Komor Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Moim kolejnym modelem znajdującym się w moim warsztacie jest Porsche 911 Carrera Cabrio. Model został wyprodukowany w 1985 (!) roku. Połozony jest na nim taki sam lakier jak na Ferrari. Do końca montażu zostało mi jedynie poskładac budę. I mam takie 2 pytania do przeglądających ten temat. Jak mam wyciąc drzwi (bo jest to model w którym można zrobic otwierane drzwi). I jak mam skleic słupek z budą bo jak kupiłem model był już pęknięty (na zdjęciu pęknięcie zaznaczone kółkiem). Kolejne zdjęcia dodam gdy budowa ruszy dalej. A tu fotki: [/img] Edytowane 19 Lutego 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Zdjęcia dawaj w miniaturkach.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Wiem wiem ale jak wstawiałem to jeszcze nie wiedziałem jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Młody, ja ci dam w miniaturkach! Regulaminowa mają być zdjęcia max 800x600, chociaż teraz to chyba jakoś tak więcej można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Wiem wiem ale jak wstawiałem to jeszcze nie wiedziałem jak. Możesz zmienić - jeśli jeszcze masz możliwość edycji swojego postu to linki do fotek zmień wstawiając w odnośnikach i wtedy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Zrobiłem tak i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Przeczytaj mój post DOKŁADNIE - mój link różni się od tych, które zamieściłeś pierwotnie. Najlepiej otwórz każdy obrazek, prawy przycisk myszy -> Kopiuj adres obrazka - i takie linki wklej pomiędzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Aha już widzę co zrobiłem żle:) Dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 A ja się poczepiam Przede wszystkim- dlaczego nie obrabiasz elementów po wycięciu? Nie przeszkadzają Ci te pozostałości po ramkach na fotelach? Kolejna sprawa to felgi, nie wiem jak były skonstruowane ale na pewno dało się je równo pomalować- do poprawki. Deska wypadało by pomalować matowo. Detale we wnętrzu również mogłeś się postarać pomalować równo. Oczywiście nie piszę tego wszystko żeby w jakiś sposób Ci dokuczyć, po prostu chce Ci zwrócić uwagę na kilka rzeczy które musisz poprawić, bo zależy Ci chyba na jak najlepszym wyglądzie modelu, a nie na tym żeby jak najszybciej znalazł się na półce. Na pewno wyjdzie lepszy od tych które pokazałeś wcześniej, ale czy na pewno jest to szczyt twoich możliwości...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki za uwagi postaram się je poprawic. A co do felg to on właśnie jakieś takie kwadratowe były nie wiem czemu ogólnie to one po założeniu karoserii są jakieś takie nieproporcjonalne a profil opon to niemalże jak terenowy jest. Aha i dziś pomalowałem karoserię drugi raz i mi się zaciek jeden utworzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Kłania się pozytywizm i hasło "Pracy u podstaw". Tak naprawdę nie ma jeszcze w Twoim modelarstwie sfery, która nie wymagałaby doskonalenia od samego początku. Po pierwsze zajmij się jednym konkretnym modelem, tak aby skupić na nim wszystkie swoje siły i jemu jednemu poświęcić czas. Wątki poradnikowe są aktualnie tym, na czym powinieneś skupić swoje oczy, mózg i modelarskie siły. Począwszy od samej obróbki części i doprowadzania do porządku powierzchni przed malowaniem (w tym szpachlowania), poprzez samo malowanie, a na kalkomaniach i polerce kończąc. Jeśli chodzi o kalkomanie przesyłam Ci link do poradnika: viewtopic.php?t=22731 Na stronie drugiej jest też parę słów odnośnie polerki. Jeśli chodzi o sam model Porsche to błagam, zmyj tę farbę z foteli i felg, oczyść je i pomaluj jeszcze raz powoli i starannie przygotowując farbę. Taki fajny model naprawdę na to zasługuje... Spróbuj również przed malowaniem karoserii nieco pogłębić mechanicznie linie podziału np. grzbietem skalpela, igłą lub specjalnym rylcem. Powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 21 Lutego 2011 Autor Share Napisano 21 Lutego 2011 Wielkie