Bibero Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam Rozpoczynam budowę mojego pierwszego na tym forum modelu jakim jest S/Y Opty. Na początek prezentuje zawartość pudełka: Przygodę z modelarstwem dopiero zaczynam, bo jest to mój drugi model. Pierwszy był inny polski jacht, który opłynął Ziemię czyli S/Y Polonez. Pewnie kiedyś znów do niego wrócę, bo ilość błędów jakie popełniłem przy nim była całkiem spora (jak na nowicjusza przystało ) Od razu mam pytanie do bardziej doświadczonych... Jakie macie sposoby aby wyznaczyć linię wody? W poprzednim modelu wyszła mi ona cokolwiek krzywo nie wspominając o tym, że gdzieniegdzie farba weszła pod taśmę i zrobiły się "ząbki" Dodam, iż maluje pędzlem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Mocno taśmę przyklej i maluj z taśmy na model ruchami tylko w jedną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bibero Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Dzięki za radę, aczkolwiek do tego wniosku też już doszedłem ;) Bardziej zastanawiam się jak wyznaczyć tą linię, aby była prosta. Innymi słowy nie "falowała" przy widoku z boku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Bardziej zastanawiam się jak wyznaczyć tą linię, aby była prosta. Innymi słowy nie "falowała" przy widoku z boku... Jeden patyk wsadź w deseczkę , a ołówek przymocuj do tego potyka na wysokości linii wodnej. Model musisz na czas operacji ustawić w pozycji pływania na zadanej wodnicy. Potem w koło obrysujesz prościuteńką linię wodną. Pozdrowienia Zrobiłem cos takiego http://picasaweb.google.com/bielakryszard/OPTY?feat=directlink# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Powitać Kolege Z linią wody można jeszcze tak- pudełko od zapałek+ plastelina+ołówek i do zabawy ale łódeczka ma stać prosto lub leżeć na pokładzie Swoją drogą, ładny modelik i zabawy przy nim nie braknie- linki itd. Prywatne pyt. czy był może kupowany na Kościuszki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bibero Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Dzięki serdeczne za porady Teraz trochę żałuję, że nie zapytałem wcześniej gdy sklejałem "S/Y Polonez" :( Co do pytania odnośnie miejsca zakupu... Kupowałem w sieci (www.mojehobby.pl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Kto pyta nie błądzi Mojehobby- fajny sklepik, lubię go ale Exito bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Widzę że żagli przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bibero Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Po użyciu dość dużej ilości szpachli i dwóch godzinach z papierem ściernym kadłub statku przygotowany jest do malowania Nauka na przyszłość: Uważne czytanie instrukcji może zaoszczędzić trochę szpachli i czasu Przyklejając pokład okazało się, że jest on szerszy od kadłuba o jakieś 2 mm z każdej strony. Trochę się zdziwiłem, ale szpachla wszystko potrafi wyrównać, więc nie przejąłem się tym zbytnio. Dopiero w trakcie szlifowania rzuciłem jeszcze raz okiem na instrukcję i... okazało się, że zapomniałem przykleić jednej części, która miała rozeprzeć kadłub pośrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi