Skocz do zawartości

Oświetlenie warsztatu

Rekomendowane odpowiedzi

Moja obecna zwykła lampka biurkowa dożywa swoich dni. Postanowiłem ją zamienić na coś bardziej sensowenego, wybór padł na lampkę halogenową jako najlepsze źródło światła zbliżone do naturalnego. Pytanie - czy mam rację? Jeśli tak, to wybrać wersję 20W czy 40W?

Ja akurat z tym problemu nie mam . Jako rencista prace które wymagają dobrego oświetlenia wykonuje do południa wtedy mam piękne oświetlenie naturalne . Ale wieczorami i nocami tez mi się zdarza pracować i nie narzekam na swoje oświetlenie .W moim przypadku halogeny się nie sprawdzają - wydzielają za dużo ciepła a ja niestety lubię chłodek.

Ha, a ja mam starą lampkę pantografową firmy SKALA Nie do zdarcia Ma już chyba z 50 lat Kupiłem ostatnio taką "podobną" firmy "jajamucharata" i rozsypała się po 2 tygodniach... W Skali pękła mi stopka, była wykonana z jakiegoś kruchego stopu. Muszę iść na złomowisko coś dosztukować - i kolejne 50 lat będzie świecić

Tak więc jak będziesz miał okazje kupić coś takiego na pchlim targu to się nie wachaj.

Mam taką samą, tyle, że zakupioną w Ikei i sprzedawaną pod jej marką. Minus jest taki, ze z czasem (ok 2 lata codziennego użytkowania) świetlówka wyraźnie traci na jasności i kolorze. Inna sprawa, że w I... kosztowała też trochę mniej.

Osobiście używam dwóch takich świecących z obu stron. Do malowania się nie nadają, bo kolory odwzorowują zupełnie inaczej niż w świetle dziennym.

Ja swoja kupiłem w OBI i powiem wam szczerze nie narzekam. Oprócz\ standardowej funkcji świecenia służy mi jako wieszak klamerek i suszarka malowanych gasiennic i drobnych części . Ma tylko jeden feler - solidna i ciężka podstawę poza tym jest ok.

• 5 months later...

No właśnie...

Dawno już taką chciałem kupić, ale są różne soczewki - 2, 3 i 5 dioptrii.

Nic mi to nie mówi, dlatego chciałbym przed kupieniem zobaczyć taką lupę na żywo, włożyć pod nią ręce itd.

W Krakówku nigdzie w sklepach takich lup nie znalazłem

A czy masz z diodami czy ze świetlówką?

Jakoś diody mnie nie przekonują.

TAK, nawet bardzo TAK. Oczywiście lampa jest jakieś 30 - 40 cm nad blatem. Jak wrócę do domu to zrobię fotki - obok mam halogena i porównasz (w kompletnej ciemności mojego poddasza ). Ledy dają bardzo białe światło - najpierw mnie to raziło ale teraz mózg się przestawił i to żółty halogen mnie razi.

jak chcesz to możesz obejrzeć u mnie

codziennie wieczorkiem

jak by co to daj info na PW

a tu obiecane fotki jak to świeci:

ja przy lampce

69599984.jpg

lampka 64 diody (6W)

49409216.jpg

lampka 64 diody (6W) + halogen 35W 1/2 mocy

44457642.jpg

lampka 64 diody (6W) + halogen 35W pełna moc

21026762.jpg

halogen 35W pełna moc

53072931.jpg

• 1 year later...

Trochę pózno ale dodam od siebie.Panowie nie używajcie swietlówek kompaktowych zwanych potocznie "żarówkami energooszczednymi".To zabójstwo dla oczu.Wasze gały będą Wam wdzięczne za parę lat a okulista mniej zarobi lub wcale.Zdrowsze swiatło to: żarówka tradycyjna,halogen lub dioda.

• 1 month later...