manas Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 miał - w jakimkolwiek okresie służby w 1PLM - namalowany czerwony pas na szczycie statecznika pionowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Miał błyskawice na kadłubie. O czerwonym pasie nic mi nie wiadomo. http://www.scribd.com/doc/44107419/Mig-15-From-www-jgokey-com 17 strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Błyskawice (strzały) na tym egzemplarzu to rzecz znana, nie znalazłem jednak nigdzie fotografii 1012 w całości, pokazującej także usterzenie. A wiele Limów z 1 PLM (to pewnie zależało od eskadry) miało górną część statecznika pionowego pomalowaną na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 No właśnie ja też szukałem z czystej ciekawości. Znalazłem jedynie zdjęcie z 1957 roku z pokazów lotniczych jak 5 limów w tym 1012 leci w kluczu ale nic na nim nie widać czy jest ten pas czy go niema :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2011 Chyba znalazłem odpowiedź: na zdjeciu poniżej jest uchwycony Limek Pana Grundmana (łatwo wyłowić po błyskawicy) i widać malowanie na stateczniku. Cieszę sie bardzo, bo nawet taki banał dodaje życia zazwyczaj jednolicie aluminiowym miniaturom:) źródło: http://www.pokazy.yoyo.pl/1957.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Niejako przy okazji mam ustalone trzy nr limów z Krzesin - 1315, 1316 i 1319. Dzięki manas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2011 Do usług;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Miał błyskawice na kadłubie. O czerwonym pasie nic mi nie wiadomo. http://www.scribd.com/doc/44107419/Mig-15-From-www-jgokey-com 17 strona Tylko że te błyskawice pokazane na rysunku chyba w naturze były trochę inne , a może każda była inna , nie wiem ? Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie z książki R Grundmana "Smugi na niebie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2011 Z róznych dostępnych zdjęć wynika, że na tym egzemplarzu były co najmniej dwa rózne typy "błyskawic", z tym, że akurat żaden nie jest specjalnie podobny do tego na rysunku. (ten rysunek był chyba podstawą do opracowania pierwszego wydania kalek HDL do tego samolotu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Znalazłem innego lima ''wyborowego'' może sie komuś nada jako inspiracja do modelu. Jaki pułk, gdzie zrobiono zdjęcie - nie wiem(Debrzno?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 W monografii Miga-15 (TBiU) autorstwa śp Mariana Mikołajczuka jest chyba podpisany, jak wróce do domu, to sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 U Mikołajczuka ta forka jest podpisana: "Limy-2 z 5 DLM OPL zgrupowane przed defiladą w 1959 r. Na pierwszym planie Lim-2 z 31. PLM z czerwoną strzałą "Wyborowej Załogi"." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Dzięki manas -czyli wyborowy z Łasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi