Mikele Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Dobiegła końca moja budowa szkolno-bojowej piętnastki polskiej produkcji. Samolot w malowaniu fikcyjnym (co się okazało w trakcie budowy, nad czym ubolewam, bo nie przepadam za s-f w lotnictwie, a tym większa przykrośc, że samo malowanie mi się podoba ), z wykorzystaniem starych kalkomanii z zestawu Kopro, który to, ze zwglęów sentymentalnych, był inspiracją do budowy tego modelu. Link do warsztatu: viewtopic.php?t=26446 A teraz zdjęcia: Przesadnych powodów do samozachwytu nie mam, kilka baboli popełniłem, reanimowałem aerograf w trakcie malowania itd itp, ale obiektywnie trzeba powiedzieć, że zestaw HB, mimo iż dla początkujących, jest naprawdę świetny i przyjemny w budowie i daje bazę do zrobienia naprawdę rzetelnego modelu MiG-15UTi czy SBLim-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Taki był zamysł od samego początku, bo na zdjęciach Limów w kamuflażu często widać duże ubytki w farbie i ratowanie ich "metodami chałupniczymi" przez techników, a druga sprawa, że po tym, jak mi aerograf zaczął szwankować próbowałem nadrabiać czym się da ;) Ja bym sam ocenił ten model na 3 z małym plusem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Cześć Nie potrzebnie te mazy srebrnym zrobiłeś,ubytki powłoki najlepiej zrobić metodą na lakier do włosów. Szczerze to całość na 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Nie zmieściło się wystarczająco ołowiu na dziobie? Fruwak całkiem przyjemny, dobrze jest powspominać, bądź dowiedzieć się trochę o historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 Nie potrzebnie te mazy srebrnym zrobiłeś,ubytki powłoki najlepiej zrobić metodą na lakier do włosów. Opisz, bo nie znam. Robiłem, jak umiałem, makro wyciągnęło i ziarno farby i grubość warstwy srebrnego. Gołym okiem takich róznic nie widać. ps. A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób. Właśnie tak to wygląda. Ciekawe jak oni zaplanowali ten model ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Tak w skrócie:podkład,srebrna,lakier do włosów/z puszki lub aero/właściwe kamo.Po krótkim schnięciu na mokro szczoteczką do zębów zdzieramy farbę wierzchnią.Na forum na pewno gdzieś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 Nie znałem wcześniej tego patentu z lakierem do włosów, przyjdzie okazja, to popróbuję. Tego już na pewno nie będę ruszał ;) Kilka dodatkowych zdjęć, już z półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALBERT Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 WITAM. Wielkim znawcą nie jestem ale modelik fajny (jedynie wytarcia farby do poprawienia). Mam pytanie do znawców tematu. Ponieważ mam w planach ten modelik i chciałbym go skleić w polskich barwach - czy będą się nadawać numery od MIGa-21 (wysokość , grubość) , a może lepsze będą od Iskry? Jeżeli nie da się nic dopasować powstanie pudełkowy iracki. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 12 Maja 2011 Share Napisano 12 Maja 2011 Tak jak koledzy wcześniej zauważyli - otarcia nie wyglądają naturalnie. Ja robiąc swojego Limka pomalowałem go w całości na aluminium i zabezpieczyłem sidoluksem. Potem użyłem Maskolu. No i normalne malowanie. A potem zrywanie maskolu. Część odrapań zrobiona też igłą. I tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi