Skocz do zawartości

McDonnell FH-1 Phantom VMF-122 1950 - MPM 1:72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zacząłem dłubać przy tej maszynie.

Zestaw MPM to typowy stary czeski shortrun. Mało detali, nadlewki.

O samym Phantomie

FH-1 był pierwszym pokładowym myśliwcem odrzutowym, używanym przez USN/USMC. Dziewiczy lot prototypu odbył się 26.01.1945 roku, natomiast pierwsze lądowanie oraz start z lotniskowca odbył się 25.08.1946 roku na lotniskowcu USS Franklin D. Roosevelt. Ostatni FH-1 zszedł z linii produkcyjnej w maju 1948 roku po wyprodukowaniu 62 samolotów. W tym samym roku do produkcji wszedł następca Phantoma F2H-1 Banshee

Maszyna którą ma zamiar wykonać będzie przedstawiać FH-1 z dywizjonu VMF-122 stacjonującego w MCAS Cherry Point, North Carolina ok roku 1950.

Model robię jako przerywnik w innych projektach więc aktualizację będą rzadkie ;)

Póki co wziąłem się za wykonanie wnęk podwozia których w modelu kompletnie brak, i złożyłem skąpą kabinę. Fotel wzbogaciłem fototrawionymi paskami firmy AML

p1020083w.jpg

p1020084a.jpg

p1020079k.jpg

Początek lotnictwa odrzutowego, do tego maszyna amerykańska, i do tego lotnictwo pokładowe. Z chęcią będę śledził tą relacje.

Gdzieś w przepastnych zbiorach internetowych znajduje się monografia z serii Naval Fighters tego samolotu, w razie problemów ze znalezieniem służę pomocą.

Plan był taki, wrócę z roboty i kompletna laba z książką Griffina, bez rozkładania warsztatu modelarskiego. Ale jak zwykle plany idą w łeb. Zamiast książki wylądował mi w rękach laptop, a że jeszcze pojechane mi zostało w innym temacie po ambicji, wyciągnąłem warsztat. Koniec końcem w Phantomie zrobiłem jedną komorę podwozia

p1020091m.jpg

p1020089e.jpg

p1020090h.jpg

• 2 weeks later...

p1020280w.jpg

Obie komory podwozia już na miejscu, góra i dół skrzydeł sklejona z sobą

p1020282v.jpg

Jako że producent przewidział tylko poziomą ściankę we wlotach, których i tak nie było w moim zestawie, zrobiłem coś bardzie przypominające te z oryginału.

p1020283p.jpg

Pomalowałem kokpit, i położyłem sido

p1020295t.jpg

Na dzień obecny model wygląda tak.

Kadłub sklejał się ładnie, szpachla użyta proforma. Musiałem usunąć fotel bo krzywo leżał, poza tym wygodniej będzie się malowało. Wszystko wyglądało że w porównaniu do HO3S, będzie się sklejało miło. Wszystko prysło przy dopasowywaniu skrzydeł do kadłuba.

p1020297r.jpg

O ile dół wygląda w miarę ok, góra mnie załamała.

p1020296m.jpg

• 4 weeks later...

Poszpachlowane poszlifowane. Pierwszy raz ryłem linie, nie wszędzie wyszło jak powinno ale, pierwsze koty za płoty. Phantom otrzymał podkład z półmatu czarnego. Pojutrze pójdzie glossy Sea blue.

p1020414y.jpg

p1020415q.jpg

p1020413b.jpg

Dzisiaj zdjęcie bez karimatki

p1020455g.jpg

Po nałożeniu dwóch warstw tamiypwskiego Sea Blue

Heh pierwszy raz zajżałem do tematu, wydawało mi się że to F4 phantom

Ale widze że tu całkiem ciekawa maszynka powstaje, nieźle Ci idzie.

Mógłbyś mi opisać dokładniej jak zrobiłeś te wloty powietrza sprzed paru aktuali? bo sam będę musiał zrobić coś takiego, fajnie Ci wyszły, ale kompletnie nie widzę jak są zrobione :/

Witam

Z każdym modelem Twoje warsztaty wyglądają coraz lepiej i schludniej. Malowanie Phantoma całkiem do rzeczy. Czekam na kolejne aktualizacje

Powodzenia przy wykończeniówce !

Pozdrawiam

Kornik

Przemek, wloty powietrza zrobione są z blaszki z puszki, uformowanej tak aby zwężała się do środka. Nic skomplikowanego i rewolucyjnego

Kornik dziękuję bardzo

No przecież masz fotkę z HO3 A na serio Dragonfly nie będzie pokazany szerszej widowni z przyczyn wiesz jakich, a jak chcesz go zobaczyć to jak wspominałem, telefon znasz

p1020459yk.jpg

p1020460z.jpg

p1020461t.jpg

Postanowiłem nie bawić się w żadne sidoluxy, położyłem błysk microscale'a (dziex pilex raz jeszcze jeżeli to czytasz ) Kalki ehhh, mimo że Techmodu, jeżeli ktoś miałby z nimi styczność, należy pamiętać o zabezpieczeniu ich specyfikiem wzmacniającym. Makro też uwydatniło to że na dolnej części trochę wyszedłem ze srebrnym, w rzeczywistości jest ok.

Kalki ehhh, mimo że Techmodu, jeżeli ktoś miałby z nimi styczność, należy pamiętać o zabezpieczeniu ich specyfikiem wzmacniającym.

Zależy od zestawu. Część Techmodowskich kalkomanii kładzie się bardzo dobrze.

Fajnie, że projekt zbliża się ku końcowi. Co do uwag do dopracuj proszę przejście kolorów w okolicach dysz, bo wygląda na poszarpane.

Niezbyt fajnie wyszły Ci te ostatnie fotki. Mało co na nich widać.

Pozdrawiam

Kornik

• 1 month later...