Skocz do zawartości

Co zamiast Sidolux w UK

pawelchodor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was wielkie pytanie.

Poczytałem co nieco ale dalej mam mętlik w głowie.

Jaki specyfik jest zamiennikiem Sidolux-u w Anglii.

Proszę o nazwy i ewentualne zdjęcia.

Dzięki za pomoc i fatygę.

Witaj

Poszukaj produktu: Johnson Klear, albo Pledge mulit surface wax. W porownaniu do Sido, ten jest bardziej rzadki i bardziej nadaje sie do nakladania pedzlem niz aero.

http://www.amazon.co.uk/Pledge-Klear-Multi-surface-750ml-floor/dp/B0033B9X1K

Powinienes go dostac bez problemu w Asdzie, Wilkinsonie czy innym supermarkecie.

Pozdrawiam

Pawel przeciez sido, cleanlux i kreta dostaniesz w kazdym polskim sklepie. Jak masz problemy z zakupem daj mi znac na pw to Ci je podesle

Jak już kolega adamkijak wspominał, Johnson Klear. Gdy mieszkałem w UK pare lat temu używałem tylko tego. Doskonały do rozprowadzania aero nawet bez rozcieńczania, ponadto można go barwić nawet zwykłą plakatówką jeżeli chcesz zaciemnić np. owiewkę na konkretny kolor. Jest to dość rzadki płyn i z tej przyczyny nigdy nie nakładałem go pędzlem.

Jeżeli chodzi o dostępność, u mnie w miasteczku był dostępny w Co-opie i lokalnym DYI.

K.

Witam!

Wczesniej uzywalem Kleara z powodzeniem. Teraz mozna go znalezc pod nazwa Pledge(w gornym rogu opakowania jest stare logo) ale niestety mam zle doswiadczenia. Po zanurzeniu owiewki na powierzchni pojawily sie mikroskopijne bombelki ktore po usunieciu plynu i ponownym zanurzeniu nie znikaja! Probowalem tego zabiegu wielokrotnie i to samo. Nie wiem czy mi sie trafila taka butelka czy to standard. Jedyna pozytywna zmiana w tej substancji to przyjemny zapach.

Pozdrawiam!

Kuba

• 2 months later...

Właśnie zakupiłem powyższy produkt. Moje prace modelarskie z owiewkami nie mają nic wspólnego ale chciałbym poznać Waszą opinię jak się produkt sprawdza przy nakładaniu, podczas washowania, jak na nim się kładzie lakier matowy na koniec prac.

Z góry dziekuję za odpowiedź!

Właśnie zakupiłem powyższy produkt. Moje prace modelarskie z owiewkami nie mają nic wspólnego ale chciałbym poznać Waszą opinię jak się produkt sprawdza przy nakładaniu, podczas washowania, jak na nim się kładzie lakier matowy na koniec prac.

Z góry dziekuję za odpowiedź!

W porownaniu do sidoluxu jest bardziej rzadszy, wiec nie nakladalem go z aero. Ma tendencje do splywania, wiec potrzebne jest pare warstw.

Jako, że w aero też jestem początkujący mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego nie nakładasz go właśnie nim tylko pędzlem (jak dobrze rozumiem)?

• 4 months later...
Witam

Niestety Klear został wycofany z produkcji i w tym momencie jest niedostępny :(

Nie jest wycofany można kupić w ASDA

http://groceries.asda.com/asda-estore/search/searchcontainer.jsp?trailSize=1&searchString=Pledge&domainName=Products&headerVersion=v1&_requestid=1395

Z kilku dyskusji na forach dowiedziałem się, że ten nowy specyfik różni się od starego Kleara. Jest mleczny, jak Sidolux, a więc zastosowano już inną formułę chemiczną. Co do właściwości z pewnością bedą tacy, którzy zaakceptują nowy wynalazek, ale i tacy (może nie bez racji), którzy stwierdzą, że to już se ne vrati.

Klear w dawnym, klarownym jest już nieosiągalny. Może gdzieś na zadupiu Anglii lub Irlandii.

Uzywam i Sidoluxu i "nowego" Kleara zamiennie, wole sido jako podklad pod kalki (jest bardziej gesty i latwiej go polozyc z aero).

Klear jak dla mnie swietnie sie sprawdza przy oszkleniu. Po zanurzeniu calej szybki, albo nawet calej wypraski ladnie ja nablyszcza, a takze drobne rysy znikaja bez problemu.

Poniewaz jest rzadszy niz Sido wole nakladac go pedzlem, bo splywa jak woda i gromadzi sie w zakamarkach i zagieciach.

Wedlug chlopakow z klubu powinien nawet chronic przed "parowaniem" szybki od super glue. Nie probowalem wiec ciezko potwierdzic albo zaprzeczyc.