Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobiegła końca moja budowa szkolno-bojowej piętnastki polskiej produkcji. Samolot w malowaniu fikcyjnym (co się okazało w trakcie budowy, nad czym ubolewam, bo nie przepadam za s-f w lotnictwie, a tym większa przykrośc, że samo malowanie mi się podoba ), z wykorzystaniem starych kalkomanii z zestawu Kopro, który to, ze zwglęów sentymentalnych, był inspiracją do budowy tego modelu.

Link do warsztatu:

viewtopic.php?t=26446

A teraz zdjęcia:

050311144850.jpg

050311144907.jpg

050311144926.jpg

050311144944.jpg

050311145001.jpg

050311145015.jpg

050311145031.jpg

050311145053.jpg

050311145126.jpg

050311145354.jpg

050311145440.jpg

050311145514.jpg

Przesadnych powodów do samozachwytu nie mam, kilka baboli popełniłem, reanimowałem aerograf w trakcie malowania itd itp, ale obiektywnie trzeba powiedzieć, że zestaw HB, mimo iż dla początkujących, jest naprawdę świetny i przyjemny w budowie i daje bazę do zrobienia naprawdę rzetelnego modelu MiG-15UTi czy SBLim-2.

Napisano

Taki był zamysł od samego początku, bo na zdjęciach Limów w kamuflażu często widać duże ubytki w farbie i ratowanie ich "metodami chałupniczymi" przez techników, a druga sprawa, że po tym, jak mi aerograf zaczął szwankować próbowałem nadrabiać czym się da ;)

Ja bym sam ocenił ten model na 3 z małym plusem ;)

Napisano

Nie zmieściło się wystarczająco ołowiu na dziobie?

Fruwak całkiem przyjemny, dobrze jest powspominać, bądź dowiedzieć się trochę o historii

Napisano
Nie potrzebnie te mazy srebrnym zrobiłeś,ubytki powłoki najlepiej zrobić metodą na lakier do włosów.

Opisz, bo nie znam. Robiłem, jak umiałem, makro wyciągnęło i ziarno farby i grubość warstwy srebrnego. Gołym okiem takich róznic nie widać.

ps. A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób.

Napisano
A miejsca na obciążenie w modelu jest zdecydowanie za mało. Dwuosobowa kabina zajmuje prawie cały dziób.

Właśnie tak to wygląda. Ciekawe jak oni zaplanowali ten model ;)

Napisano

Tak w skrócie:podkład,srebrna,lakier do włosów/z puszki lub aero/właściwe kamo.Po krótkim schnięciu na mokro szczoteczką do zębów zdzieramy farbę wierzchnią.Na forum na pewno gdzieś jest.

Napisano

Nie znałem wcześniej tego patentu z lakierem do włosów, przyjdzie okazja, to popróbuję. Tego już na pewno nie będę ruszał ;)

Kilka dodatkowych zdjęć, już z półki.

050511210743.jpg

050511210801.jpg

050511210827.jpg

050511210849.jpg

Napisano

WITAM.

Wielkim znawcą nie jestem ale modelik fajny (jedynie wytarcia farby do poprawienia).

Mam pytanie do znawców tematu. Ponieważ mam w planach ten modelik i chciałbym go skleić w polskich barwach - czy będą się nadawać numery od MIGa-21 (wysokość , grubość) , a może lepsze będą od Iskry? Jeżeli nie da się nic dopasować powstanie pudełkowy iracki.

POZDRAWIAM.

Napisano

Tak jak koledzy wcześniej zauważyli - otarcia nie wyglądają naturalnie.

Ja robiąc swojego Limka pomalowałem go w całości na aluminium i zabezpieczyłem sidoluksem. Potem użyłem Maskolu. No i normalne malowanie. A potem zrywanie maskolu. Część odrapań zrobiona też igłą.

I tak to wygląda:

1.jpg

3.jpg