Jump to content

Czy Lim-2 Pana Grundmana (nb 1012)

Recommended Posts

Posted

Błyskawice (strzały) na tym egzemplarzu to rzecz znana, nie znalazłem jednak nigdzie fotografii 1012 w całości, pokazującej także usterzenie. A wiele Limów z 1 PLM (to pewnie zależało od eskadry) miało górną część statecznika pionowego pomalowaną na czerwono.

Posted

No właśnie ja też szukałem z czystej ciekawości. Znalazłem jedynie zdjęcie z 1957 roku z pokazów lotniczych jak 5 limów w tym 1012 leci w kluczu ale nic na nim nie widać czy jest ten pas czy go niema :/

• 2 weeks later...
Posted

Chyba znalazłem odpowiedź: na zdjeciu poniżej jest uchwycony Limek Pana Grundmana (łatwo wyłowić po błyskawicy) i widać malowanie na stateczniku.

Cieszę sie bardzo, bo nawet taki banał dodaje życia zazwyczaj jednolicie aluminiowym miniaturom:)

limy-2.jpg

źródło: http://www.pokazy.yoyo.pl/1957.html

Posted
Miał błyskawice na kadłubie. O czerwonym pasie nic mi nie wiadomo.

http://www.scribd.com/doc/44107419/Mig-15-From-www-jgokey-com 17 strona

Tylko że te błyskawice pokazane na rysunku chyba w naturze były trochę inne , a może każda była inna , nie wiem ?

obraz11r.png

Uploaded with ImageShack.us

Zdjęcie z książki R Grundmana "Smugi na niebie "

Posted

Z róznych dostępnych zdjęć wynika, że na tym egzemplarzu były co najmniej dwa rózne typy "błyskawic", z tym, że akurat żaden nie jest specjalnie podobny do tego na rysunku.

(ten rysunek był chyba podstawą do opracowania pierwszego wydania kalek HDL do tego samolotu)

• 1 month later...
Posted

Znalazłem innego lima ''wyborowego'' może sie komuś nada jako inspiracja do modelu. Jaki pułk, gdzie zrobiono zdjęcie - nie wiem(Debrzno?).

limwyborowa.jpg

Posted

W monografii Miga-15 (TBiU) autorstwa śp Mariana Mikołajczuka jest chyba podpisany, jak wróce do domu, to sprawdze.

Posted

U Mikołajczuka ta forka jest podpisana: "Limy-2 z 5 DLM OPL zgrupowane przed defiladą w 1959 r. Na pierwszym planie Lim-2 z 31. PLM z czerwoną strzałą "Wyborowej Załogi"."