Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pancerniacy ! Często wracając z Gdańska od przymorza, mijam taką stara chałupe przed która stoją rózne fajne wynalzki . Oprócz T34 i jakis radzieckiej ciezarówki ostatnio wypatrzyłem całe podwozie od -wydaje mi sie tego co w temacie. Rama , koła i gąsienice - stoi to w kupie. Zainteresowanym moge pstryknąc pare fotek , bo zaden to dla mnie problem tam przystanać.

Edytowane przez Gość
Napisano

poprawcie tytuł tematu bo oczywiscie sie pomyliłem , nie jestem znawca tematu, a obiekt widziałem z daleka , dopiero teraz przystanałem i popstrykałem. Ciągnik ten wydobyty jest z naszego młerza.

swnt4yhx0n8v7yndm.jpg

wirt1k78n660ozxdm.jpg

csxhfqd9ygidi8odm.jpg

l4z6gwbce20indbtm.jpg

u7by9bbit2cu6gb1m.jpg

z7p2iortgjbdixorm.jpg

4qftcpgi6zxe4gn0m.jpg

9766o50nlr0h3qv4m.jpg

4q6ezwer378bwiaam.jpg

82gpkexqh1rnutnym.jpg

3svayh878c58h6ckm.jpg

Napisano

no tego jeszcze nie opanowałem , bo w sumie w gdyni mieszkam 12lat, pochodze z mazur , trafiłem tu do WSM i jakoś juz zostałem . Ale nie pływam

Napisano
O panowie, a gdybyście tak mogli zajrzeć za płot...

Ale nie powiem co tam leży, bo to tajemnica

Leży tak od -nastu(-dziesięciu?) lat i niszczeje. Jaki był sens wyciągać to wszystko? Dla zaspokojenia chęci posiadania? Dla nabudowania plotek typu: czego na tym podwórku nie ma?

Przepraszam, ale o działalności pana J. oraz klubu Rekin mam zdanie mocno 'mieszane'. Sam nie jestem nurkiem, ale wśród znajomych parających się tego typu działalnością 'niefachowość' w odniesieniu do ich działań eksploracyjno-wydobywczych jest daleko posuniętym eufemizmem.

Rama od SdKfz6 jest jakiegoś rodzaju przełomem, bo została zrekonstruowana i zakonserwowana; znakomita większość wcześniejszych zdobyczy była(jest) składowana w stanie w jakim zostały wyciągnięte, w błogim i jakże mylnym przeświadczeniu, że przeleżały 50 lat pod wodą, to kilkanaście dalszych na powietrzu im nie zrobi większej różnicy. Nie wspominając o tym, co zostało uszkodzone w czasie wyciągania.

Być może ktoś ma takie układy z panami J. że nabywa od nich jakieś części, mnie się nie udało. Na pytanie czy mają jakieś części do dodge'a uzyskałem odpowiedź typu wykrętnego: tak, ale właśnie składamy swojego i nie mamy zbędnych. Było to ok. 8 lat temu, i o składanym dodge'u ani widu, ani słychu. Może składają na 100%-owy oryginał, co byłoby wielce chwalebne, ale osobiście skłaniam się ku opinii, że 'składają' wiele różnych pojazdów(samolotów?) i się 'nie wyrabiają' czasowo (finansowo?).

Życzę żeby starczyło im życia na rekonstrukcję wszystkich maszyn, od których wydobyli choć jedną śubkę.

Napisano

Jako jeszcze jeden kamyczek do ogródka:

th_55567_rekin.JPG

a T34 mimo, że 'na chodzie' (chyba jeszcze?) to jeździ tylko po prostej, lub skręca tylko w jedną stronę. Przy tego rzedu mocy i masie nieumiejętny oprator może narobić niezłego bałaganu w mechanizmach(szczególnie w PMS-ach - wymagających regularnego sprawdzania i regulacji).

BTW każdy mechanizm (w tym człowieka) popsuć można bardzo łatwo, naprawić o wiele, wiele trudniej.

Napisano

o samej operacji wydobycia tej "szóstki" też słyszałem bardzo mieszane komentarze... głównie w kwestii "profesjonalizmu" wydobywających...