El Commendante Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Moja obecna zwykła lampka biurkowa dożywa swoich dni. Postanowiłem ją zamienić na coś bardziej sensowenego, wybór padł na lampkę halogenową jako najlepsze źródło światła zbliżone do naturalnego. Pytanie - czy mam rację? Jeśli tak, to wybrać wersję 20W czy 40W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Ja mam to klik 11W i jest rewelacyjna wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Ja mam lampkę pantograf w to wkręcona żarówkę energooszczędna 2700K i nie narzekam.15 wat skręcana w stożek ,nie wychodzi poza osłonę i nie oślepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Nie zauważyłem wcześniejszej odpowiedzi voseba ,ale o to samo mi chodziło tylko z dużym gwintem. I tez uważam ze to jest jest rewelacja , polecam wszystkim bo sam sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 A przekłamania kolorów nie ma? Bo mnie przy świetlówkach świat widzi się "na niebiesko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Ale jedna lampka to chyba mało przy dobrym warsztacie mam 3 x halogen 40 wat Philips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Ja akurat z tym problemu nie mam . Jako rencista prace które wymagają dobrego oświetlenia wykonuje do południa wtedy mam piękne oświetlenie naturalne . Ale wieczorami i nocami tez mi się zdarza pracować i nie narzekam na swoje oświetlenie .W moim przypadku halogeny się nie sprawdzają - wydzielają za dużo ciepła a ja niestety lubię chłodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 ja mam coś takiego http://sklep.avt.pl/p/pl/487849/lampa+warsztatowa+z+lupa+i+oswietleniem+64+led.html poezja PS. Nie tam kupowałem- ten link to pierwszy link z googla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Czyli co świetlówka lepsza od halogenów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Moim skromnym zdaniem TAK. Ale to wszystko sprowadza się do indywidualnych upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 http://www.bazarek.pl/produkt/618229/lampa-na-biurko-biala.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Ha, a ja mam starą lampkę pantografową firmy SKALA Nie do zdarcia Ma już chyba z 50 lat Kupiłem ostatnio taką "podobną" firmy "jajamucharata" i rozsypała się po 2 tygodniach... W Skali pękła mi stopka, była wykonana z jakiegoś kruchego stopu. Muszę iść na złomowisko coś dosztukować - i kolejne 50 lat będzie świecić Tak więc jak będziesz miał okazje kupić coś takiego na pchlim targu to się nie wachaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 http://www.bazarek.pl/produkt/618229/la ... biala.html Mam taką samą, tyle, że zakupioną w Ikei i sprzedawaną pod jej marką. Minus jest taki, ze z czasem (ok 2 lata codziennego użytkowania) świetlówka wyraźnie traci na jasności i kolorze. Inna sprawa, że w I... kosztowała też trochę mniej. Osobiście używam dwóch takich świecących z obu stron. Do malowania się nie nadają, bo kolory odwzorowują zupełnie inaczej niż w świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 że w I... kosztowała też trochę mniej.Link wkleilem z pierwszego lepszego sklepu, ja tez placilem za swoje lampy duzo mniej [dwie kupione w cenie tej z linku]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Ja swoja kupiłem w OBI i powiem wam szczerze nie narzekam. Oprócz\ standardowej funkcji świecenia służy mi jako wieszak klamerek i suszarka malowanych gasiennic i drobnych części . Ma tylko jeden feler - solidna i ciężka podstawę poza tym jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 ja mam coś takiegohttp://sklep.avt.pl/p/pl/487849/lampa+warsztatowa+z+lupa+i+oswietleniem+64+led.html No właśnie... Dawno już taką chciałem kupić, ale są różne soczewki - 2, 3 i 5 dioptrii. Nic mi to nie mówi, dlatego chciałbym przed kupieniem zobaczyć taką lupę na żywo, włożyć pod nią ręce itd. W Krakówku nigdzie w sklepach takich lup nie znalazłem A czy masz z diodami czy ze świetlówką? Jakoś diody mnie nie przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 z diodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 I dają wystarczające światło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 TAK, nawet bardzo TAK. Oczywiście lampa jest jakieś 30 - 40 cm nad blatem. Jak wrócę do domu to zrobię fotki - obok mam halogena i porównasz (w kompletnej ciemności mojego poddasza ). Ledy dają bardzo białe światło - najpierw mnie to raziło ale teraz mózg się przestawił i to żółty halogen mnie razi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 Już namierzyłem sklep w Warszawie i w tym tygodniu podjadę obejrzeć na żywo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 17 Stycznia 2012 Share Napisano 17 Stycznia 2012 jak chcesz to możesz obejrzeć u mnie codziennie wieczorkiem jak by co to daj info na PW a tu obiecane fotki jak to świeci: ja przy lampce lampka 64 diody (6W) lampka 64 diody (6W) + halogen 35W 1/2 mocy lampka 64 diody (6W) + halogen 35W pełna moc halogen 35W pełna moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezet101 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 @ariel007, dzięki za namiar na sklep. Byłem, kupiłem. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bączek Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Trochę pózno ale dodam od siebie.Panowie nie używajcie swietlówek kompaktowych zwanych potocznie "żarówkami energooszczednymi".To zabójstwo dla oczu.Wasze gały będą Wam wdzięczne za parę lat a okulista mniej zarobi lub wcale.Zdrowsze swiatło to: żarówka tradycyjna,halogen lub dioda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 @ariel007, dzięki za namiar na sklep.Byłem, kupiłem. ;) Którą wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi