Skocz do zawartości

Jak 1-M, Mastercraft, vintage, 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oto i on - model, który w toku produkcji doprowadzał mnie do stanów iście schizofrenicznych, od euforii po chęć wyrzucenia go z balkonu - przebieg tych przypadków klinicznych wraz z próbą zrobienia z niego "czegoś" znajduje się tutaj: viewtopic.php?f=86&t=26892

Po ostatnim numerze, jaki mi wykręcił lakier (albo sam sobie w końcu wykręciłem), miałem ochotę wcale się z nim nie pokazywać, ale co mi tam...

Model, jak mniemam, wszystkim doskonale znany; posiadający mniej niż śladowe wnętrze, śmigło antyobrotowe (w drugą stronę i z odchyleniem osiowym na jakieś 1.5 mm) km-y w każdym możliwym miejscu kadłuba (bez fabrycznej instrukcji demontażu jednego z nich), połówki kadłuba o różnych wysokościach, antenę o średnicy rury ściekowej, podwozie, przy którym bezkształtny AModel okazuje się idealnie wyprofilowany...

Dobrze - koniec malkontenctwa, oto, co spróbowałem zrobić:

- wintażowe wnętrze (by je spróbować zobaczyć, trzeba przekopać się przez warsztat)

- chyba trochę bardziej ludzki wlot powietrza u nasady skrzydła

- odrobinę zmodyfikowane podwozie

- śmigiełko ze zbalonikowanym kołpakiem i działkiem zamiast "pryszcza"

"Ósemeczka" za mała, ale większej nie znalazłem. No i odważnie rozdzieliłem szachownice ogonowe w osi obrotu statecznika, co wyszło pewnie dość masakrycznie...

A oto i on - z góry przepraszam za fotograficzne "syfki":

jak01.jpg

jak02.jpg

jak03.jpg

jak04.jpg

jak05.jpg

jak06.jpg

Napisano

Świeci się jak psu wiadomo co na wiosnę, ale widać taki jego urok. Podoba mi się, jedyne co mogłeś zmienić/dokupić to owiewka, psuje odbiór modelu :(

Napisano

A czemu na lewej stronie statecznika szachownica odwrotnie???

Napisano
A czemu na lewej stronie statecznika szachownica odwrotnie???

Yyyy... gapa ze mnie - no cóż - przy ratowaniu po perturbacjach tak już zostanie...

Napisano

Warto było ratować ten model, wyszedł całkiem fajnie, jedynie połysk i kabina psują ogólnie dobre wrażenie.

Czekam na następne ciekawe modele.

Pozdrawiam Jarek