Skocz do zawartości

JS-2T 1:72 Italeri

fazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zaprezentować wam moje kolejne "dokonanie". Jest nim konwersja zestawu Js-2 Fast Assembly, na ciągnik ewakuacyjny Js-2t.

Jakość odlewu jest bardzo dobra, poza gąsienicami odlanymi razem z układem jezdnym: były naprawde koszmarne więc zamaskowałem je błotem.

Jak zawsze, proszę o konstruktywną krytykę i rady na przyszłość

img1009a.jpg

img1011kg.jpg

img1010j.jpg

img1016rh.jpg

img1014jp.jpg

img1017bw.jpg

img1020c.jpg

img1019k.jpg

img0999ud.jpg

co o nim sądzicie?

pozdrawiam

Fazzi

Świecą się kanty, bo przejechałem je ołówkiem, tak to całość jest zmatowiona lakierem.

pozdrawiam

Fazzi

Fazzi - trochę spieprzyłeś ten model. Do malowania i brudzenia się nie przyczepie , fajnie zrobione . Ale te deski czy belki na dziobie i rufie to po jaka cholerę są. Masz może na to jakieś kwity . Sam interesuje się tym tematem i jako żywo nigdzie nie spotkałem się z czymś takim. Chętnie bym to zobaczył i nawet do takich materiałów się przytulił. Mozna było trochę modelik obłożyć jakimiś belkami , skrzynkami , jakaś plandekę zrolowana wrzucić, jakieś wiaderko itp. Od razu by modelik zyskał na wrażeniu.A tak generalnie jakiś taki dziki, pusty, Normalnie taki sprzęt we wszystkich armiach zawsze był obładowany różnościami jak dwugarbny wielbłąd.

Zdjęć żadnych nie mam, ale stosowano to na amerykańskich czołgach Stuart: cos jak dodatkowy pancerz(jak kolwiek dziwnie by to nie brzmiało ), mogący służyć również do wyciągania z błota. Co do tobołków, szkrzyń itd: postaram się coś dodac. Ciesze się że malowanie się podoba

co do wiaderek itd: troche o takie rzeczy trudno w 1:72

pozdrawiam

Fazzi

Fazzi . Po pierwsze drewno jako dodatkowy pancerz było guzik warte, po drugie do samowyciagania belki musiały mieć szerokość pojazdu z malym naddatkiem . No i belki zazwyczaj przewożono na błotnikach lub na kadłubie . Podwieszanie z tylu kadłuba to moda powojenna.Anglicy i amerykanie zazwyczaj na kadłubie przewozili szerokie i grube deski ładnie mocowane w sztapelki . Zazwyczaj mocowane były na błotnikach lub na tyle kadłuba . Ciągniki ewakuacyjne zazwyczaj nie używały i nie używają dodatkowego pancerza . Wystarczy im pancerz właściwy. Nie biorą przecież udziału w walce.Nigdy i nigdzie nie spotkałem u Rosjan takiej formy opancerzenia czołgu , a myślę ze wiedzę w tej materii mam spora.

Dobra, pewnie masz racje: ja mam dopiero 15 lat, wiec moja wiedza jest jeszcze mała: uznajmy więc że te deski to takie Sci-fi, uzyte w celu zamaskowania kiepskiego odlewu tylnych włazów

pozdrawiam

Fazzi

Co do merytoryki się nie wypowiadam.

Z czysto artystycznego punktu widzenia model się mi się bardzo podoba!

Kolory, cieniowanie, obicia - wszystko tak jak lubię. Bardzo fajnie wygląda ta kontrastująca "wieża".

Jedyne do czego bym się przyczepił to taka "mgiełka", widoczna na zbliżeniach, ujednolicająca całość. Stawiałbym, że to zbyt gruba warstwa lakieru bezbarwnego.

Szkoda też, że nie zamieściłeś zdjęć układu jezdnego, chciałbym zobaczyć jak Ci wyszło błoto.

Jutro zamieszczę zdjęcia błotka, bo przy żarówkach źle się robi

pozdrawiam

Fazzi

Model jest na pewno ciekawy. Pomijając kwestie, o których mówili przede mną koledzy to widać, że masz dryk do roboty i przy odpowiednim treningu z Twojej strony za jakiś czas będziemy mieli na co popatrzeć w galeriach

Powodzenia w kolejnych projektach!

Pozdrawiam

Kornik