcie, reszta po nałożeniu kalkomani i wyrazniejsze , ale to chyba po zakupie płynu pod kalki bo efekty bez płynu widać

IMG_1290.JPG