Skocz do zawartości

CHARLES W. MORGAN Historic Whaling Ship 1:110 REVELL

SirMiko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Co teraz z tym mogę zrobić, możne papierem wodnym 1200 potraktować?

Faktycznie inny kolor rozcieńczyłem bardziej i nie miałem takich grudek farby.

Edytowane przez Gość

Kropelki starłem suchą chusteczką. Jest OK

Co teraz mogę zrobić żeby uzyskać efekt drzewa?

No najlepiej chwycić za oleje artystyczne np. Van gogh i w połączeniu z white spirit próbować osiągnąć efekt steranego mniej lub bardziej pokładu.

W relacjach warsztatowych bardzo ładnie pokazane to jest w wątku Mikasy autorstwa Marcina i Bismarcka autorstwa skella.

Pokład pomalowany jeszcze raz.

Znowu miałem problem z kropelkami farbę dałem mocniej rozcieńczoną i zmiejszyłem ciśnienie ale nic nie pomogło. Gdy farba lekko wyschła wytarłem cały podkład chusteczką.

Może to wina farbki?

Na pokład nałożyłem pierwsza warstwę sidolux-u, potem jeszcze dwie i chcę zrobić delikatny wasch ciemniejszym kolorem.

c359cbd9ff8f37c4gen.jpg

Mogę zastosować do wasch-a farb Revell-a?

Malowanie kadłuba statku...

Czarny (Revell 8 matt) po pomalowaniu klei się do palców (proszek) i odkleja razem z taśma. Czemu...?

28c814c891db3db9gen.jpg

Biały (Humbrol 24 matt) wyszedł całkiem dobrze:

8d47a30433ecfd07gen.jpg

i na koniec miedz (Humbrol 12 matt) wyszła mi najlepiej:

839e386e87b0b6d1gen.jpg

2e10c5be224c3cbdgen.jpg

Oceniajcie i piszcie co nie tak

Jutro może uda mi się pędzlem poprawić niedociągnięcia i będę chciał pokryć go warstwa Sidolux-a.

Faktycznie, biały pas na dziobie do poprawki (nie wiem jak na prawej burcie, zdjątka nie ma ). Co do fabr, jesteś pewien, że dobrze wymieszałeś tego Revella? One lubią robić niespodziewajki, moim zdaniem, Humbrolki są duże lepsze, ale to opinia subiektywna

Od razu pytanko, maszty były jako całość, czy wieloelementowe?

pozdrawiam,

Forest

Od razu pytanko, maszty były jako całość, czy wieloelementowe?

Witam,

Maszty składały się z ok 11-13 elementów.

A co do farb to zastanawiam się czy nie można do każdej z nich wrzucić stalową kulkę 6mm, wtedy może będą się lepiej mieszały?

Witam,

Kosmetyka i poprawki pędzlem...

Ale obawiam się ze będę musiał jeszcze raz pomalować dolną część kadłuba od dotykania farba się przetarła... i takie małe niedociągnięcia jeszcze na tylnej części (złoty kolorek)

c3f3e752b5c2669agen.jpg

afc4e986f887afbcgen.jpg

086b50dcb4fbf774gen.jpg

102fffeb282582f6gen.jpg

Jak są jakieś uwagi to piszcie...

Jak napisałem tak się stało kadłub został pomalowany jeszcze raz...

fe5e67866d48a14fgen.jpg

Czemu farby firmy Revell się ścieraj od dotykania??

Wcześniej malowałem (tylko pędzlem) farbkami Pactra i nie miałem tego problemy... Od czego to zależy? Czy malowanie aerografem ma na to wpływ?

• Super Moderator
Czemu farby firmy Revell się ścieraj od dotykania??
Dałeś pod nie podkład? Odtłuściłeś wcześniej model?

Aerograf może mieć na to wpływ, jeśli malujesz mgiełką, która już sucha osiada na modelu - niby powłoka jest utworzona ale farba nie miała możliwości związać się z podłożem - wyschła w locie.

Dałeś pod nie podkład? Odtłuściłeś wcześniej model?

Podkładu nie dałem. A całość przed malowaniem odtłuściłem.

A czemu farba wysycha w locie za dużo rozcieńczalnika czy co?

Ajaj szkoda, że dopiero teraz podpatrzyłem ten temat :/ . Pokładzik można bardzo fajnie urozmaicić bez większego wysiłku tak by faktycznie wyglądał jak deskowany ale to już teraz chyba następnym razem. Co do farbek olejnych to główną przyczyną z reguły jest rozcieńczalnik czasami też zbyt wysokie ciśnienie. Ja miałem sporo przepraw z Humbrolami i Revelami (matowymi) kiedy rozcieńczałem je specyfikami typu benzyna lakowa lub nawet rozcieńczalnik Wamoda. Lekarstwem było przestawienie się na oryginalne Thinery. Oczywiście żeby nie było tak wesoło to biały matt dalej lubi się sproszkować- czasem od razu (rzadziej) lub dopiero po jakimś czasie (częściej). Ja po prostu jeśli widzę, że po pomalowaniu wszystko jest w miarę ok to kładę warstwę lakieru np. sidoluxu by to wszystko utrwalić. Pod biały wręcz niezbędny jest podkład - malowanie tymi farbami na goły plastik to strzelanie sobie w kolano.

Pozdrawiam

Piotrek

• Super Moderator
A czemu farba wysycha w locie za dużo rozcieńczalnika czy co?
Ciężko tak na odległość coś wyrokować, ale jeśli np. masz zbyt wysokie ciśnienie to przy rozprężaniu się przy wylocie z dyszy rozpuszczalnik szybciej się ulatnia. Do tego dochodzi kwestia jakości i rodzaju rozpuszczalnika itd, itp. To sa rzeczy, które samemu trzeba przejść i zbadać - owszem - forum coś podpowie ale czasami, szczególnie na takie tematy, trudno znaleźć rzeczowa odpowiedź - trzeba posiłkować się wskazówkami. Zatem POWODZENIA.