Jump to content

2 X Airbus A320 - Condor, Windjet - Revell 1/144

Mr. Jekyll
 Share

Recommended Posts

Fajne te ''pasażery''...

Na tyle mnie zakręciło na ich punkcie, że tuż po zakupie pierwszego (A340) kupiłem sobie kolejnego z rodziny Airbusów. Tym razem A320. Udałem się do sklepu i kupiłem ''pierwszy lepszy'' zestaw - i tak miałem już na oku inne, niepudełkowe kalki. Kolejny zestaw upolowałem na Allegro i miał on być tylko dawcą kalek (Condor).

I takim sposobem jestem w posiadaniu takich zestawów:

Obraz008.jpg

Obraz009-2.jpg

Zawartości obu pudełek są skrajnie różnej jakości: pierwszy model (Lufthansa) - ogromna ilość nadlewek, jamki skurczowe itp, natomiast drugi, to już jakby inna bajka - części odlane czysto, zero nadlewek, przesunięć form, śladów po wypychaczach na zewnętrznych powierzchniach skrzydeł! Słowem - prawie Tamiya !!! Byłem mile zaskoczony.

No, ale do rzeczy!

Będę budować oba zestawy równocześnie. Jeden z nich wykonam w barwach "Windjet"...

1912963.jpg

...natomiast drugi zostawię w pudełkowym "Condor".

Oba modele zwaloryzuję zestawami blach z Extratech (czekam za przesyłką z blachami i kalkami).

Na dziś mam niewiele - pomalowane wnętrza kadłubów na szaro i wklejone komory podwozia przedniego.

Obraz019-3.jpg

Dziś wieczór skleiłem oba kadłuby. Poczekam, aż wyschnie klej i zabieram się za ich obróbkę

Jeden z nich wykonam w barwach "Windjet"

kalkomania Draw Decal?

Zawartości obu pudełek są skrajnie różnej jakości: pierwszy model (Lufthansa) - ogromna ilość nadlewek, jamki skurczowe itp, natomiast drugi, to już jakby inna bajka - części odlane czysto, zero nadlewek, przesunięć form, śladów po wypychaczach na zewnętrznych powierzchniach skrzydeł!

w sumie to te same modele, może wina leży w zużyciu form? Condor został wydany bodajże w 2000 roku a Lufthansa może ze 3 lata temu

niemniej kibicuję

Jeden z nich wykonam w barwach "Windjet"

kalkomania Draw Decal?

Tak. Kupiłem także tej samej firmy "Virgin Atlantic" do A340. Jestem ciekaw, jak się będą kładły

Jestem ciekaw, jak się będą kładły

do tej pory używałem raz i kładły się dobrze, ponoć różnica jest pomiędzy starymi a nowymi produktami, w nowych film jest dobrej jakości i kalkomanie kładą się bardzo dobrze

No śmię twierdzić, że reedycje Revell są kiepskiej jakości. Porównaj plastyk i już widać diametralną różnicę, też mam tego A320 w nowej edycji i w porównaniu do starych modeli tak jak ujołeś "inna bajka". Teraz się rodzi pytanie co będziesz robił z oszkleniem pasażerów?? Bo ostatnio z Revellem miałem problem były przesunięte i z doświadczenia nie szpachluje ich pod kalki.

Doglądam.

(...) co będziesz robił z oszkleniem pasażerów?? Bo ostatnio z Revellem miałem problem były przesunięte i z doświadczenia nie szpachluje ich pod kalki.

A co masz na myśli mówiąc ''przesunięte''? Kilka tylnych okienek miało niewielkie nadlewki, ale bez problemu się z tym uporałem.

A co się robi z okienkami? Szpachluje i maluje? Bezpośrednio kalki na nie? A może ''clearfix'' Humbrola? A może jest jeszcze jakiś inny sposób na wierne wykonanie okienek? Pytam, bo nie wiem. Nigdy jeszcze tego nie robiłem.

Tak Clearfix jest do tego typu potrzeb. Ja ogólnie nie stosuję żadnych takich rzeczy. Maskowania jest naprawdę sporo i przez nie uwagę można walnąć babola którego ciężko będzie poprawić.

kalki jak widać nie spasowane, fakt zawsze wolę takie powierzchnie malować niż kalki kłaść ale coś mnie pokusiło żeby jednak kalki kłaść i wyszedł babol. A chodziło mi o kalki które masz szare na bloczku, czy je będziesz kładł??

th_IMG_9103.jpg