Przemek - MaXus Napisano 1 Maja 2011 Share Napisano 1 Maja 2011 Po miesięcznym odizolowaniu od dłubania postanowiłem zrobić coś prosto z pudła - mniej ambitnie, dla poprawy ogólnych umiejętności. Wybrane do tego modele są tematem rzeką na forach, dlatego nawet nie podejmuję się jakichkolwiek poprawek czy ingerencji własnych aby nie prowokować miłośników, może za wyjątkiem detali łatwych i szybkich do wykonania. Na pierwszy ogień idzie: Ponieważ chciałbym zachować resztki przyzwoitości, to mam pytanie o kolory malowania: - po pierwsze, w instrukcji stoi: całe wnętrze na czarno oprócz fotela oraz ścianki z oparciem za fotelem, które mają być Chromate Green. Poprawnie to? - po drugie: kolory zewnętrza podane w instrukcji to: Silver Metal, Dark Green, Red, White - trzymać się tego, czy coś zmieniać? Ogólnie prace idą mi nadzwyczaj jak na moje tempo sprawnie. Koło południa mam nadzieję wrzucić pierwsze fotki malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Mała kosmetyka: i wnętrze: Czy błędem jest IG wewnątrz, bo również oglądałem dwie wersje (IG oraz srebro/aluminium): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Zestaw waloryzacyjny LEGO (trochę przekombinowany): Poprawiona podłoga, kilka wstawek oraz przycinek + legowe dyby w celu poprawy geometrii wzniosu skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Witam Wybrałeś sobie dość nieszczęśliwy merytorycznie zestaw, z którego ciężko jest zrobić poprawnego P-51 D, ale jeśli ma służyć jedynie ćwiczeniom pewnych umiejętności to ok. W każdym razie odradzam wykonanie malowań pudełkowych Academy. Kalkomanie są dalekie od ideału... Ostatnio podobny model ukończył kolega Banny, którego model znajdziesz w galerii: viewtopic.php?t=26416 Co do kolorystyki, to była o niej mowa już wielokrotnie zarówno na tym forum jak i innych. Nie chcę kolejny raz się o tym rozpisywać, odeślę Cię więc do opcji "szukaj" i artykułu na IPMS Stockholm. Mam nadzieję, że rozwieje to Twoje wątpliwości: http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/02/stuff_eng_interior_colours_us_part2.htm Dobry patent z tymi klockami Lego Życzę powodzenia i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Podziwiam ludzi, którzy zadają sobie trud prowadzenia warsztatu na kilku forach. Wymaga to czasu i pewnego zacięcia, ale faktem jest że nie wszyscy zaglądają w kilka miejsc, także powtórzę swój post. Może być pomocny, gdyby ktoś budował tego P-51 Academy i szukał tu jakichś podpowiedzi. Malowanie pudełkowe Academy przedstawia P-51 który pilotował Lt. Col. Gordon M Graham z 354th Fighter Squadron. Gordon Marion Graham to as z 7 zwycięstwami (razem ze zniszczonymi na ziemi 16,5) które odniósł w zaledwie 73 misjach na P-51. W ogóle była to dość ciekawa postać z bogatą karierą wojskową. Odbył 146 zadań nad Wietnamem latając na Phantomach. Więcej np tutaj: http://www.af.mil/information/bios/bio.asp?bioID=5598 . Zmarł w swoim domu 22 marca 2008. Samolot to P-51D 44-15255 WR-F "Down For Double". Wcześniej ta maszyna była oznaczona jako WR-S "Sunny VII" (uzywana przez Col. Everett W Stewart) także nos został przemalowany (zapewne stąd ten biało-czerwony "ornament"). Jest kilka zdjęć tego samolotu, szczególnie ciekawe są klatki z kolorowego filmu: (zdjęcia zaczerpnięte z littlefrinds.co.uk ) Model Academy poraża ilością dość poważnych błędów merytorycznych, ale skleja się całkiem przyjemnie. Wiem, bo ostatnio popełniłem dokładnie ten sam zestaw, kornik był tak uprzejmy że podał link. Nieco żałuję teraz, że nie sięgnąłem po znacznie lepszą Tamajkę, która też czeka u mnie na sklejenie, ale do tematu Mustanga zapewne jeszcze wrócę... Z tym, że nie wziąłem oryginalnych kalek. Malowanie ciekawe, ale pomijając błedy w kolorystyce i schemacie malowania, zazwyczaj są problemy z kładzeniem kalek tego producenta. Tym bardziej, że mój zestaw leżakował od lat 90-ych i kalki nie były pierwszej świeżości. Zwróć uwagę na błędy w kolorystyce kalkomanii (częściowo można to poprawić np przemalowując napis Dawno for Double) oraz na podwójne lusterko wsteczne. Acha, i pas przeciwodblaskowy w dwóch odcieniach! Jak mogę coś zasugerować, to czerwoną lamówkę w części dziobowej warto spróbować zrobić farbą i cieńkim pędzelkiem zamiast dopasowywać kalkę... Widzę, że próbujesz poprawiać ten model, np korygując wznios skrzydeł. Chwali się to, ale błędów ten zestaw ma więcej (zły kształt statecznika pionowego, złe skrzydła o obrysie jak w P-51B, o innych drobniejszych rzeczach nie wspominając). Moim zdaniem ten model można skleić wprost z pudła, bo żeby zrobić poprawną miniaturę trzeba się nieźle natyrać. Zamiast nanoszenia poprawek naprawdę lepiej sięgnąć do Tamai, z podobnych względów zresztą dlaczego nie warto było rzeźbić Airfixa Mosquito. Ale o tym już rozmawialiśmy... W każdym razie życzę powodzenia i jestem ciekawy finalnego efektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Powoli do przodu: w zasadzie model z grubsza gotowy do wykańczania, muszę jeszcze tylko przemyśleć kolejność montażu oraz malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Malujesz natryskowo? Ja klapy i zbiorniki malowałem odzielnie. Szczególnie zbiorniki moga powodować malarskie "cienie" lub zgrubienia na skrzydłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Malujesz natryskowo? Ja klapy i zbiorniki malowałem odzielnie. Szczególnie zbiorniki moga powodować malarskie "cienie" lub zgrubienia na skrzydłach. Tak. Z klapami sobie jakoś poradzę, zbiorniki na razie nie są jeszcze przyklejone, właśnie z powodu, o którym pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Njapierw rób bryłę modelu. Pozostałe wystające części staraj się wklejać jak najpóźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 Kilka drobiazgów: Zoom za duży trochę, w rzeczywistości nie widać aż takiego zakurzenia w kabinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Pasy wyglądają jak z innej skali. 1/48? No i klapy bardzo nieśmiało opuszczone... IMHO wypadałoby to bardziej zaznaczyć, albo się nie bawić i wkleić na wprost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 Pasy wyglądają jak z innej skali. 1/48? Aż tak źle? Nie, nie 1/48 - po prostu: taśma Tamiyi 1/1 cięta zbyt grubo. No i klapy bardzo nieśmiało opuszczone... IMHO wypadałoby to bardziej zaznaczyć, albo się nie bawić i wkleić na wprost. Coż, wszystkich nie da się zadowolić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Coż, wszystkich nie da się zadowolić Szczerze mówiąc trochę nieschludnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Coż, wszystkich nie da się zadowolić Szczerze mówiąc trochę nieschludnie to wygląda Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Mam na myśli klapy. Kolega Banny ma rację, lepiej by było albo wkleić je zamknięte, albo w pełni wychylone. Teraz Wyglądają jakby były niedbale wklejone. Szkoda, że nie pokusiłeś się o wydrążenie wylotów na spodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 Mam na myśli klapy. Kolega Banny ma rację, lepiej by było albo wkleić je zamknięte, albo w pełni wychylone. Teraz Wyglądają jakby były niedbale wklejone. Szkoda, że nie pokusiłeś się o wydrążenie wylotów na spodzie. Zobaczę co da się zrobić z tymi klapami. A teraz wyloty na spodzie - które to, bo może nic straconego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Chodzi o wyloty w dolnej, tylnej częśći kadłuba. Tutaj troche widać. I klapy też! Ale żeby drążyc te wyloty to przesada. W swoim miałem zamarkować je czarną farbą, ale zapomniałem i zawerniksowałem bez tego... "Wyloty" można też zpiłować na równo, bo były zamykane. Problem wtedy odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Ale żeby drążyc te wyloty to przesada. To już zależy jak kto na to patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Przemek jest ambitny. Pewnie wydłubie! Choć to o wiele łatwiejsze przed sklejeniem połówek kadłuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 26 Maja 2011 Autor Share Napisano 26 Maja 2011 kornik_69, Banny - dobra, daję się podpuścić, ale żeby było mi to przedostatni raz . Ale czy ja wiem, czy to ambicja - bardziej to, że po prostu lubię takie dłubanko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Wylot chłodzenia (silnika?) przerobiony zgodnie z sugestiami: Pytanie: to malutkie, zaznaczone "coś", to wylot chłodzenia oleju? Wolałbym go spiłować do pozycji zamkniętej (zaznaczyłbym tylko kontur linią podziałową), czy będzie to dużym błędem? Przeglądałem zdjęcia i zazwyczaj nie widać go otwartym, chyba, że jest tak mały, więc niewidoczne jest otwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2011 Zaczynam malowanie. Najpierw czarny, głównie chodziło mi, żeby wydmuszkę chłodzenia silnika zamalować i nadać czerni wnętrzu obramowania kabiny, reszta gdzie popadło i tak miało być przykryte przez "moje" cudowne srebro MM ;o). Tutaj wspomniany srebrny, nałożone 2-3 warstwy praktycznie całkowicie przesłoniły pseudo preshading: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Przy działaniach z metaliczną powierzchnią zamiast preshadingu lepiej jest pokombinować ze zróżnicowaniem odcieni metalizerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Przy działaniach z metaliczną powierzchnią zamiast preshadingu lepiej jest pokombinować ze zróżnicowaniem odcieni metalizerów. Tak też jest w planach i sam jestem bardzo ciekaw efektów, jak to mi wyjdzie. Preshading to tylko: Najpierw czarny, głównie chodziło mi, żeby wydmuszkę chłodzenia silnika zamalować i nadać czerni wnętrzu obramowania kabiny, reszta gdzie popadło i tak miało być przykryte przez ... srebro MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Mam pytanie odn. koloru pasa odblaskowego. W instrukcji, Academy podaje Dark Green. Mam Dark Green MM 1710, jest to taka ciemna zieleń, natomiast na zdjęciach, jak przeglądam, to pas ma kolor bardziej brunatny. Nie znalazłem nigdzie w relacjach podawanych przykładowych nr farbek. Może mnie ktoś wspomóc takim numerem? Najlepiej MM, ale i innych producentów może być - z przelicznika sobie znajdę (no chyba, że to faktycznie ciemny zielony?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi