GrzesiekW Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Witam ponownie. Chciałbym zapytać o opinię w sprawie moich planów na dioramę. Przedstawiać ona miała by jeden z polskich schronów polowych (w środku obsługa ckm-u z ckm-em, oraz dowódca). Na schron nacierać miała by Niemiecka piechota, z czołgiem panzer II. Zastanawiam się nad jakimś/jakimiś motocyklistami. Po drugie zwracam się z pytaniem czy deski służące do szalunku na tylnej ścianie przybijane były poziomo czy pionowo? Proszę o pomoc i opinię moich planów. Pozdrawiam Grzesiek. P.S1. A to kilka zdjęć z rzeczywistości. A to scenak którą chciałbym odwzorować na dioramie. P.S.2 Lepiej do schronu użyć gipsu, zaprawy murarskiej czy kleju do sturopianu. Inne propozycje mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 2 Maja 2011 Share Napisano 2 Maja 2011 Czesc, przyznam ze pomysl z jednej strony ciekawy, ale z merytorycznej troche sie nie trzyma. Jesli chcesz utrzymac racjonalne rozmiary dioramki to odleglosc pomiedzy ckm-em w akcji i czolgiem raczej bedzie "troche" za mala. Beda do siebie walic z 30 cm tj okolo 10 metrow autentycznej odleglosci? Troche to naciagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Hmm... no fakt . No to jedynym rozwiązaniem było by zwiększenie odległości pomiędzy walczącymi. Ale takie coś dziwnie by wyglądało, gdyż diorama wyszła by strasznie cieńka (jako bryła) . Można by jeszcze zamienić temat z Mławy na Wizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Wtam ponownie. Oto postępy z mojej pracy. A to po zalaniu ,,zbrojenia" A to tekturowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 No nieźle trzymasz skalę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Dziki za słowa otuchy. Tak wszystko wymierzone i przeliczone.Sprawdzane równierz na figurkach w 1:35 (zmieszczą się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Parę zdjęć z e stanu obecnego Urban oczywiście spod Mławy między innymi odpowiedź na Twoje wcześniejsze pytania dotyczące szalunku: Resztę masz pod linkiem do galeri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 O piękne zdjęcia dzięki Ci wielkie dobry człowieku na 100% się przydadzą. Szukałem właśnie takich ujęć z zaznaczeniem na wszelie szczegóły (takie jak wyloty wętylacyjne i wylot pieca). Jeszcze raz wielkie, wielkie dzięki . To są twoje zdjęcia? Jęśli tak to masz jeszcze większą zasługę. A co do postępów prac wczoraj wylałem ciąg dalszy fundamentu w miejscach w których nie będzie ścian (wejście, przejście obok przelotni, oraz prostokąt we wnętrzu schronu" Tak wogule dzięki za wsparcie. Może wyprzedzę czas, ale czy ktoś ma pomysł na stworzenie porostów/mchów i innych tego typów roślinek, które lubią sobie zarastać na betonie? Zacieki myślę stworzyć tak jak się to robi na pojazdach tzn. farbami olejnymi. Jeśli ktoś uważa taki pomysł za zły to proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 To są twoje zdjęcia? Mam obfotografowane wszystkie zachowane schrony spod Mławy Podajesz numer schronu wedle przyjętej numeracji i masz Może wyprzedzę czas, ale czy ktoś ma pomysł na stworzenie porostów/mchów i innych tego typów roślinek, które lubią sobie zarastać na betonie? Zacieki myślę stworzyć tak jak się to robi na pojazdach tzn. farbami olejnymi. Gdzieś widziałem jak znajdę podrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Dzięki wielkie, nie wiesz przypadkiem jakie drzwi montowane były do tych schronów (drewniane- takie jak w GO ,,Bielsko", czy metalowe)? Rozumiem że skoro jest tyle tych otworów, to znajdowały się tam kiedyś piece grzewcze. Posiadasz może zdjęcie/zdjęcia wnęki na amunicję? Jakiś czas temu znalazłem to zdjęcie z rekonstrukcji czy nie masz więcej zdjęć tego schronu? A to postęp pracy ze wczoraj + poprawki z dzisiejszego dnia. Przedemną jeszcze: -wylanie ostatniej (końcowej warstwy) środkowego punktu- tego co obecnie jest najwyżej, -odczeganie na 100%wyschnięcie środka, -wzięcie się za ściany i strzelnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 5 Maja 2011 Share Napisano 5 Maja 2011 Dzięki wielkie, nie wiesz przypadkiem jakie drzwi montowane były do tych schronów (drewniane- takie jak w GO ,,Bielsko", czy metalowe)? Szczerze ? Nie spotkałem się z opisem drzwi ale obstawiam metalowe Rozumiem że skoro jest tyle tych otworów, to znajdowały się tam kiedyś piece grzewcze. Miały być nigdy ich nie zamontowano zaczęto budowę w marcu 1939 Posiadasz może zdjęcie/zdjęcia wnęki na amunicję? jedyna z jaka się spotkałem czy nie masz więcej zdjęć tego schronu? Oczywiście pierwszy od trasy Gdańskiej numer przyjęty to 36 widok ze strzelnic I parę fotek narośli: Skrzynka amunicyjna: Przykładowe mocowanie CKM tu akurat w schronie ciężkim na Helu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Dzięki . Co do roślinek skoro były one tak młode to raczej nie były zarośnięte Trochę pusto będzie się to miało, więc coś tam trochę dam ale nie za wiele chyba nie mam co przesadzać. Zastanawiam się jak zrobić drzwi do schronu. Wydaje mi się że użyje zwykłej blachy 1/2 mm, które przemaluję i trochę przyrdzewie. Nie będę zaśmiecał forum więc zdjęcia wrzucę jak już rozbiore szalowanie (fundamentu) planuję to zrobić za ok 2 dni by mieć pewność że ,,beton" jest już wystarczająco suchy by się nie posypał. A właśnie, nie wie może ktoś jakie wymiary miały takie drzwi/ otwór na nie, bo nigdzie nie znalazłęm a w planach nie ma. Szkoda, że ten bunkier którego zdjęcia podałeś jest dwustrony ja robie jednostrony, gdyż musiałbym kupić 2 oddziały z ckm-em i proporcje Polacy Niemcy dziwnie by wyglądały. Wpadłem na pomysł że można by zrobić interesujący przekrój/rzut (z tyłu ścięta ściana widać strzelców, dowódcę i radiooperatora, a z przodu Niemiaszki. Co o tym sądzicie, czy było by to interesujące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Szkoda, że ten bunkier którego zdjęcia podałeś jest dwustrony Confused ja robie jednostrony, gdyż musiałbym kupić 2 oddziały z ckm-em i proporcje Polacy Niemcy dziwnie by wyglądały. To jest schron o który pytałeś... Odpowiedź na pytanie: http://tajemnicze-fortyfikacje.prv.pl/polowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Wiem, że pytałem o ten, przepraszam za zamieszanie po prostu go nie rozpoznałem. Ale i tak dzięki za pomoc i za zainteresowanie moim tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Drzwi według Miraga wyglądały tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 No ale przelotnia miała przecież betonową podłogę i taki jakiś schodek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 No ale przelotnia miała przecież betonową podłogę i taki jakiś schodek Confused. Chłopaki trochę biegali to i piachu nanieśli ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Roślinność wyszła pięknie. Jakoś dziwnie wyglądają szpary pomiędzy ziemią a ścianami bunkra. Czy beton jest nie za bardzo błyszczący, czy to efekt lampy błyskowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Czy beton jest nie za bardzo błyszczący, czy to efekt lampy błyskowej? Nie Jarku... tak koledze chciałem pokazać jak według miraga wyglądały drzwi do ubranka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Szkoda, że to nie dla mie te kąplementy Przedemną jeszcze dużo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Za lanie betonu masz już 5. A o trawę i piasek trzeba pytać się jak inni to robią lub gdzie kupują. Edytowane 10 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 Za lanie betonu masz już 5. A o trawę i piasek trzeba pytać się jak inni to robią lub gdzie kupują. Poproszę o usunięcie tego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Jak się uda to w okolicach niedzieli przedstawię postępy pracy - teraz muszę się skupić na pozdawaniu ocen na lepsze ( koniec roku i trzeba się do dobrego liceum dostać) Przepraszam, że musicie poczekać ale niestety są rzeczy ważne i ważniejsze. Ps. Dobrze, ze za lanie betonu a nie wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Witam ponownie- może ktoś o mnie jeszcze pamięta . oto zdjęcie postępu pracy + nowo zakupiony do dioramy Panzer II. Przepraszam za jakość zdjęć robione wieczór. Zdjęcia przedstawiają wylaną ostatnią warstwę - ,,wylewkę" na której stać będą figurki. Biorę się teraz za ścianę przy przelotni (ta gdzie są drzwi) i prosiłbym o jakieś zdjęcia miejsca gdzie miały być drzwi, gdyż nie wiem jaką mam dać wysokość otworu na drzwi. [/url]http://www.s-model.lap.pl/esklep_php/product_info.php/cPath/23/products_id/148] Nie wiem czy nie będę musiał zrobić jakiegoś podestu, gdyż te figurki są w pozycji kucającej Ok narazie tyle. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Źródło: odkrywca.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi