Mikele Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Dobiegła końca moja budowa szkolno-bojowej piętnastki polskiej produkcji. Samolot w malowaniu fikcyjnym (co się okazało w trakcie budowy, nad czym ubolewam, bo nie przepadam za s-f w lotnictwie, a tym większa przykrośc, że samo malowanie mi się podoba ), z wykorzystaniem starych kalkomanii z zestawu Kopro, który to, ze zwglęów sentymentalnych, był inspiracją do budowy tego modelu. Link do warsztatu: viewtopic.php?t=26446 A teraz zdjęcia: Przesadnych powodów do samozachwytu nie mam, kilka baboli popełniłem, reanimowałem aerograf w trakcie malowania itd itp, ale obiektywnie trzeba powiedzieć, że zestaw HB, mimo iż dla początkujących, jest naprawdę świetny i przyjemny w budowie i daje bazę do zrobienia naprawdę rzetelnego modelu MiG-15UTi czy SBLim-2. Cytuj
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Taki był zamysł od samego początku, bo na zdjęciach Limów w kamuflażu często widać duże ubytki w farbie i ratowanie ich "metodami chałupniczymi" przez techników, a druga sprawa, że po tym, jak mi aerograf zaczął szwankować próbowałem nadrabiać czym się da ;) Ja bym sam ocenił ten model na 3 z małym plusem ;) Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Cześć Nie potrzebnie te mazy srebrnym zrobiłeś,ubytki powłoki najlepiej zrobić metodą na lakier do włosów. Szczerze to całość na 3. Cytuj
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Nie zmieściło się wystarczająco ołowiu na dziobie? Fruwak całkiem przyjemny, dobrze jest powspominać, bądź dowiedzieć się trochę o historii Cytuj
Mikele Napisano 3 Maja 2011 Autor Napisano 3 Maja 2011 Nie potrzebnie te mazy srebrnym zrobiłeś,ubytki powłoki najlepiej zrobić metodą na lakier do włosów. Opisz, bo nie znam. Robiłem, jak umiałem, makro wyciągnęło i ziarno farby i grubość warstwy srebrnego. Gołym okiem takich róznic nie widać. ps. A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób. Cytuj
karambolis8 Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób. Właśnie tak to wygląda. Ciekawe jak oni zaplanowali ten model ;) Cytuj
Robert Ostrowski Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Tak w skrócie:podkład,srebrna,lakier do włosów/z puszki lub aero/właściwe kamo.Po krótkim schnięciu na mokro szczoteczką do zębów zdzieramy farbę wierzchnią.Na forum na pewno gdzieś jest. Cytuj
Mikele Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Nie znałem wcześniej tego patentu z lakierem do włosów, przyjdzie okazja, to popróbuję. Tego już na pewno nie będę ruszał ;) Kilka dodatkowych zdjęć, już z półki. Cytuj
ALBERT Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 WITAM. Wielkim znawcą nie jestem ale modelik fajny (jedynie wytarcia farby do poprawienia). Mam pytanie do znawców tematu. Ponieważ mam w planach ten modelik i chciałbym go skleić w polskich barwach - czy będą się nadawać numery od MIGa-21 (wysokość , grubość) , a może lepsze będą od Iskry? Jeżeli nie da się nic dopasować powstanie pudełkowy iracki. POZDRAWIAM. Cytuj
sokol Napisano 12 Maja 2011 Napisano 12 Maja 2011 Tak jak koledzy wcześniej zauważyli - otarcia nie wyglądają naturalnie. Ja robiąc swojego Limka pomalowałem go w całości na aluminium i zabezpieczyłem sidoluksem. Potem użyłem Maskolu. No i normalne malowanie. A potem zrywanie maskolu. Część odrapań zrobiona też igłą. I tak to wygląda: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi