raddosnyy Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Nie jestem znawcą ale kiedyś czytałem że można używać takiego zbiornika do aero;) ale jak w praktyce jest to nie wiem. pozdro cya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Hmm... Ja 7 litorwego zbiornika od takiego opryskiwacza uzywam jako zbiornika do kompresora. Musialem co nieco przerobic, rzecz jasna. Jakie sa moje spostrzezenia? Otoz... Zaworek cisnieniowy puszcza chyba przy 1.8 bara. Ja musialem swoj zablokowac. Presostat w kompresorze odcina zasilanie przy 3 barach, a zbiornik jest testowany przy 7, wic spokojnie moglem to zeobic. Druga sprawa - Presostat zalacza kompresor przy ok 1,7 bara. Jak zbiornik napelni sie do 3 barow i kompresor sie wylaczy i jak zaczne malowac, to doslownie po kilkunastu sekundach kompresor zaczyna znou pompowac, co oznacza, ze cisnienie spadlo do tych 1,7 bara. Na wylocie ze zbiornika mam reduktor z manomentrem ucinajacy cisnienie do 1,5 bara - przy takim cisnieniu normalnie maluje. I teraz konkluzja. Nie wydaje mi sie, zeby taki zbiornik opryskiwacza napompowany do 1,8 bara starczyl na dlugo... Szacuje, ze byloby to gora kilkanascie sekund, zanim aerograf nie zaczal by pluc farba. Bierz pod uwage to, ze tego typu sprzet potrzebuje raczej stabilnego cisnienia. Uwazam, ze nie jest to dobry pomysl, chyba ze zamontujesz sobie manometr i bedziesz mial kogos, kto bedzie pompowal, jak cisnienie zblizy sie do dolnej granicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volsebix Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Niestety Majek ma racje. Takie urzadzenie na 99% nie spelni pokladanych przez CIEBIE nadziei. Wynika to z prostej przyczyny. Aerograf ma dosyc spore zapotrzebowanie na powietrze. Okolo 15-20 ltr na minute. W takim przypadku , zeby malowac minute musialbys miec nabity zbiornik 5 ltr do 4 barow. Oczywiscie mozesz kupic wiekszy zbiornik. Ale to nie rozwiaze problemu wytworzenia tak wysokiego cisnienia .Dla porownania , sprobuj napompowac kolo samochodowe do 4 atm , wtedy zobaczysz jaki to wysilek. Ponadto mysle ze pompki stosowane w tych urzadzeniach ( opryskiwaczach) nie sa w stanie wytworzyc wiekszego cisnienia jak rzedu 1,2-1,3 atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Prawda jest taka,że lodówkowcem możesz nawet zacząć malować bez zbiornika i armatury. Wystarczy sam agregat z kablem do gniazdka oraz długi przewód powietrza który wstępnie wyrówna falowanie ciśnienia. Z czasem można dojść do zbiornika, wyłączników i całej reszty. Agregat z lodówki przy odrobinie szczęścia i chęci można dostać za darmo bądź za bardzo małe pieniądze (skupy złomu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 Witam, patent sprawdziłem w '99 i działał całkiem nieżle ze zbiornikiem 20lAno wlasnie... ze zbiornikiem 20 litrowym moze i to by mialo sens. Ale wez to napompuj... Trzeba by sie namachac troche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 Moim zdaniem należy wziąć pod uwagę również fakt, że 20-to litrowy opryskiwacz to już profesjonalny sprzęt ogrodniczy. Cena takiego urządzenia to konkretna trzycyfrowa suma. W tym przypadku chyba taniej wyjdzie kupno sprężarki lodówkowej i osprzętu, a nawet gotowego,używanego kompresora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi