SirMiko Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 Są takie małe kropelki farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 zakładam że farba jest źle rozcieńczona. Powinna mieć konsystencje mleka.. Nie wiem czy tak było u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Co teraz z tym mogę zrobić, możne papierem wodnym 1200 potraktować? Faktycznie inny kolor rozcieńczyłem bardziej i nie miałem takich grudek farby. Edytowane 4 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 na chwile do kreta i będzie całkiem bez farby mała saszetkę kupisz za 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 4 Marca 2011 Autor Share Napisano 4 Marca 2011 Kropelki starłem suchą chusteczką. Jest OK Co teraz mogę zrobić żeby uzyskać efekt drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 Kropelki starłem suchą chusteczką. Jest OK Co teraz mogę zrobić żeby uzyskać efekt drzewa? No najlepiej chwycić za oleje artystyczne np. Van gogh i w połączeniu z white spirit próbować osiągnąć efekt steranego mniej lub bardziej pokładu. W relacjach warsztatowych bardzo ładnie pokazane to jest w wątku Mikasy autorstwa Marcina i Bismarcka autorstwa skella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Pokład pomalowany jeszcze raz. Znowu miałem problem z kropelkami farbę dałem mocniej rozcieńczoną i zmiejszyłem ciśnienie ale nic nie pomogło. Gdy farba lekko wyschła wytarłem cały podkład chusteczką. Może to wina farbki? Na pokład nałożyłem pierwsza warstwę sidolux-u, potem jeszcze dwie i chcę zrobić delikatny wasch ciemniejszym kolorem. Mogę zastosować do wasch-a farb Revell-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 Zrobiłem wash-a i wydaje mi się ze wyszedł tak średnio. Najpierw poszedł kolor ciemniejszy a potem jeszcze raz podstawowy... Efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 Na dziś tylko tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 14 Marca 2011 Autor Share Napisano 14 Marca 2011 Małe postępy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Malowanie kadłuba statku... Czarny (Revell 8 matt) po pomalowaniu klei się do palców (proszek) i odkleja razem z taśma. Czemu...? Biały (Humbrol 24 matt) wyszedł całkiem dobrze: i na koniec miedz (Humbrol 12 matt) wyszła mi najlepiej: Oceniajcie i piszcie co nie tak Jutro może uda mi się pędzlem poprawić niedociągnięcia i będę chciał pokryć go warstwa Sidolux-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 Faktycznie, biały pas na dziobie do poprawki (nie wiem jak na prawej burcie, zdjątka nie ma ). Co do fabr, jesteś pewien, że dobrze wymieszałeś tego Revella? One lubią robić niespodziewajki, moim zdaniem, Humbrolki są duże lepsze, ale to opinia subiektywna Od razu pytanko, maszty były jako całość, czy wieloelementowe? pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 Od razu pytanko, maszty były jako całość, czy wieloelementowe? Witam, Maszty składały się z ok 11-13 elementów. A co do farb to zastanawiam się czy nie można do każdej z nich wrzucić stalową kulkę 6mm, wtedy może będą się lepiej mieszały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Witam, Kosmetyka i poprawki pędzlem... Ale obawiam się ze będę musiał jeszcze raz pomalować dolną część kadłuba od dotykania farba się przetarła... i takie małe niedociągnięcia jeszcze na tylnej części (złoty kolorek) Jak są jakieś uwagi to piszcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Jak napisałem tak się stało kadłub został pomalowany jeszcze raz... Czemu farby firmy Revell się ścieraj od dotykania?? Wcześniej malowałem (tylko pędzlem) farbkami Pactra i nie miałem tego problemy... Od czego to zależy? Czy malowanie aerografem ma na to wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 22 Marca 2011 Czemu farby firmy Revell się ścieraj od dotykania?? Dałeś pod nie podkład? Odtłuściłeś wcześniej model? Aerograf może mieć na to wpływ, jeśli malujesz mgiełką, która już sucha osiada na modelu - niby powłoka jest utworzona ale farba nie miała możliwości związać się z podłożem - wyschła w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Dałeś pod nie podkład? Odtłuściłeś wcześniej model? Podkładu nie dałem. A całość przed malowaniem odtłuściłem. A czemu farba wysycha w locie za dużo rozcieńczalnika czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Ajaj szkoda, że dopiero teraz podpatrzyłem ten temat :/ . Pokładzik można bardzo fajnie urozmaicić bez większego wysiłku tak by faktycznie wyglądał jak deskowany ale to już teraz chyba następnym razem. Co do farbek olejnych to główną przyczyną z reguły jest rozcieńczalnik czasami też zbyt wysokie ciśnienie. Ja miałem sporo przepraw z Humbrolami i Revelami (matowymi) kiedy rozcieńczałem je specyfikami typu benzyna lakowa lub nawet rozcieńczalnik Wamoda. Lekarstwem było przestawienie się na oryginalne Thinery. Oczywiście żeby nie było tak wesoło to biały matt dalej lubi się sproszkować- czasem od razu (rzadziej) lub dopiero po jakimś czasie (częściej). Ja po prostu jeśli widzę, że po pomalowaniu wszystko jest w miarę ok to kładę warstwę lakieru np. sidoluxu by to wszystko utrwalić. Pod biały wręcz niezbędny jest podkład - malowanie tymi farbami na goły plastik to strzelanie sobie w kolano. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Eh. Maluję teraz Red Arrowsa na czerwono bez podkładu. Byłoby dobrze, gdyby nie to, że wcześniej prysnąłem owiewkę na czarno, żeby ładnie od wewnątrz wyglądała. Teraz model w okolicy owiewki jest... zielony ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 23 Marca 2011 A czemu farba wysycha w locie za dużo rozcieńczalnika czy co?Ciężko tak na odległość coś wyrokować, ale jeśli np. masz zbyt wysokie ciśnienie to przy rozprężaniu się przy wylocie z dyszy rozpuszczalnik szybciej się ulatnia. Do tego dochodzi kwestia jakości i rodzaju rozpuszczalnika itd, itp. To sa rzeczy, które samemu trzeba przejść i zbadać - owszem - forum coś podpowie ale czasami, szczególnie na takie tematy, trudno znaleźć rzeczowa odpowiedź - trzeba posiłkować się wskazówkami. Zatem POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 A ja też 5 groszy... Ta miedziana farba revella już tak ma żę się zciera od palców... lakier jest lekarstwem a podkład jest niezbędny. Miłego dłubania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Postępy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Te siatki przy masztach... co ludzie po nich biegają na filmach (niemam pojęcia jak to się nazywa) o wiele lepiej wyglądają zrobione z nitek. Warto się pomęczyć dla efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirMiko Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 I mam mały problem... Obciąć nogi podestu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Napewno nie obcinaj! W tą luke trzeba coś wstawić, plastik z ramki wyciąć albo co tam do głowy wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi