ongzng Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Super to wygląda. Chyba też wezmę się za ciężarówki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 Przez ostatnie kilka dni znowu podłubałem, przy okazji udało mi się popaćkać przednią szybę wklejając prawą poręcz do kabiny ;/ Zagłówki foteli już na oryginalnych mocowaniach, czekają na szpachlówkę lakier i podłokietniki (zapomniałem zrobić zdjęcia). Rama wydłużona o około 2cm na tylnej ścianie rzucają się w oczy otwory pod peterbiltowskie spojlery, chyba wypadało by je założyć. Kokpit trochę poprawiony, zauważyłem że tej wajchy najbliżej kierownicy nie miała każda scania 2 serii, ktoś wie od czego ona jest? myślałem że to drugi hamulec ręczny od naczepy ;p Moje dzieło, popękany i złuszczony lakier ;| może jakieś brudzenie by mu pomogło? jest tylko jeden problem, że nie zainwestowałem w aerograf Rama zaraz pójdzie do malowania na czerwono i spędzi noc w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 12 Maja 2011 Autor Share Napisano 12 Maja 2011 Przy kolejnej przymiarce mam kaca moralnego, pomyślałem zęby wyrzucić sleepera zostawić Day-cab`a i jakaś paka/platforma albo wywrotka, bo naczepę nawet nie wiem jaką dopasować, do tego projektu, myślałem o kontenerówce na bliźniakach, ale dawno jej na rynku nie było ;| Paweł masz tą bacy naczepę na części? albo koła tylne od mana? Ps: na zdjęciach prześwietlonych nie widać, ale lakier się paskudnie połuszczył i zacieki jak to u mnie bywa ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Rama wygląda jakby nie była malowana podkładem przed malowaniem na czerwono. Kibicuję dalej bo projekt ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Dzacek, nie chcę Cię zniechęcać, ale to lakierowanie nie jest udane :( Mimo wszystko życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 z podkładu zrezygnowałem po wielu niespodzianek związanych z pogryzieniami lakierów z podkładami ;p czerwonego miałem końcówkę po malowaniu volva, nie wiem czy dokupywać, czy samą ramę pędzelkiem podciągnąć, na razie rozkminiam czy dać pakę czy naczepę ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Ja bym powiedział, że trik polega na tym, żeby trzymać się farb jednej firmy - one nie powinny się ze sobą konfliktować, a w wypadku "trudnych" kolorów (np. czerwony, biały, żółty) - podkład się BARDZO przydaje. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 Gorzej że mieszkam na wsi i ciężko o dobry sklepów z farbami, możesz zaproponować jakiś przydatny adres w Gorzowie w tym zakresie? chyba że zainwestuje w prosty aerograf i w kompresor od pralki ;P chciał bym zrobić ładny estetyczny biały model kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Cześć! W Gorzowie na pewno taki sklep by był, ale ja nie wiem gdzie. Jakiś czas temu widziałem ładny zestaw sprężarka + aerograf poniżej 300zł - dla kogoś zdecydowanego to chyba nie tak źle? Ewentualnie sprężarkę można zrobić samemu - ja tak zrobiłem i chodzi już niedługo 20 lat będzie... A co do białego to już mówiłem tyle razy - trzeba mieć ładny, jednolity jasny podkład, wtedy wystarczy jedna warstwa białego i będzie dobrze. Czego życzę, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 Problem w tym ze ja nie używałem aerografu, miałem z nim styczność tylko u ciebie, przemywać po malowaniu i przy zmianie koloru musi być dla mnie proste, 300pln to chyba dobra cena, nie wiem jak z jakością, ty się znasz na tym ;> możesz mi to pokazać palcem link albo coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madon Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Nie wierze, że w Gorzowie nie ma sklepu lakierniczego - byle centrum budowlane i wszystko znajdziesz ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 13 Maja 2011 Autor Share Napisano 13 Maja 2011 Nie wierze, że w Gorzowie nie ma sklepu lakierniczego - byle centrum budowlane i wszystko znajdziesz ;p Wszystko i wszystko z innej parafii ;/ matowy innej marki połysk innej marki, podkład innej itp ;/ Przynajmniej w Kostrzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Maja 2011 Share Napisano 13 Maja 2011 Nie wierze, że w Gorzowie nie ma sklepu lakierniczego - byle centrum budowlane i wszystko znajdziesz ;p Wszystko i wszystko z innej parafii ;/ matowy innej marki połysk innej marki, podkład innej itp ;/ Przynajmniej w Kostrzynie. http://www.cylex.pl/firmy/auto-lak-mat--chemia-samochodowa--grzyb-c--10391903.html Castorama Gorzów Wlkp. Czartoryskiego 1 lakiery Motip AUTO-LAK-MAT. CHEMIA SAMOCHODOWA. GRZYB C. LUBUSKIE, 66-400 GORZÓW WIELKOPOLSKI, WIATRACZNA 42 lakiery, samochody, blacharstwo lakiernictwo samochodowe, usługi motoryzacyjne, samochody lakiery, motoryzacja, lakiery samochodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 21 Maja 2011 Autor Share Napisano 21 Maja 2011 Pierwsza próba waloryzacji silnika. nie wiem gdzie podłączyć drugi koniec tej spirali od sprężarki, do ramy powinna iść i do zbiorników? Niby nic takiego, kilka drucików ale ogólnie jestem z siebie dumny ;] Na kabinie chciałem zrobić ładny