Skocz do zawartości

Armstrong - Whitworth - F.I.A.T. 1/72 Modelkrak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny cud techniki wojskowej początków XX wieku.

Armstrong - Whitworth - F.I.A.T. czyli taki ''kundelek'' Brytyjskiego przemysłu,Italianskiego podwozia a zbudowany na zlecenie Carskiej Rosji.

Model wzorowany na tej oto fotce:

AW_FIAT2.jpg

Malowanie Fińskie ca.1918 ,znaczy się zdobyczny na Białych lub też przekazany przez ''Czerwonych'' Fińskim ''Czerwonym''...

Wczesna zima lub jak kto woli zima w kwietniu.

IMG_1964.jpg

IMG_1965.jpg

IMG_1968.jpg

IMG_1969-1.jpg

IMG_1970.jpg

IMG_1976.jpg

Żywica malowana pędzlem i brudzona - pierwszy raz...no może drugi pigmentami[F-ma Falcon - ktoś coś zna?]

Mam nadzieję ze nie przesadziłem...

Ewentualne uwagi co do różnic w wieżach zrzucam na Modelkraka...i o.

Napisano

temat wielce urokliwy! model tez przyjemny dla oka, gorzej z brudzeniem. wygląda jakby brodził w głębokim błocie (przy założeniu, że nie utknął). tymczasem z przodu powinien być zdecydowanie bardziej czysty, za to w miejscach gdzie błoto pryskało z kół - bardzo zapaćkany. zwróć uwagę gdzie na fotce są ślady na burtach. błotko jest jednostajne, może chwyć jeszcze oleje i pobaw się paroma odcieniami brązu Van Dyke. do tego podstaweczka, ludzik i wypas.

Napisano

No cóż...z pokora chylę głowę.Owszem wygląda na ''utopionego'' ale...jak to z ''nowinkami'' bywa zawsze przesadzę.A to dopiero drugie starcie z ''profesjonalnymi''?pigmentami.Podstaweczka - chyba nigdy się na takową nie porwę.Samo to błocisze ,czego na fotach nie widać niestety,jest kolorystycznie zróżnicowane.

Napisano

Witam!

Zawsze można powiedzieć że przed chwilą wyciągneli go z bagniska! .

Poza tym model fajny! Podoba mi się. Tylko tego błota ciut za dużo...

Napisano

a może da się jeszcze trochę zmyć? podstaweczka wbrew pozorom nie jest taka trudna (chociaż dla mnie to zawsze najgorsza część roboty), w każdym razie warto zrobić cokolwiek, tym bardziej że błotko jest łatwe do zrobienia. na efekt pracy dobrze to wpływa.

Napisano

Fajnie i szybko Ci idą te pierwszowojenniaki.

Rzeczywiście mocno go umazałeś. Nie myslałeś o dioramce. Błoto jest banalne w wykonaniu.

Do tego Molders (zakładam, że na nim sie wzorowano - kożuszek, fura żerka, bryczesy) z zestawu pilotów Preisera pasował by jako Fin.