Mikele Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Ponieważ sam siedzę w nurcie bezpilotowców, więc często szukam informacji na ich temat. Niedawno, na wykładach w VKI w Brukseli przedstawiciel byrtyjskiej firmy QinetiQ prezentował efekt pracy nad UAV stratosferycznym "Zephyr". Pomyslałem sobie wtedy cemu jeszcze nik t w Polsce tym się nie zajął a tu proszę, kilka tygodniu póxniej w internecie taki ciekawy news: http://phoenix-uav.com/?page_id=20 Swoją drogą - albo mamy naprawdę kulawa promocję noych konstrukcji, albo świat z uporem maniaka nie zauważa naszych konstrukcji. Ostatnio z AIAA dostałem międzynarodowy spis bezzałogowców, były wymienione konstrukcje z wielu krajów, a o Polsce ani słowa. Aż dziw, bo w tym segmencie ofertę mamy bardzo dużą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 A polskiego satelite widziałeś? Mało kto go widział ,a jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Toż i z mojej uczelni, z sąsiedniego wydziału (Elektroniki) pracowali przy jego wyposażeniu ;) To by było solidne faux pas z mojej strony nie wiedzieć o tym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Swoją drogą - albo mamy naprawdę kulawa promocję noych konstrukcji, albo świat z uporem maniaka nie zauważa naszych konstrukcji. Ostatnio z AIAA dostałem międzynarodowy spis bezzałogowców, były wymienione konstrukcje z wielu krajów, a o Polsce ani słowa. Aż dziw, bo w tym segmencie ofertę mamy bardzo dużą. Po prostu nie są koszerne. I są konkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Toż i z mojej uczelni, z sąsiedniego wydziału (Elektroniki) pracowali przy jego wyposażeniu To mozemy upublicznić że na tej uczelni ci sami chłopcy robili UAV i łazik Marsjański ,który z przygodami poleciał do USA. W tej chwili z UAV em kombinuje sławna uczelnia wojskowa z B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Po prostu nie są koszerne. I są konkurencyjne. Ja jednak sądzę, że sporo w tym naszej winy, bo dlaczego wymagać za granicą znajomości naszych wyrobów, skoro u nas, poza prasą fachową, mało jest o nich mowy. A skoro AIAA, największy na świecie instytut lotniczy, jest w stanie w kompendium wymienić konstrukcje z choćby z Czech, to nie posądzałbym ich o stronniczość, czy strach o konkurencję. Tak czy inaczej - coś jest bardzo nie tak. @em - powiedz mi, kto teraz nie kombinuje w Polsce z BSL? Ja sam robię badania BSL ;) Mam tylko nadzieję, że w końcu za badaniami i rozwojem konstrukcji pójdą i zamówienia (byle nie znów maszyn z Izraela...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Mam tylko nadzieję, że w końcu za badaniami i rozwojem konstrukcji pójdą i zamówienia (byle nie znów maszyn z Izraela...) A kto da/zagwarantuje środki ? lub tzw granty Na WAT szukają jeleni do sypnięcia groszem. Po wtóre oddali fabryki w obce ręce i ktoś pozwoli na przepływ znacznej gotówki,w przypadku uruchomienia programu do autochtonów . Predzej moja buda zaszczeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Produkcja mikro czy mini BSL to żadne wielkie przedsięwzięcie. Jak szukaliśmy oferentów do robienia modeli do badań to firm znaleźlismy całkiem sporo. Integracja podzespołów to w zasadzie modelarska robota, tylko wyposażenie droższe A z dużymi, no bez fabryki się nie obędzie a prawdę o polskim przemyśle lotniczym streściłeś dość trafnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi