GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 (edytowane) Witam forumowiczów. Chciałbym pokazać wam mój pierwszy w życiu model- Italerowską Panterę z serii Fast Assembly Kit. Nie jest to jakieś arcydzieło jeśli chodzi o szczegóły, ale uważam, że na pierwszy model jest OK. Model malowałem akrylami Pactry. Liczę na porady i konstruktywną krytykę. Przepraszam za kiepskie zdjęcia, ale dopiero się uczę fotografować modele. By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By GeraltofPoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 By geraltofpoland at 2011-05-20 Aby oszczędzić wam wysiłku sam wynotuję błędy, które mniej lub bardziej świadomie popełniłem: 1. Malowałem prosto ze słoiczka, bez rozcieńczania, przez co model stracił trochę szczegółów na powieszonym po bokach wyposażeniu( choć trochę naprawił to wash). 2. Na wieży i przednim pancerzu widać plamy z zaschniętego washa, których nie zauważyłem na początku. (mogę je spróbować zamalować) 3. Rdzę zrobiłem trochę zbyt chaotycznie i w zbyt dużej ilości 4. Wewnętrzna część gąsek jest poplamiona farbą z kół, a wewnętrzne koła są lekko niedomalowane (to wina starych, zużytych i nieprecyzyjnych pędzli, które wymienię przy najbliższej wizycie w sklepie modelarskim.) 5. Zapomniałem pomalować wewnętrzne części kół (dopiero pisząc ten post to zauważyłem) 6. Farba, którą robiłem obicia jest chyba trochę za jasna ( Steel), ale kupię ciemniejszą. 7. Lufa jest zbyt czysta w porównaniu do reszty czołgu. Jeśli widzicie jeszcze jakieś błędy, piszcie (tylko nie bądźcie przesadnie surowi, w końcu to mój pierwszy raz). PS. Jeślibym chciał polakierować model (może niekoniecznie ten, ale jakiś następny w bliżej nieokreślonej przyszłości), jak i czym to zrobić? PS2. Kiedy robię washa poczekać chwilę przed starciem wacikiem nadmiaru farby, czy ścierać od razu? Co zrobić, aby ścierając nadmiar nie wymyć farby, która dostała się w szczelinę? Edytowane 20 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Eee... jak dla mnie to może być. Proponuję tak , ,następnym razem kamo połóż podobnie jak teraz tylko wyeliminuj błędy które sam na tym etapie zauważyłeś. Kup parę cienkich pędzelków i nimi maluj szczegóły np.bandaże kół. Nigdy więcej nie rób tak rdzy , najlepiej jak byś nakładał ją bardzo cienkim pędzlem tylko na miejscach najczęściej używanych, na zasadzie drobnych kresek i plam , wtedy powinno być dobrze. Pamiętaj ,żeby zakładać warsztaty ,bo tam będziesz mógł dowiedzieć się więcej w trakcie składania modelu. Oglądaj również inne wątki warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Co do rdzy chciałem zrobić coś w stylu rdzawych zacieków wywołanych deszczem, ew. zardzewiałych otarć. Koła poprawię, jak tylko kupię pędzelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Jeżeli chcesz robić jakiekolwiek zacieki zaopatrz się w White Spirita (terpentynę balsamiczną) oraz farby olejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Nie martw się mój model był gorszy (sam zobacz). Fajnie że nie bałeś się dwukolorowego kamo. Ja do teraz nie mogę się odważyć. Maluj części przed całkowitym sklejeniem. Malujesz akrylami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Witam! Modelik jest OK! Rewelacją raczej nie jest, ale podoba mi się!. Rób następny i wstawiaj na forum. Ps. Poczytaj wątki warsztatowe. Można podpatrzyć różne techniki malowania itp. To bardzo pomaga i następny model na pewno będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 xDamian - na początku napisałem, że maluję akrylami Pactry. Ponoć oleje mają mocny zapach, a ja mam warsztat w swoim pokoju. Co do kamo też się z początku bałem, ale ośmieliłem się i drugi model z pudełka pomalowałem na 3 kolory. Kiedy kupię nowe pędzle zrobię na nim washa, rdzę i inne rzeczy i na pewno pokażę na forum. Poczytaj wątki warsztatowe. Można podpatrzyć różne techniki malowania itp. To bardzo pomaga i następny model na pewno będzie lepszy Smile Zanim kupiłem ten model parę tygodni siedziałem na różnych forach, ale co innego wiedza teoretyczna, a co innego praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Ponoć oleje mają mocny zapach Kolegom raczej chodziło o farby olejne dla plastyków. Takie w tubkach. Stosowane do upiększania modelu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Jeśli chodzi o Humbrola to nie śmierdzi jakoś strasznie. Jeśli malujesz akrylami to fajny wash robisz z oljenych dla plastyków jak Czerń kostna, brąz van Dyck i Siena palona i rozcieńczalnika do olejów Wamodu. Taka moja rada. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 R_Mazzi Mi też o to chodziło. Przyszło mi do głowy pytanie- kiedy maluję model farba nie trzyma się powierzchni, tylko rozpływa na boki. Czy to dlatego, że go nie odtłuściłem? Jeśli tak, to jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Czy to dlatego, że go nie odtłuściłem? Jeśli tak, to jak to zrobić? Na przykład tajemną miksturą wody z kranu i płynu do mycia naczyń Sensowne jest też kupno farbki podkładowej. Pewnie jest w gamie Pactry coś takiego. Jest ona nieco innej konsystencji i lepiej "łapie". Acha, no i najważniejsze, trzeba bardzo dobrze rozmieszać farbę przed malowaniem. 5 minut potrząsania słoiczkiem to nie jest stracony czas (zwłaszcza przed malowaniem bazy - podstawowych kolorów). Możesz sobie też np wrzucić do słoiczka z farbką jakieś kulki od łożyska czy coś takiego ;) Farbę warto rozcieńczyć i pomalować model większą ilością warstw. Wyjdzie lepiej (ładniej) niż pomalowany jedną grubą. Ja z reguły maluję ok 4 warstw. Trochę się rozpisałem ale też wciąż maluję pędzlem i nie narzekam (no może czasami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 R_Mazzi A na jakim etapie odtłuszczać? Przed sklejaniem, czy bezpośrednio przed malowaniem po sklejeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Ja myję ramki (niezbyt dokładnie zresztą) na samym początku, przed wycięciem części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xDamian Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Ja przed malowanie. Bo ramki zdążysz upaćkać paluchami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 20 Maja 2011 Share Napisano 20 Maja 2011 Życzę Ci powodzenia. Błędy koledzy wymienili. Ja dodam, żebyś usuwał linie podziału form, np na lufie u Cibie bardzo widoczna i na gąskach. Wiesz ja tak samo jak na razie zrobiłem swój pierwszy model, i ślęcze nad drugim. Na początku nie wychodzi. Zresztą sam zobacz viewtopic.php?t=26592 mój pierwszy model też pędzlem malowałem i pactrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 20 Maja 2011 Autor Share Napisano 20 Maja 2011 Jeśli to naprawdę twój pierwszy model, Nugget, to gratuluję. Nie widać żadnych śladów pędzla, a błoto jest bardzo realistyczne. Następny model też spróbuję ubrudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 pierwszy. Błoto to sama zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi