Skocz do zawartości

Porównanie dwóch aero

Lucas HS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam aero ze zbiorniczkiem grawitacyjnym srebrny dysza 0,2 większośc takich właśnie używa. ale mam problem z utrzymaniem jego czystości i osadzaniem kropli farby na końcu igły/dyszy co powoduje plucie. mam na oku aero z nieco prostrzą konstrukcją: co panowie o nim sądzą jak porównają

http://www.allegro.pl/item183784937_aerograf_ab_1001_wysylka_gratis_.html

Niee... Zdecydowanie odradzam. P-Iwata, ktora masz, jest zdecydowanie lepszym aerografem. Zeby utrzymac taki aerograf w czystosci, trzeba go co jakis czas rozkrecic na czesci i dokladnie wyczyscic. Czesc po czesci. Zapewniam Cie, ze wtedy nie bedziesz mial z nim najmniejszych problemow.

Przede wszystkim zdecydowanie mniej precyzyjny pistolet. To co dałeś w linku to najwyżej może służyć do nakładania podkładu na cały model bądź na koniec werniksu. P-iwate łatwo można rozebrać i łatwo złożyć wystarczy robić to uważnie za pierwszym razem (co gdzie idzie) a o resztę można spytać na forum.

Jeżeli pluje farbą to napisz jakiej farby używasz, czym i w jakim stopnu rozcieńczasz oraz przy jakim ciśnieniu malujesz. Napewno po takich informacjach dostaniesz parę rad od tych, którzy już przez takie problemy przebrneli.

Dzięki, dzięki.

Pluje mi większością farb przy wielkiej rzadkości takowej.Ostatnio był to humbrol 90. Kompresorek to MAR MA-1000 a na ciśnieniu się nie znam.

Na końcu igły przy dyszyśie zbiera kropla farby i to ona "odlatuje " namodel przy dostaniu powietrza.

Mowie Ci. Rozbierz aerograf na kawalki i dobrze go wyczysc. Przeplukaj dysze jakims rozpuszczalnikiem, benzyna ekstrakcyjna, delikatnie szpilka lub igla krawiecka wyczysc ja w srodku, przetrzyj nasaczonym wacikiem iglice (tylko uwazaj, zeby jej nie zagiac). Zobacz przy okazji, czy iglica nie jest czasem skrzywiona, czy wszystko z nia w porzadku. Dziwna sytuacja, bo ja nie mam takich problemow z tym aerografem, a tez maluje raczej zadkimi farbami. Jezeli czyszczenie nie pomoze, to poprostu muisz "zdmuchiwac" ta kropelke, ktora sie zbiera na koncu igly gdzies na bok i dopiero wtedy zaczynac malowanie modelu.

Co tydzień rozbieram i czyszcze dokładnie. To zdmuchiwanie a w moim przypadku zmywanie pałeczką już mi się nudzi bo to co 15 sek trzeba robić. BEZSENS a nawet jak iglica na końcu jest skrzywiona to to może być problemem?

a nawet jak iglica na końcu jest skrzywiona to to może być problemem?
W zasadzie wtedy objawy powinny byc nieco inne - nierowny strumien, jakis nieregularny ksztalt rozpylanej wiazki, no nie wiem... krzywo lecaca wiazka... Ale nie powinno zbierac fabry na koncu. Sprawdz jeszcze cos takiego. Zanurz dysze aerografu w jakims plynie (moze nie we wodzie, zeby cos nie skorodowalo) i zobacz, czy przy niewcisnietym spuscie leca z dyszy babelki powietrza. Moze byc tak, ze zaworek pod spustem nie trzyma dobrze i jakas niewielka ilosc powietrza sie przedostaje i w czasie gdy nie malujesz, zasysa jakas niewielka ilosc farby. Albo moze przy zwalnianiu spustu, zaworek nie zamyka sie od razu calkowicie i jeszcze jakas niewielka ilosc powietrza "wylata" i tez zasysa troche farby. Moze to byc jakies minimalne cisnienie, ktore nie ma sily wyrzucic farby z dyszy, wiec kropelka sie zbiera. Pojdz jeszcze tym tropem.