dzięki kornik za ten poradnik! Napewno mi się przyda. A co do tej farby na fotelach to przy nakładaniu jej na fotele tworzyły się jakieś czarne paprochy i dlatego tak słabo to wygląda :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 21 Lutego 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Grudki to prawdopodobnie skutek niedokładnie wymieszanej farby, przypuszczam, bo nie znam tych farb. Do malowania pędzlem poleciłbym Vallejo, nie wymagają rozcieńczania, bardzo ładnie kryją i myje się wodą, znacznie wygodniej się pracuje. Pozatym grudki to chyba nie jedyny problem, nie sądzisz? Szwy, pozostałości po ramce czy za gruba warstwa farby to nie są żeczy które się ot tak zostawia, zresztą już o tym mówiłem. Weź sobie lepiej rady Kornika do serca, ewentualnie rozważ to co powiedział Wuen o die-castach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 21 Lutego 2011 Autor Share Napisano 21 Lutego 2011 Fotele są już wyszlifowane i nie mają pozostałości po ramkach. Jutro zmyję z nich lakier i pomaluję od nowa. Do zmywania może byc płyn DOT-4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Młody, ja ci dam w miniaturkach! Regulaminowa mają być zdjęcia max 800x600, chociaż teraz to chyba jakoś tak więcej można Ostatnio dostałem pa głowie za nieregulaminowe zdjęcia i dowiedziałem się, że dopuszczalny maksymalny rozmiar to 1024(szerokość) Kolego komor - nie będę się mądrzył bo sam jestem raczej początkujący, ale bardziej doświadczeni koledzy dobrze Ci radzą. Wyłącz taśmociąg i powoli skończ jeden model, ale za to dobrze - wytrwałości. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Brawo! Przy okazji wypełnij może te puste w tylnej części fotele- ma być dobrze, nie? A do zmycia zwykłej farby wystarczy spokojnie kret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 21 Lutego 2011 Autor Share Napisano 21 Lutego 2011 Wyłącz taśmociąg i powoli skończ jeden model, ale za to dobrze - wytrwałości. A ja mówię po raz kolejny. Teraz zająłem się wyłącznie Porsche, a inne modele poszły na boczny tor. I mam teraz 4 problemy: 1. To Porsche to wersja w której można zrobic otwierane drzwi. Tylko ja nie wiem jak mam te drzwi wyciąc aby ich nie zniszyc. A tu zamieszczam fotki drzwi: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 2. Wyciąłem zderzak z ramki, oszlifowałem go i co się okazuje? Nie pasuje tak jak powinien!. Przód jest idealne tylko ten spoiler odstaje. Nie wiem co z tym zrobic. A tu fotki zderzaka (on tak odstaje i z drugiej strony): Uploaded with ImageShack.us 3. Pęknięty słupek. Czym go mam skleic? Fota: Uploaded with ImageShack.us 4. Czym wypełnic te puste miejsca w fotelach? Położyc tam szpachlę czy jak? Fota: Uploaded with ImageShack.us Aha i jeszcze jedno. Co do tych foteli to może je czymś wyłożyc? Przepraszam że nie piszę ''ci'' ale u mnie na laptopie coś mi nie chce wykskoczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 1. Ja bym to zrobił skalpelem po liniach podziału powoli delikatnie kilka razy. 2.Przyklej zderzak na CA tam gdzie pasuje a potem również na CA dopasowując te zakończenia. 3. Przyklej zwyłym klejem i potem zaszpachluj i wyszlifuj 4.Najlepiej Poliestrnem myślę że 0,25 wystarczy i potem szpachla aby ukryć łączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 21 Lutego 2011 Share Napisano 21 Lutego 2011 Niestety model idzie do dota- nie uda się poprawić tego słupka, bez uszkadzania lakieru A wystarczało poprostu skleić to miejsce cyjanoakrylem, tym samym specyfikiem wyrównać szparę, przelecieć papierkiem i już. Pamiętaj- kastę malujemy dopiero po pozbyciu się wszystkich uszkodzeń, czy to rys czy złamań. Zderzak- to samo, ale pokaż jeszcze jak to wygląda od środka. Fotele- wypełnij ile możesz polistyrenem, później szpachla. Wystarczy je pomalować, jak chcesz możesz dać flock na podłogę. Drzwi bym sobie darował, skup się raczej na poprawnej, czystej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Tak to wygląda od środka: Uploaded with ImageShack.us No i fotele oszlifowane. Powiedzcie mi malowac je na ten sam kolor czy może zmienic? Te małe, czarne paprochy są pod lakierem. Uploaded with ImageShack.us Powiedzcie mi czy do tego silnika opłaca się robic okablowanie czy zostawic go tak jak jest? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macio4ever Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Wyłącz taśmociąg i powoli skończ jeden model, ale za to dobrze - wytrwałości. A ja mówię po raz kolejny. Teraz zająłem się wyłącznie Porsche, a inne modele poszły na boczny tor. I mam teraz 4 problemy: 1. To Porsche to wersja w której można zrobic otwierane drzwi. Tylko ja nie wiem jak mam te drzwi wyciąc aby ich nie zniszyc. A tu zamieszczam fotki drzwi: 2. Wyciąłem zderzak z ramki, oszlifowałem go i co się okazuje? Nie pasuje tak jak powinien!. Przód jest idealne tylko ten spoiler odstaje. Nie wiem co z tym zrobic. A tu fotki zderzaka (on tak odstaje i z drugiej strony): 3. Pęknięty słupek. Czym go mam skleic? 4. Czym wypełnic te puste miejsca w fotelach? Położyc tam szpachlę czy jak? Aha i jeszcze jedno. Co do tych foteli to może je czymś wyłożyc? Przepraszam że nie piszę ''ci'' ale u mnie na laptopie coś mi nie chce wykskoczyc Jestem Twoim zagorzałym fanem! Czytałem Twoje wątki zanim się jeszcze zerejestrowałem. Bardzo chętnie Ci pomogę. Moim skromnym zdaniem: Odp1: Nie da się. Zawsze coś tam się zarysuje i trzeba będzie szlifować. Zostaną rysy i będzie buba. Odp 2: Zostaw, idealnie współgra z przodem. Odp 3: Raczej nie. Mógłbyś uszkodzić klejem lakier. Podklej od tyłu taśmą Tamiya (jest żółta) będzie się trzymać i nie będzie się odróżniał od drugiego słupka Odp 4: Raczej nie. Tak jest super - fotele mają tam naprawdę szczelinę - oparcie się pochyla więc nie może być jednolitej powierzchni. Zostaw lekko przyszlifowane jak są - wyglądają jak lekko zużyta skóra na fotelach, też tak się na biało wyciera. Efekt bomba. Te drobne czarne pyłki po lakierem są spoko. Następnym razem bedzie ich mniej. Bez Ci da się żyć. Bez poczucia humoru nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Tak to wygląda od środka: Masz CA? Jeśli tak to przyciśnij zderzak do krawędzi zalej od tyłu CA i przytrzymaj chwilę, z tego co widzę on pasuje tylko nie był przyklejany, czasem warto użyć trochę więcej siły ;) No i fotele oszlifowane. Powiedzcie mi malowac je na ten sam kolor czy może zmienic? Te małe, czarne paprochy są pod lakierem. Miałeś umyć je w krecie a nie skrobać Jak już to zrobisz możesz je dac na czarno, tylko mat, będzie ładny kontrast z żółta kastą. Powiedzcie mi czy do tego silnika opłaca się robic okablowanie czy zostawic go tak jak jest? Jeśli czujesz się na siłach to proszę bardzo Ale najpierw usuń może wszystkie szwy (takie linie biegnące wzdłuż części, skutek łączenia formy, chyba je widzisz nie?) To samo dotyczy miejsc po wycięciu z ramki. Przejrzałeś to poradniki na forum czy nie? I maluj cieńszymi warstwami żeby farba się tak nie świeciła. powoli do przodu i jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Chłopaku gdzie Ty malujesz te rzeczy? Na dworze podczas wiatru? Wszędzie masz poprzyklejane jakieś paprochy i syfy. Musiałbym się mocno postarać żeby tyle nałapać. Chyba że w ogóle nie myjesz ani w żaden inny sposób nie przygotowujesz tych części przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komor Napisano 22 Lutego 2011 Autor Share Napisano 22 Lutego 2011 Wiem że ta czarna błyszcząca częśc wygląda jak byle jak zrobiona ale to jakoś tak się słońce odbija. Co do tych wypustków po bokach silnika to są to elementy mocujące silnik. A co to jest CA bo niestety nie wiem A foteli nie umyłem w krecie bo nie znalazłem w domu a że jestem po operacji i nie mogę zabardzo chodzic to nie miałem jak kupic. Ale jutro rodzice mi kupią kreta i będę już miał Kazik a co do tych paprochów to gdzie ty je widzisz oprócz foteli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi