Emilssi Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Czesc, Oto moj nowy projekt. Ma to byc szybki projekcik przed Nascarem (ktorego to planuje zbudowac z pelnymi detalami). Jak narazie pomalowalem karoserie na bardzo ciemno niebieski kolor. Wymieszalem go sam z lakierow Mrcolor. Koncepcja byla taka, zeby kolor byl niemal czarny a niebieski odcien byl widoczny jedynie przy okreslonym swietle i pod okreslonym katem. Mam nadzieje ze taki kolor bedzie pasowal do chromowanych elementow, jakich jest wiele na tym klasyku. Po pomalowaniu kolorem odczekalem tydzien, polozylem Mr superclear III i po kolejnym tygodniu zaczalem polerowanie. Po 5ciu dniach mam skonczona gore i przod auta, mam nadzieje wypolerowac boki i tyl do konca tygodnia. Oto kilka zdjec efektow dotychczasowej pracy: Jedyne zmiany jakie planuje w tym modelu to kola od Ka Models bo te z zestawu sie nie nadaja Academy: Ka: Musze tylko skads wykombinowac opony od hasegawy albo fujimi bot te tez nie wygladaja zbyt dobrze... chociaz z tymi kolami tez nie sa takie tragiczne. To na razie tyle. Czekam na Wasze komentarze Pozdrawiam Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 No ładne lustro;] Felgi fajne, opony....trochę takie od ciągnika, mam nadzieję, że będziesz miał okazję założyć inne. Czekam na więcej zdjęć kasty bo zapowiada się piękny model. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Ja pierdziu, w życiu takiego lustra nie widziałem Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Co to za kosmiczna technologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Jak wyżej lustro super jak i koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Dziekuje za mile slowa Wlasnie wracam z pracy autobusem i kontynuuje polerke polecam wszystkim takie zajecie podczas codziennych podrozy - czas o wiele Szybciej i przyjemniej plynie i nie jest to czas stracony. Jesli chodzi o technologie... To nie jest zbyt kosmiczna - pasty Tamiya i jazda sciereczka przez co najmniej kilkanascie godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Jak będziesz robił następny model to ja poproszę fotkę po nałożeniu bezbarwnego przed polerką. Chciał bym zobaczyć różnicę. ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Jak będziesz robił następny model to ja poproszę fotkę po nałożeniu bezbarwnego przed polerką. Chciał bym zobaczyć różnicę. ;] Na tym zdjeciu widac najwieksza roznice bo przy ostatniej warstwie lakieru na tylnej klapie dodalem za malo rozpuszczalnika po malowaniu: po wygladzeniu papierem: po wypolerowaniu:" Ale tak naprawde to nie jest to taki wielki problem bo i tak przed polerowaniem wygladzam cala powierzchnie modelu papierem tamiya #2000. Natomiast dobrze jest kiedy kolor bazowy pod bezbarwnym jest jak najgladszy. Najwazniejsze jest to zeby polerowac pastami dostatecznie dlugo i przejsc przez wszystkie 3 fazy (pasty). Lepiej jest tez odczekac az lakier wyschnie (w przypadku Mr laquer clear to mniej wiecej tydzien) przed polerowaniem albo nalozeniem kolejnej warstwy, w przeciwnym razie trudniej go bedzie wypolerowac i po kilku tygodniach albo miesiacach zacznie tracic polysk Wiec nie warto sie przejmowac kiedy nie uda sie polozyc supergaldko lakieru - przy odpowiednim nastawieniu i cierpliwosci wciaz mozna osiagnac dobry rezultat Pozdrawiam Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 7 Lipca 2011 Share Napisano 7 Lipca 2011 Ile warstw lakieru położyłeś. Podziwiam Cię z tymi pastami. Trzeba mieć do nich cierpliwość. Jak określasz moment kiedy przejść do następnej gradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Nie Pakistan dokladnie ile jest na nim warstw ale chyba cos w granicach 6. Jesli chodzi o pasty to poniewaz zaczynam od matowej powierzchni po papierze, poleruje coarsem az zobacze polysk. Wtedy zaczynam Fine az polysk bedzie juz bardzo dobry ale beda jeszcze mini-ryski ktorych Fine nie jest w stanie usunac. Wtedy zaczynam moja ulubiona faze - Finish i poleruje az do osiagniecia pozadanego efektu Pozdrawiam Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Wszedłem... Zobaczyłem... Teraz wyjdę... I już tu nie wejdę... Polerką kolego powaliłeś mnie na kolana... Szacunek Oby reszta modelu wyszła równie świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 WOW. Przesada. Bana mu dać. Pytanko. Czy po nałożeniu bazy też matowisz powierzchnie???? Widzę, że po zmatowieniu bezbarwnego też zostają Ci takie powiedzmy błyszczące kropeczki. Co z nimi robisz? Czy wystarczy je spolerowac pastą i one znikają??? Bo mam z nimi takie doświadczenie że po polerce i tak je widać, ale to pewnie wina zbyt krótkiego polerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 WOW. Przesada. Bana mu dać. Pytanko. Czy po nałożeniu bazy też matowisz powierzchnie???? Widzę, że po zmatowieniu bezbarwnego też zostają Ci takie powiedzmy błyszczące kropeczki. Co z nimi robisz? Czy wystarczy je spolerowac pastą i one znikają??? Bo mam z nimi takie doświadczenie że po polerce i tak je widać, ale to pewnie wina zbyt krótkiego polerowania. Dzieki za mily komentarz. Te kropki sa do wypolerowania (chociaz latwiej jest kiedy ich nie ma ). Sprobuj polerowac dluzej pasta z czerwona nakretka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Szybka aktualizacja, Karoseria jest wypolerowana i nadszedl czas na przymiarke kol Przednie lampy sa pomalowane chromem od SMP (wielkie dzieki dla mojego mlodszego kolegi z pracowni - mistrza maskowania za pomoc) Zaczalem tez poprawiac wnetrze. Boki sa pewnie od GTO, California nie ma otworow wiec je zakleilem To narazie na tyle. Postaram sie zamiescic jakas wieksza aktualizacje w nastepny weekend Pozdrowienia z zalanego monsunowym deszczem Seulu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Model prezentuje się genialnie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Coraz przyjemniej ogląda się tę relację. Mistrzowska polerka i ogólnie świetne podejście do tematu. Czekam na kolejne aktualizacje Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 Hej, jak prace nad modelem? Coś się zadziało przez ten czas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 13 Marca 2012 Share Napisano 13 Marca 2012 Ciebie nie można wpuszczać na forum,--- chcesz żebyśmy podostawali zawału ? To co wyprawiasz z tym polerowaniem to tak jak mówił Janek Gajos ---- " to się w pale nie mieści" A serio perfekcyjna polerka, już chyba lepiej nie można Powodzenia i tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi