laskonogi Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Witam z przyjemnością czytam i przeglądam aż w końcu postanowiłem także się przedstawić A wiec po 10 letniej przerwie (jak wiele tych historii już tu przeczytałem J) zacząłem na nowo zabawę. Czasu mało ale za to możliwości finansowe o niebo leprze tak wiec fascynacja nową chemią w pełni J Kiedyś robiłem pancerkę z II WW w skali 1/35 obecnie ha obecnie zafascynowany 48 ruszyłem z pełną werwą w nowy świat Nie będę opisywał rynku bo to ani czas i ani miejsce – ale zrobiłem bardzo szeroki research i choć w Polsce cienko to na świecie skala rozwija się prężnie (zainteresowanych proszę na prv to dam linki etc ) No ale do rzeczy poniżej recenzja i budowa małego pancerniaka czyli Kettenkraftrad Sd.Kfz.2 – prod Tamiya; robię jednocześnie jeszcze Universal carriera ale Ketten przybrał już formę minimalnie prezentacyjną J i od niego zaczynam. Zestaw bardzo przyjemny i nieźle dopasowany wzbogaciłem go o blaszki, poniżej link do kilku zdjęć z budowy https://picasaweb.google.com/106691001364955926469/Ketten# jakos zapomniałem jak to sie wstwia w tresc Czekając na natchnienie co do brudzenia błotem etc zabrałem się za planowanie dioramki Zakładam 2 figurki + trochę szpeju różnej maści a całość w scenerii Monte Cassino nawet juz kawałek budynku wydziergałem z gipsu - zdjęcia zrobię i dołączę Czekam na wszelkie opinie, komentarze bądź uwagi, słowa szczerej i konstruktywnej krytyki mile widziane Pytania dodatkowe do forumowej braci 1 mundury spadochroniarzy niemieckich: początkowo spodnie szare bluzy szare, ok. 43-44 pojawiły się charakterystyczne panterki ale na niektórych rysunkach widać także brązowe bluzy spadochronowe – wykorzystywane w Afryce i Sycylii a także Italia – jaki kolor one miały ?nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych danych ? 2 ketten poszukuje zdjęć oznaczeń dla spadochroniarzy znalazłem tylko 2 z walk na krecie i z Włoch jeśli ktoś dysponuje z przyjemnością obejrzę 3 Monte Cassino – chodzi o miasteczko a nie klasztor- czy ktos widział bądź ma zdjęcia przed walkami ‘44 ? Za wszelkie uwagi i wsparcie dziekuje a wszystkich pozdrawiam i w miare możliwości będę dorzucał kolejne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Jak to miło pisac pierwszy post pod tematem nowego forumowicza:) Serdecznie witam w gronie modelworkowców ;) Na sam początek ma jedną wielką prośbę, zrób sobie profil na photobucket albo na jakiejś podobnej stronce i przez nią wystawiaj zdjęcia. Przeważnie jest tam taka opcja jak miniaturka na forum (fotosik) lub coś w tym stylu. Chodzi o to żeby po otwarci twego tematu było widac od razu zdjęcia a nie linki. Wtedy twoja relacja będzie o niebo ciekawsza i łatwiejsza w przeglądaniu, a co za tym idzie wiec ej osób będzie zainteresowanych. Co do samych zdjęc to niewiele na nich widac ale z tego co zauważyłem to całkiem ładnie wyglądają te obicia w środku. Jak będziesz robił kolejne zdjęcia staraj się je robic przy świetle dziennym i na jakimś jednolitym tle (kartka bristolu, prześcieradło, albo jakieś takie cuś). Wtedy efekty twej pracy będą dużo lepiej widoczne i wyeksponowane. No to chyba tyle, jeśli chciałbyś się dowiedziec więcej na temat technik modelarskich, użytkowania forum i robienia zdjęc, to serdecznie zapraszam do działu technicznego. Pozostaje tylko życzyc pewnej ręki, wytrwałości i cierpliwości :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 no prosze 1 dzień a już pomocna rada a wiec do dzieła najpierw kokpit zastosowałem parę warstw na to washe i takie tam no i efekt wyszedł o taki - generalnie kokpitu za wiele widać nie będzie ale nie po to się to robi ... pierwsze doświadczenia z moim nowym aerografem - mój stary wysłużony ruski odmówił posłuszeństwa nie wiedzieć czemu . Komfort mi się poprawił nie bagatelnie w związku z tym . Długo myślałem jaki kolor wybrać dla włoskiego malowania ostatecznie padło na 118 Vallejo dobrze ? ja myślę iż za ciemno minimalnie ... tutaj foty z etapów postarzania i washawania - generalnie chyba za mało warstw i nie w tej kolejności ale jak na mnie i to za 1 razem nie mogę się nadziwić - generalnie testowo traktuje tego mego ciągnika wash obicia jasne obicia ciemne + wash no i oczywiście nie wytrzymałem musiałem skleić - wszak najpierw błoto na wannę !!!! no właśnie najpierw, no ale nie wytrzymałem i już tłumacze sobie że to przez te błotniki jak tu brudzić bez nich no a tu pierwsza fota - powiedzmy - w prawie całej okazałości winietka generalnie inspiracje do otoczenia brać będzie z tego zdjęcia budynek otoczenie jeśli chodzi o same ciągniki to takowe znalazłem w ramach spadochroniarzy zima w rosji kreta (zwracam uwagę na dame za kierownicą ) włochy jeśli chodzi o zdjęcia dzienne poprawie się ale proszę zrozumieć, mając sugestie jak to zrobić musiałem spróbować do komentowania zapraszam przypominam o pytaniach Pytania dodatkowe do forumowej braci 1 mundury spadochroniarzy niemieckich: początkowo spodnie szare bluzy szare, ok. 43-44 pojawiły się charakterystyczne panterki ale na niektórych rysunkach widać także brązowe bluzy spadochronowe – wykorzystywane w Afryce i Sycylii a także Italia – jaki kolor one miały ?nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych danych ? 2 ketten poszukuje zdjęć oznaczeń dla spadochroniarzy? 3 Monte Cassino – chodzi o miasteczko a nie klasztor- czy ktos widział bądź ma zdjęcia przed walkami ‘44 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Zapowiada się nieźle. Jeżeli mogę coś dorzucić w sprawie zdjęć, to ustawienie balansu bieli manualnie od wzorca. W oświetleniu w jakim robisz zdjęcie daj białą kartkę i ustaw na niej balans bieli. Narazie zdjęcia wyglądają za żółte i pewnie kolory są przekłamane. Ponadto jak pisał kolega wcześniej bardziej jednolite tło. Zobaczysz zdjęcia będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 przygotowuje sie do sesji ze wszystkimi częściami wówczas zrobię update dzięki za uwagę z balansem bieli - muszę sprawdzić czy mój aparat to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Witam no to jedziemy z relacją Uwaga wstępna – ja się chyba w ciągu dnia nigdy nie wyrobie – za dużo roboty poniżej zdjęcia z zastosowaniem białego tła… Moja idioten nie ma niestety balansu bieli ;( Czasu nie wiele miałem, ale udało się wyrzeźbić kawałek murku. Do dzisiejszej relacji zebrałem podstawowe elementy dioramki i poniżej prezentacji co też tam znajdziemy Nasz główny bohater 2 towarzyszy broni – spadochroniarz i strzelec górski/załogant działa szturmowego (brak ostatecznej decyzji) Trochę szpeju A to wszystko w tle będzie miało kawałek domku z Monte Cassino (inspiracja „domek doktora” zdjęcia z: Od Buzłuku do Monte Cassino; Zbigniew Wawer; Warszawa 2009) cały czas zastanawiam się nad podłożem, wyczytałem ze niektórzy robią ze styroduru czy jakoś tak, ale nigdzie nie mogę wypatrzeć. Wypytałem sklepy i słyszeli ale nie widzieli (bardzo chciałem spróbować ) może ktoś coś wie ? no i wraca temat malowania spadochroniarza czy ktoś może pomoc ? szukam info o kurkach spadochroniarskich brązowych - czy były używane we Włoszech (wiem ze na Sycylii - wiem wiem tez włochy ) - jaki to był kolor nie mogę dopatrzeć sie wiarygodnych danych - jakiego były wzoru starego czy tego wprowadzonego w czasie wojny? dzieki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Witam Co do mundurów spadochroniarzy to się nie wypowiadam, bo zwyczajnie nie wiem , ale jeśli chodzi o domek no to pierwsza klasa. Wygląda super. Aha styrodur to jest odmiana styropianu, jest on dużo twardszy od zwykłego styropianu i taki bardzie mięsisty:), jeśli chcesz takowy zakupic, to trzeba zrobic wjazd na jakiś skład budowlany i tam będą mieli na bank. Pozdrawiam Bartek P.S. znalazłem takie zdjęcia z walk we Włoszech: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/1616/h:438/ http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/1612/h:438/ i tu też jest dużo zdjęc http://www.polityka.pl/galerie/1505482,14,gruzy-na-szczycie---galeria.read A co do kolorów to może takie jak na pierwszym foto: http://www.adalbertus.pl/a/30_Seria_figurek_Monte_Cassino_1944.html pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 no właśnie wyczytałem ze w afryce już wydawano kurtki w kamo odłamkowe i przynajmniej oficjalnie nie wydawano brązowych ... a jednocześnie są zdjęcia ze spadochroniarzami we Włoszech w jednolitych kurtkach ... masakra z wyborem jeśli chodzi o murek to płytka gipsowa, frezarka i dłutko, no i nawet fajnie wyszła. Dojdzie jeszcze dach, schody przed wejściem, no i marzy mi się jakieś pnącze ... dodatkowo: bardzo dzięki za linki ten z polityki mi jest totalnie nieznany już przeglądam co do zdjęcia z kamo to właśnie chce to ominąć boje się o efekt po 10 latach nie dziergania ;) dzięki za podpowiedz co do styroduru teraz już namierzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Co do mundurów spadochroniarzy, to tu masz skan z opisem z książki Concorda "The Fall of Monte Cassino": http://www.concord-publications.com/6524/6524.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 łałaaaaaa dzięki tak to już jest jakiś pkt wyjścia dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Fajnie. Jakość figurek zaskakująco dobra. A domek z czego robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 tak figurki total (jak na tą skale), obie kupione w zagranicznych sklepach jak ktos życzy podam linki natomiast wiem ze całkiem fajnie jest ten wątek dla 48 pociągnięty już na forum dod domek to tak jak pisałem gips wylany na 0,5 cm, ciety frezarką i rzeźbiony dłutkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Sorki że cię męczę z tym aparatem, ale jaki to jest model? Może uda sie coś wykombinować, bo szkoda taką fajnej roboty w żółci oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 witam jasne ten moj idioten to Sony Cybershot dsc-w55 troszkę w nim grzebałem ale takiej funkcji nie znalazłem, za to ma to makro i to jest to pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Ustaw pokrętło do wyboru trybu na "P" i wtedy w menu powinno pojawić się "WB" (white balance). Do wyboru masz jarzeniówkę, żarówkę. Zależy przy jakim oświetleniu robisz. Wyłącz też lampę błyskową. Faktycznie nie ma trybu pobierz wzorzec bieli. Nie wiem czy pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 dzięki dziś sprawdzę pzdr w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2011 no dobra kawałek relacji cd dziś domek który wzbudził zainteresowania a jest odskocznią od ogólnego myślenia na temat kolorów a wiec wszelkie konstrukcje na dioramach robię z gipsu a dokładnie w czasach /35 robiłem z płyt kartonowo gipsowych takowa płyta to jak sama nazwa wskazuje gips i karton należny najpierw pozbyć się papieru zewnętrznego ja to robiłem na mokro twardą szczotka - pracochłonne ale uzyskujemy idealnie gładka grubą na 0,9 płytkę gipsowa w której możemy wyrzeźbić dosłownie wszystko, a murki wszelkiego rodzaju robią się same w przypadku skali /48 musiałem sięgnąć po coś cieńszego - są na rynku płyty 0,6 ale nie mam dostępu, wiec wylałem płytkę i materiał do budowy gotowy W moim przypadku - domek kamienny - nierówność faktury uzyskane przy tej technice mają swoje plusy ;) do rzeźbienia / rycia używam starych nożyków modelarskich papieru ściernego i dłuta a poniżej parę zdjęć z obecnych prac Często zdarza się iż nasz projekt wykracza poza ścianę frontową tak jest i w moim przypadku. W poprzednich postach można zobaczyć iż dysponuje 2 kawałkami ściany - jeśli ma to być porządnie to należy połączyć to na czpienie ... drut koniecznie cynowy musi być giętki. małe naprężenia i nasza ściana pęka ... drucik otworki łączenie pękanie no właśnie pękło !!!! #$#$%$#@% nic to wikol wszystko sklei ... klejenie od wewnątrz - wikol ma tą piękną właściwość iż zasycha na prawie przezroczysto i zmniejsza swoją objętość tak wiec ten nadlew po zaschnięciu przybierze formę prawie niewidoczną i wklęsłą a i tak będzie niewidoczny widok boku po łaczeniu aby moc wszystko ładnie spasować celowo zrobiłem sobie różnicę poziomów będe miał do czego szlifować ale najpierw szpara została zaklajstrowana przed szlifowaniem zabezpieczyłem resztę muru taśmą po szlifowaniu powierzchnie się wyrównały czas na dorzeźbienie kamieni no i można powiedzieć operacja zakończona sukcesem mała uwaga lubię kiedy istnieje trójwymiar nawet minimalnie widoczny dlatego tez górne krawędzie porzeźbiłem dodatkowo na koniec założyłem konstrukcje pod dach i ... z czego by tu zrobić dachówki w 48 niby mógłbym kryć płytkami plastikowymi (ze niby płytki ceramiczne) ale ... to włochy tam dachówka jest wszędzie jakieś pomysły sugestie ? ? nie mam weny dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 A może kawałki jakieś rurki np. słomka przecieta w poprzek, lub nawet na trzy. Oczywiście w odpowiednim do skali rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2011 prawda słomka wydaje sie być najlepsza tylko ona jest taka jakaś bez fakturowa leży właśnie taka jedna przede mną dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Czerwca 2011 Share Napisano 5 Czerwca 2011 A jakby ją malnąć a potem dać pigmenty o ceglanym kolorze. To powinno im nadać trochę chropowatości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2011 jest to pomysł temat w toku dzięki za wsparcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 dobra przeanalizowałem temat rurka odpada nawet jak sie poklajstruje to i tak wychodzi cienkusz dachówki te włoskie miały taki rant i były dość specyficznie zagięte no i wpadłem na pomysł dach nie jest duży może by tak powyginać z blaszki samemu pojedyncze ? a właściwie z ... no właśnie są blaszki cynowej ?? ona ma pewnie z 0,05 i było by git czy ktoś widział czy ktoś slyszał o czymś takim ? może jakieś inne materiałowe podpowiedzi dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 a może blacha ołowiana? fajnie się kształtuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2011 ooo właśnie blaszka ołowiana to jest to zaczynam szukać gdzie to można dopaść dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 Witam takie ołowiane blaszki widziałem na allegro. Kosztowały chyba 5zł za arkusz. Kurcze ta twoja relacja mnie zmobilizowała i też rozgrzebałem dioramkę, tylko z shermanikiem:) (patrz dział dioramy) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi