Lukasz_ Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Witam, szukam dobrego aerografu, ale jestem zielony - składam dopiero pierwszy model i mam już problemy, pędzlem nawet głupiego fotela się nie da pomalować. Zależy mi na aerografie dwuakcyjnym, podobno są lepsze. Od jakiej ceny zaczyna się dobry sprzęt? I dodatkowe pytanie. Sprężone powietrze w puszkach na początek mi wystarczy? Przy okazji mam też pytanie o malowanie modeli. Jak należy to robić? Odrazu kolor czy najpierw coś jeszcze? W chwili obecnej mam farbki revella, a zestaw jaki nabyłem to konkretnie ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=1662925522 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 pędzlem nawet głupiego fotela się nie da pomalować. Nie, że się nie da, tylko ty nie potrafisz. To zasadnicza różnica. A jeśli chodzi o malowanko, to weź no się rusz i powertuj forum, bo to jest niemalże wszystko o technikach malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_ Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Sęk w tym, że szukałem i nie znalazłem. Wszystkie tematy jakie odwiedziłem dotyczą dobierania kolorów. W sumie problem moich foteli dotyczy najbardziej tego, że plastik z jakiego są zrobione jest strasznie śliski, w porównaniu do silnika to istne lodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1984 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Powiem tak, kleje teraz AH-64 w skali 1/35 czyli dosyć spory, i nim doczekałem się na aerograf popróbowałem w środku modelu pomalować duże powierzchnie pędzlem i powiem Ci, że się zdziwiłem, bo wyszło niemal idealnie. Akrylowa pactra o oryginalnej konsystencji + miękki średni pędzel bodajże z Reala, pędzel "artystyczny" nie taki jak do plakatówek. A tani i wg. mnie dobry aerograf na początek to może taki: klikk Warto poćwiczyć, na puszce, na gładkiej dużej powierzchni, im więcej trudu im więcej doświadczenia człowiek wyniesie z każdego modelu tym lepiej, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_ Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Aerograf BD-180 nadaje się na pierwszy sprzęt do malowania? Na początek mam zamiar bawić się z puszką dopóki nie znajdę jakiejś lodówki lub fajnego kompresoru ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Puszka? :/ Ja bym na "tymczasem" kupił kompresorek Pari (taki od inhalatora), jeśli masz szczęście to ustrzelisz taki na allegro za ok. 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Dobre aerki importuje firma FACHOWIEC. I są bardzo tanie. Za stówke można już mieć pseudoiwate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 witam, jeśli chodzi o aerograf to mam akurat do sprzedania, mar AB-1004 zdaje się, dysza 0,2mm, używałem raz później już przeleżał na półce... za jakieś 7 dyszek odstąpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_ Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Już znalazłem ciekawą ofertę i zaklepałem wyżej wymieniony aeroraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Najpierw musisz położyć podkład, np mr.surfacer i dopiero wtedy kładziesz farbę, oczywiście przed podkładem odtłuść model. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaoka Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 czym odtłuścić modele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 możesz np: ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, ja tak robię i jest dobrze, terpentyną chyba też idzie, albo innym środkiem, a ja pewnie przekręciłem znów nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Terpentyną na pewno nie. Reaguje z plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 no to pomyliłem nazwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi