Skocz do zawartości

Tirpitz Tamiya 1:350

bogdan26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.To moja pierwsza relacja z budowy więc proszę o wyrozumiałość! Tyle wstępu czas zacząć.Model wszystkim znany

a4dbf104069f2feem.jpg

7db4758bdcac94c3m.jpg

5f577672b7182b5bm.jpg

Do tego dokupione blaszki edka plus lufy oczywiście wszystko dedykowane do Tirpitza.

ae8fca148b96a0b3m.jpg

Kilka słów o reszcie asortymentu a więc farby oczywiście tamki+podkład grunze surfacer.Do tego klej w 3 gęstościach(Bond jakoś najlepiej mi pasuje)+debonder,szpachla i taśma tamki (ogólnie opieram się na produktach tamyi nie są może najtańsze ale niema chociaż z nimi problemów) Co do malowania oczekuje propozycji choć ja skłaniał bym się za pudełkowym to bodajże 1944r.Choć powiem szczerze że ta ilość kolorów i nie symetryczność kamuflażu mnie przeraża.

Witam Kolege, widać jest prawie wszystko więc można się zabrać za przygode z "T" Masz troche zabawy wiec myślenie o malowaniu może sie jeszcze wielokrotnie zmienić, ale plan trzeba miec.Życze dobrej zabawy,trzymam kciuki i czekamy na pierwsze fotki. Pozdrawiam

Hej bogdan26

Znów szala pływadeł przechyla się na korzyść koalicji DKM. Spodziewaj się gradu postów ze strony INJ

Naturalnie żartuję. Nawiążę teraz do wyboru kamuflażu. Jeśli nie jesteś zdecydowany na któryś konkretny, to może popatrz jak malują inni prowadzący relację z budowy "T" i zrób inny. W ten sposób nie będzie monotonii Mi jednak najbardziej podoba się ten z pudła, zatem jeśli zdecydujesz się właśnie na ten to dla mnie bomba.

Co do produktów Tamiya, mam takie same zdanie. Bardzo dobre i kropka.

Zatem siadam jako kibic i śledzę postępy.

Pozdrawiam

Maciek

Heh, kamo z pudła jest bardzo dobre, choć nic nie przebije ostatniego kamo "T", gdy stał przy wysokim zarośniętym brzegu i pomalowany był tak by się w niego wtopić

Marcisso, koalicja DKM koalicją, ale zastanawia mnie, czy naprawdę nikt nie zna innych okrętów DKM poza "B", "T", Scharnhorstem (choć tego mogę akurat oglądać cały czas ) i Grafem Spee? A co z krążownikami (dzięki Bogom, jest jeden Xiążę Eugeniusz na forum) ciężkimi, lekkimi? Czy choćby Sheer lub Lutzow w końcowej konfiguracji z palową wieżą... Ludzie, litości!!! Zwariować można...

Ponarzekałem, a teraz już mogę zapewnić, że będę kibicował (zwłaszcza, że choć minimalnie różnić się będzie od "B")

Marcisso, koalicja DKM koalicją, ale zastanawia mnie, czy naprawdę nikt nie zna innych okrętów DKM poza "B", "T", Scharnhorstem

Ano są, ale jak widzisz rozmiar ma znaczenie A tak poważnie to już niebawem zabieram się do czekającego na szafie niszczyciela typu "Narvik", żeby troszkę odejść od oklepanych na forum "B" i "T"

...normalnie sie goraca kawa o mało co nie oblałem ...

Znów szala pływadeł przechyla się na korzyść koalicji DKM
.

..pan"W" sie ucieszy widzac kolejnego DKM-a cos mi sie zdaje,ze trzeba by było cos z tym zrobic i powołac jakies nowe siły ,moze : HMS-y czy USS-y!?

bogdanie - powodzenia w budowie modelu ...

Witam

Taaak brat bliźniak się szykuje . I bardzo dobrze Bismarck i Tirpitz to piękne okręty jedyne w swoim rodzaju a że wysyp jak grzybów w lesie ... cóż tak wyszło.

Życzę powodzenia i będę śledził postępy.

Pozdrawiam

Spodziewaj się gradu postów ze strony INJ
aaa tam, przesadzasz, jeśli bogdan26:
Nawiążę teraz do wyboru kamuflażu. Jeśli nie jesteś zdecydowany na któryś konkretny, to może popatrz jak malują inni prowadzący relację z budowy "T" i zrób inny. W ten sposób nie będzie monotonii M
, to nie widzę podstaw do krytyki, chociaż:

...

Ludzie, litości!!! Zwariować można...

Ponarzekałem, a teraz już mogę zapewnić, że będę kibicował (zwłaszcza, że choć minimalnie różnić się będzie od "B")

Podpisuję się ręcami i nogyma

...

bogdan26, drewno i lufy też zamierzasz dokupić ?

...

Witam kolegów.Lufy już są (380,150mm)reszta w plastyku.Panowie niestety ja osobiście nie jestem jakimś wielkim fanem Bismarcków,osobiście wolał bym Scharnhorsta ale nie rzucił mi się w oczy model w tej skali,zakupiłem model Missouri z tamki więc będzie następny to tak na marginesie.Wracając do modelu malowanie pudełkowe dość ciężkie ale spróbujemy w związku z tym kilka problemów zaraz napisze jakich tylko nakreślę mniej więcej mój plan prac.Najpierw denna część kadłuba łącznie z malowaniem,potem pokład,całość na podstawkę (podstawkę wraz z modelem przytwierdzam do kawałka płyty laminowanej co ułatwia mi przenoszenie i zabezpiecza spód modelu przed uszkodzeniem,maluje aero więc model muszę przenosić)Po pomalowaniu pokładu posklejać co się da (nadbudówki wierze itp).No właśnie i teraz te problemy po pierwsze pokład w 3 częściach które nie bardzo pasują czyli szpachlowanie co zaburzy fakturę imitującą drewno.Druga sprawa nadbudówki wypadało by pomalować przed przed przyklejeniem do pokładu ale będzie trudno uzyskać idealną zgodność kamuflażu na burtach i nadbudówkach(no chyba że mierzyć na sucho malować i dopiero wklejać).Tak samo i elementy edka nie wiem czy nie będzie lepiej pomalować chociaż podkładem w ramkach tu zdaję się na wasze podpowiedzi bo z tym nie miałem styczności do tej pory.Tak że liczę na jakieś sugestie od was a może ktoś ma jakiś lepszy patent to niech się podzieli przemyśleniami.Pozdrawiam

Panowie niestety ja osobiście nie jestem jakimś wielkim fanem Bismarcków,osobiście wolał bym Scharnhorsta ale nie rzucił mi się w oczy model w tej skali
http://www.mojswiatmodeli.pl/Okret_wojenny_Scharnhorst_skala_1350_DRAGON_1040-5241.html

z tym, że cena mocno przesadzona

...

Najpierw denna część kadłuba łącznie z malowaniem,potem pokład,całość na podstawkę (podstawkę wraz z modelem przytwierdzam do kawałka płyty laminowanej co ułatwia mi przenoszenie i zabezpiecza spód modelu przed uszkodzeniem,maluje aero więc model muszę przenosić)
Chłopaki budują podstawki drewniane, z użyciem klamek od szaf + przytwierdzają kadłuby na stałe - może rozważysz ten pomysł ? ?

...

Po pomalowaniu pokładu posklejać co się da (nadbudówki wierze itp).
A nie lepiej najpierw porobić co się da, potem pomalować i na koniec poskładać ?

...

No właśnie i teraz te problemy po pierwsze pokład w 3 częściach które nie bardzo pasują czyli szpachlowanie co zaburzy fakturę imitującą drewno.
Jedni proponują zrycie imitacji desek i wyrycie ich od nowa, inni (jak ja) inwestują w gotowy drewniany pokład, a inni dociskają maksymalnie, by łączenie było jak najmniej widoczne...

...

Druga sprawa nadbudówki wypadało by pomalować przed przed przyklejeniem do pokładu ale będzie trudno uzyskać idealną zgodność kamuflażu na burtach i nadbudówkach(no chyba że mierzyć na sucho malować i dopiero wklejać).
Możesz przygotować i pomalować kadłub i w oparciu o to, ołóweczkiem delikatnie zaznaczać na nadbudówkach (po wcześniejszym przyłożeniu do pokładu) skąd malować dalsze kamo. Tylko, czy się nie zarżniesz tym sposobem ? ?

...

Tak samo i elementy edka nie wiem czy nie będzie lepiej pomalować chociaż podkładem w ramkach
Ja akurat podkład mam w buteleczce z pędzelkiem, więc będę mazać przed pomalowaniem. Jeśli jednak masz w aerozolu (lub aero) to może faktycznie warto prysnąć ramki

...

Cześć bogdan26, w 95% polecam metode Wallace, ale pewnie każdy ma swój sposób. Ja blaszki / drobiazgi/ pryskam jak są jeszcze w ramce zwykła biała farba w aerozolu lub jasna szara, z pewnej odległości żeby nie za grubo ale wcześniej ciepła woda z płynem do naczyń. I tak to sobie dosycha ok. 3 dni. Pozdrawiam

No cena rzeczywiście może zdziwić ale części wydają się bardzo ładnie wykonane. Jak patrzyłem na inną stronę to pamiętam że były ładnie wykonane. W sumie to jestem trochę wkurzony że wcześniej nie zacząłem budować swojego Scharnhorsta w 1:350 dlatego jest on w odległych planach również tej skali . ja osobiście bardzo lubię ten okręt jest równie piękny jak Bismarck. Powodzenia przy budowie. Rozsiadam się w pierwszym rzędzie jako kibic.

Pozdrawiam i czekam na pierwsze prace.

Michał.