czerwony pasek, ogólnie mało ciekawie wyszło :P chyba cały dół kabiny na czerwono pomaluje a góra zostanie biała, zdjęcia wstędze się pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Ale się wstydliwy zrobiłeś! Na innych wątkach jesteś całkiem śmiały! Z tym przewodem to tak jak rozmawialiśmy - musisz rozumieć jak to działa, wtedy nie będzie problemu podłączyć. Na marginesie, rurkę podłącza się w ten sposób, żeby to co nią płynie mogło się ochłodzić. W tym wypadku stawiałbym, że tym przewodem płynie sprężone powietrze. Za sprężarką by musiał być regulator, zawór odciążający (unloader valve), ew. osuszacz powietrza (air dryer) i zawór zabezpieczająy czterodrożny (4-way safety valve). Ale jak to jest w Twoim samochodzie rozmieszczone - to już musisz sam określić (Internet!). Bądź grzeczny, powodzenia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 21 Maja 2011 Autor Share Napisano 21 Maja 2011 musze gdzieś dorwać taką scania i ją dokładnie zmacać i zniuchać ;> ojca znajomy jeździ jakąś 2/3 generacji, ale nie wiem z jakim silnikiem ;| Dzięki za dobre słowo Ja zawsze jestem grzeczny znalazłem takie nagranie: http://www.youtube.com/watch?v=bwfY4PJiJOo Ps: Tata sugeruje że spirala jest ze względu na drgania, bo powietrze do zbiorników nie musi być chłodzone (nigdy nie jeździł Scanią, aktualnie Renault Premium II), osuszacz owszem ale winnym miejscu może być, niby taka popularna ciężarówka, a coś ciężko mi znaleźć informaje, zdjęcia silnika i bebechów, zaraz przejże dokładniej forum na google nawet już nie wiem jakie frazy wpisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Cześć! Zapomniałem, że mam Ci nic nie mówić, bo Twój Tata wszystko wie lepiej Zwróć uwagę, że im zimniejsze powietrze, tym bardziej efektywnie można je osuszyć (woda się skrapla). Jeśli chodzi o wyszukiwanie, spróbuj z angielska (air compressor) albo z niemiecka (Luft Kompressor). Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 21 Maja 2011 Autor Share Napisano 21 Maja 2011 jak napisałem Scanią nie jeździł ;P szwendał się po chacie to go zapytałem co może mi na ten temat powiedzieć, tak się sam zastanawiam poco by w komorze chłodzić wodę skoro tam i tak jest gorąco ;> pozostaje nauczyć się Szweckiego i napisać oficjalnego E-maila, do projektantów ide spać jutro podrąże ten temat Jutro po pracy zajrzę mu pod kabinę jak to w premiumce (silniki od volva) wygląda :P Pozdrawiam i życzę miłej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Podłbałem trochę znowu przy Scanii Sprawdziłem kilka rad Pawła Chce przy okazji zwrócić uwagę na moje ;podłokietniki Mimo iż Paweł krytykuje wszelkie używanie papieru/tektury do modeli plastikowych, warto je używać (wedłóg mnie) do tapicerki i innych matowych elementów, słupek pomiędzy drzwiami i tylną szybą wypełniłem kawałkiem tektury pomalowanym na kolor tapicerki, efekt mi się bardzo podoba. Wał z ramki, sklejony na rozpuszczalnik nitro. Komin wlotu powietrza też sklejony na nitro. Obudowa filtra powietrza też sklejona nitro, i w tle w trakcie budowy rura doprowadzająca powietrze od filtra do kolektora silnika. Turbina przed poprawkami Całokształt, niestety tylko z lewej strony. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 podwozie ujdzie Ale kabina to masakra kup sobie taśmy do maskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lachotek Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 podwozie ujdzie Ale nie ma prawa działać. Dwa wały powinny mieć 3 punkty podporu. Przy środkowym przegubie powinieneś dorobić coś. Z technicznego punktu wał nie powinien przekraczać 1,5 metra ze względu na możliwość wpadania w nadmierne wibracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 podwozie ujdzie Ale nie ma prawa działać. Dwa wały powinny mieć 3 punkty podporu. Przy środkowym przegubie powinieneś dorobić coś. Z technicznego punktu wał nie powinien przekraczać 1,5 metra ze względu na możliwość wpadania w nadmierne wibracje. Po Scani Dzacka już aż tak sie nie czepiam aspektów technicznych choć chętnie bym zobaczył w końcu glebogryzarkę na masce jakiegoś wynalazku w jego wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 ehh, liczyłem że nikt się nie skapuje że wał jest zbyt długi, liczyłem na krytykę codo malowania kabiny xD Taśmy używałem do malowania ;] Z wałem pomyśle jeszcze co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 ehh, liczyłem że nikt się nie skapuje że wał jest zbyt długi, liczyłem na krytykę codo malowania kabiny xD Nie wiem co w tym śmiesznego ale spoko, widocznie taki twój sposób na życie Taśmy używałem do malowania ;] a wiesz że trzeba ją było przykleić na kabinę a nie trzymać w szufladzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 wiele podobnych niedoróbek uszło mi na sucho w kilku moich pracach ;] za to dostałem po szach za piątą oś w scanii ;] U Pawła jeszcze nikt dużego bubla nie zauważył, to myślałem że do walu u mnie się nikt nie przyczepi Taśmę nalepiłem i docisnąłem ;] niestety nie wyszło jak trzeba ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi