Skocz do zawartości

S/Y OPTY - Mirage Hobby 1:50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rozpoczynam budowę mojego pierwszego na tym forum modelu jakim jest S/Y Opty. Na początek prezentuje zawartość pudełka:

11_04_2011_01_Inbox.jpg

Przygodę z modelarstwem dopiero zaczynam, bo jest to mój drugi model. Pierwszy był inny polski jacht, który opłynął Ziemię czyli S/Y Polonez. Pewnie kiedyś znów do niego wrócę, bo ilość błędów jakie popełniłem przy nim była całkiem spora (jak na nowicjusza przystało )

Od razu mam pytanie do bardziej doświadczonych... Jakie macie sposoby aby wyznaczyć linię wody? W poprzednim modelu wyszła mi ona cokolwiek krzywo nie wspominając o tym, że gdzieniegdzie farba weszła pod taśmę i zrobiły się "ząbki" Dodam, iż maluje pędzlem.

Pozdrawiam

Napisano

Mocno taśmę przyklej i maluj z taśmy na model ruchami tylko w jedną stronę

Napisano

Dzięki za radę, aczkolwiek do tego wniosku też już doszedłem ;) Bardziej zastanawiam się jak wyznaczyć tą linię, aby była prosta. Innymi słowy nie "falowała" przy widoku z boku...

Napisano
Bardziej zastanawiam się jak wyznaczyć tą linię, aby była prosta. Innymi słowy nie "falowała" przy widoku z boku...

Jeden patyk wsadź w deseczkę , a ołówek przymocuj do tego potyka na wysokości linii wodnej. Model musisz na czas operacji ustawić w pozycji pływania na zadanej wodnicy. Potem w koło obrysujesz prościuteńką linię wodną. Pozdrowienia

Zrobiłem cos takiego http://picasaweb.google.com/bielakryszard/OPTY?feat=directlink#

Napisano

Powitać Kolege Z linią wody można jeszcze tak- pudełko od zapałek+ plastelina+ołówek i do zabawy ale łódeczka ma stać prosto lub leżeć na pokładzie Swoją drogą, ładny modelik i zabawy przy nim nie braknie- linki itd. Prywatne pyt. czy był może kupowany na Kościuszki? Pozdrawiam

Napisano

Po użyciu dość dużej ilości szpachli i dwóch godzinach z papierem ściernym kadłub statku przygotowany jest do malowania

17_04_2011_prawa_burta.jpg

17_04_2011_lewa_burta.jpg

Nauka na przyszłość: Uważne czytanie instrukcji może zaoszczędzić trochę szpachli i czasu

Przyklejając pokład okazało się, że jest on szerszy od kadłuba o jakieś 2 mm z każdej strony. Trochę się zdziwiłem, ale szpachla wszystko potrafi wyrównać, więc nie przejąłem się tym zbytnio. Dopiero w trakcie szlifowania rzuciłem jeszcze raz okiem na instrukcję i... okazało się, że zapomniałem przykleić jednej części, która miała rozeprzeć kadłub pośrodku