Moses Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Jakiś czas temu zacząłem dłubać przy tej maszynie. Zestaw MPM to typowy stary czeski shortrun. Mało detali, nadlewki. O samym Phantomie FH-1 był pierwszym pokładowym myśliwcem odrzutowym, używanym przez USN/USMC. Dziewiczy lot prototypu odbył się 26.01.1945 roku, natomiast pierwsze lądowanie oraz start z lotniskowca odbył się 25.08.1946 roku na lotniskowcu USS Franklin D. Roosevelt. Ostatni FH-1 zszedł z linii produkcyjnej w maju 1948 roku po wyprodukowaniu 62 samolotów. W tym samym roku do produkcji wszedł następca Phantoma F2H-1 Banshee Maszyna którą ma zamiar wykonać będzie przedstawiać FH-1 z dywizjonu VMF-122 stacjonującego w MCAS Cherry Point, North Carolina ok roku 1950. Model robię jako przerywnik w innych projektach więc aktualizację będą rzadkie ;) Póki co wziąłem się za wykonanie wnęk podwozia których w modelu kompletnie brak, i złożyłem skąpą kabinę. Fotel wzbogaciłem fototrawionymi paskami firmy AML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 15 Czerwca 2011 Share Napisano 15 Czerwca 2011 Początek lotnictwa odrzutowego, do tego maszyna amerykańska, i do tego lotnictwo pokładowe. Z chęcią będę śledził tą relacje. Gdzieś w przepastnych zbiorach internetowych znajduje się monografia z serii Naval Fighters tego samolotu, w razie problemów ze znalezieniem służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2011 Plan był taki, wrócę z roboty i kompletna laba z książką Griffina, bez rozkładania warsztatu modelarskiego. Ale jak zwykle plany idą w łeb. Zamiast książki wylądował mi w rękach laptop, a że jeszcze pojechane mi zostało w innym temacie po ambicji, wyciągnąłem warsztat. Koniec końcem w Phantomie zrobiłem jedną komorę podwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 Obie komory podwozia już na miejscu, góra i dół skrzydeł sklejona z sobą Jako że producent przewidział tylko poziomą ściankę we wlotach, których i tak nie było w moim zestawie, zrobiłem coś bardzie przypominające te z oryginału. Pomalowałem kokpit, i położyłem sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2011 Na dzień obecny model wygląda tak. Kadłub sklejał się ładnie, szpachla użyta proforma. Musiałem usunąć fotel bo krzywo leżał, poza tym wygodniej będzie się malowało. Wszystko wyglądało że w porównaniu do HO3S, będzie się sklejało miło. Wszystko prysło przy dopasowywaniu skrzydeł do kadłuba. O ile dół wygląda w miarę ok, góra mnie załamała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Jak TS-11 MasterCrafta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 Poszpachlowane poszlifowane. Pierwszy raz ryłem linie, nie wszędzie wyszło jak powinno ale, pierwsze koty za płoty. Phantom otrzymał podkład z półmatu czarnego. Pojutrze pójdzie glossy Sea blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Dzisiaj zdjęcie bez karimatki Po nałożeniu dwóch warstw tamiypwskiego Sea Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Heh pierwszy raz zajżałem do tematu, wydawało mi się że to F4 phantom Ale widze że tu całkiem ciekawa maszynka powstaje, nieźle Ci idzie. Mógłbyś mi opisać dokładniej jak zrobiłeś te wloty powietrza sprzed paru aktuali? bo sam będę musiał zrobić coś takiego, fajnie Ci wyszły, ale kompletnie nie widzę jak są zrobione :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Witam Z każdym modelem Twoje warsztaty wyglądają coraz lepiej i schludniej. Malowanie Phantoma całkiem do rzeczy. Czekam na kolejne aktualizacje Powodzenia przy wykończeniówce ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Przemek, wloty powietrza zrobione są z blaszki z puszki, uformowanej tak aby zwężała się do środka. Nic skomplikowanego i rewolucyjnego Kornik dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DąbczaK Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Nieźle, nieźle...Kiedy dasz fotki z Dragonfly'em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 No przecież masz fotkę z HO3 A na serio Dragonfly nie będzie pokazany szerszej widowni z przyczyn wiesz jakich, a jak chcesz go zobaczyć to jak wspominałem, telefon znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Postanowiłem nie bawić się w żadne sidoluxy, położyłem błysk microscale'a (dziex pilex raz jeszcze jeżeli to czytasz ) Kalki ehhh, mimo że Techmodu, jeżeli ktoś miałby z nimi styczność, należy pamiętać o zabezpieczeniu ich specyfikiem wzmacniającym. Makro też uwydatniło to że na dolnej części trochę wyszedłem ze srebrnym, w rzeczywistości jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Kalki ehhh, mimo że Techmodu, jeżeli ktoś miałby z nimi styczność, należy pamiętać o zabezpieczeniu ich specyfikiem wzmacniającym. Zależy od zestawu. Część Techmodowskich kalkomanii kładzie się bardzo dobrze. Fajnie, że projekt zbliża się ku końcowi. Co do uwag do dopracuj proszę przejście kolorów w okolicach dysz, bo wygląda na poszarpane. Niezbyt fajnie wyszły Ci te ostatnie fotki. Mało co na nich widać. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Phantom otrzymał podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi