bartekkw Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Baldachim był pokryty płótnem - "Opis płatowca R.W.D. 8, tabl. II - Uskrzydlenie". Część 68 oznaczona jako "płótna" wskazuje i na skrzydła, i na baldachim. Jak na złość mam to tylko wydrukowane i nie potrafię znaleźć źródła, żeby wrzucić zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Już znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Bartoszu popatrz punkt 57 skrajka!!! Czyli tak jak napisałem Jarkowi na priv centralnie zbiornik obudowany sklejką i dodatkowa płótno tworzące to takie ugięcie-przejście na bokach baldachimu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Mały up, czyli o krok przed seurfem 1000. To co tu omówiliście tyczy się RWD 8, ale po przejrzeniu mnóstwa zdjęć i posiadanej dokumentacji, wydaje się, że skrajka, sklejka, płótno, to typowy schemat pokrycia 8-ki i 8a. Były tylko różnice w pojemnościach zbiorników, co za tym idzie w wielkości baldachimu, umiejscowienia wlewu paliwa - przy 15l zbiorniku był zachowany wlew do zbiornika głównego i baldachim nie zmieniał wielkości - ilości wężów paliwowych i miejsc podłączenia zbiornika dodatkowego. Poniżej skrzydło po walce, chciałem uzyskać efekt opadających skrzydeł wg fotki. Klapki rewizyjne i "zawias" przy baldachimie, lotka i popychacz. Wyczaiłem na planach kształt końcówki belki ogonowej, a wcześniej umknęło to mojej uwadze. Szkoda że nie pokusiłem się choćby o próbę zrobienia całego okapotowania z blaszki, bo efekt który uzyskałem mi bardzo odpowiada. To co napisałem na początku, to moje spostrzeżenia i wnioski, jeżeli macie inne zdanie to piszcie, może coś wspólnie ustalimy. Do następnego widzenia Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 1. Czy klapki rewizyjne wziąłeś z AERO 3/91? Tam jeszcze widać kalpkę na 3 od brzegu skrzydła panelu. U Ciebie jest tak jakby ślad w tym miejscu. 2. Klapki wycięte z blaszki? 3. Zauważ, że w AERO na planach przednie ucho skrzydła jest trochę bliżej z przodu (bliżej krawędzi natarcia). Powinno być przed przednim dźwigarem, a jest za (dotyczy modeli w kali 1/72 i 1/48). Nie mam wyraźnego zdjęciach skrzydła z góry, ale patrząc na fotkę SP-BHO i NAC syg. 1-W-3074, wydaje mi się, że na planach jest dobrze. 4. Wgięcia płótna rozumiem, że szpachlowałeś, aby miały kształt wklęśnięcia, a nie schodków? Mi też się nie podoba to co jest na wyprasce (nie wspominając o jamkach skurczowych i innych nierównościach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Ad1. Ten ślad, to klapka Ad2. Tak, wycięte ręcznie i opiłowane. Ad3. Zgadza się, ale te są bardzo wąskie i niestety nie posiadam tak cienkiego wiertła do wycięcia, a nie chcę zrobić za dużych. Ad 4. Całość była szpachlowana, następnie ścierane miejsca pomiędzy żebrami, reszta jak piszesz - straszna. Skrzydło ma jeszcze jeden poważny błąd, w modelu, patrząc z boku, żebra są płaskie, a powinny być wypukłe, myślałem nawet nad usunięciem tej niedoróbki, ale koniec końców odpuściłem. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Mały up, czyli bój o być, albo nie być modelu. Zaczęło się niewinnie, malowanie … , później było już tylko gorzej. Model został pomalowany srebrnym Humbro i okazało się, że moja piwata nie lubi się z tym kolorem i na niego z pogardą dla starań modelarza pluje i nic, to jest żadne zabiegi przy gęstości, czy ciśnieniu nie pomagają. Jakoś udało się osiągnąć zadowalający efekt i przejść do malowania blach silnika, maskowanie malowanie, efekt bajka, no cudo. Pełen dumy, zachwycony wręcz efektem na okapotowaniu ściągam taśmy T i 3M i … no tylko iść na strzelnicę sportową i użyć go jako rzutki, unicestwić, zapomnieć i zacząć grać w szachy. 3M z jednej strony zerwała sido, odsłaniając farbę, a z drugiej strony zostawiła ślad, jakby wgryzła się w lakier. Dzień bitwy z myślami i decyzja – RATOWAĆ- po różnych dziwnych zabiegach, gdy było już oki, zadecydowałem po przyjrzeniu się pozalewanym szczegółom – MYCIE. Dalej opisywać nie będę, bo Moder odstawi mnie na hm… rok, karnie oczywiście, a nie ma co ukrywać, że właśnie zaczęty warsztat na forum uratował model przed zapomnieniem. Przez ten cały zamęt nie miałem głowy do zdjęć , dlatego wstawiam tylko dwie fotki robione na szybko, gdy jakoś udało się w końcu ochłonąć i wyjść z najgorszego. W życiu chyba tyle nie napisałem na forum, mam nadzieję, a każdy ją ma, że nie nudzę. Oby do następnego widzenia -Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 ściągam taśmy T i 3M i … no tylko iść na strzelnicę sportową i użyć go jako rzutki, unicestwić, zapomnieć i zacząć grać w szachy. 3M z jednej strony zerwała sido, odsłaniając farbę, a z drugiej strony zostawiła ślad, jakby wgryzła się w lakier. Dlatego zacząłem używać winylowych taśm lakierniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Moses, sprawdziłem taśmę, 3M vinyl tape. Może to kwestia srebrnej farby i jej powierzchni, to jednak nie matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Października 2011 Autor Share Napisano 2 Października 2011 Mały up, czyli kalki. Jeśli ktoś ma te kalki powinien zmniejszyć 47 K i na wysokości i 4,7 na szerokości. Ja, oczywiście, co by nie było za łatwo, robiłem ten zabieg na mokrej zdjętej z modelu kalce, ... uff, udało się. Teraz powrót do kabiny, która ucierpiała w ferworze walki, podoklejać drobiazgi delikatny wash i powinien być gotowy. Kilka, chyba ostatnich w warsztacie zdjęć. Do następnego Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekkw Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 No i wyszło fantastycznie! Nie wiem jak to wygląda z Humbrolem o którym pisałeś, bo właściwie używam tylko akryli ale miałem podobne problemy podczas malowania RWD-5. Od tego czasu do metalizerów Mr. Color i Lifecolor używam dedykowanego utrwalacza (sealer) i jest trochę lepiej. Do tego maskowanie mocno osłabioną Tamiya (przyklejanie i odklejanie od czoła; a czoło w takich momentach jest mocno spocone ;) ). Z tego co ludzie mówią to chyba trzeba stosować metalizery Alcada, które można dowolnie maskować. A teraz pytanie: czy masz już figurki górala, góralki i krakowiaka ;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Października 2011 Autor Share Napisano 2 Października 2011 przyklejanie i odklejanie od czoła; a czoło w takich momentach jest mocno spocone No rewelka co najmniej do wypróbowania, a czółko faktycznie wilgotne. czy masz już figurki górala, góralki i krakowiaka ;) ? Niestety nie, a też myślałem o scence z fotki, lecz z innego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Ha..osobiście podoba mi sie PLONik bardzo, czekam na galeryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Dziękuję wszystkim kibicującym w warsztacie i zapraszam do galerii http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=29605. Dzięki B. Albercie za kalki, które czy to przez przypadek, czy też z premedytacją trafiły właśnie do mnie i dzięki temu mamy RWD 8a pws Plon I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi