Skocz do zawartości

T-55

big buba

Rekomendowane odpowiedzi

o ile sie nie mylę to pokazałeś właz dowódcy wozu . Wykładzina p-atom. jest zamocowana na zewnątrz włazu. pod spodem jest czysta stal,raczka do zamykania włazu, klapka do rakietnicy i uchwyt . Czyli normalnie to co jest pod włazem dowódcy.

Dziękuję, jednak zdjęcie tego konkretnego typu włazu byłoby pomocne. Na zdjęciu którym dysponuję jest ledwo widoczny, ale sprawia wrażenie lekko wklęśniętego do wewnątrz patrząc od strony wnętrza pojazdu. Kolego Nicpon, to nie taki sam niestety:). Część na wypraskach firmy Tamiya jest po prostu pusta w środku. Chodzi raczej o właz ładowniczego

NIE - to jest właz ładowniczego. Właz dowódcy faktycznie jest lekko wklęsły po prawej masz otwór rakietnicy, centralnie u góry uchwyt.Po prawej i lewej peryskopy, nad lewym peryskopem raczka zamykania,u dołu po troszkę po lewej blokada otwartego włazu.. Kup sobie bardzo fajne opracowanie Model Detail Photo Monograph T-55/T-55A. Świetna rzecz.

Wiem, że pierwsza fotka jest myląca, ale to też właz ładowniczego, tak samo zresztą jak na ostatnim zdjęciu:). Pytanie raczej brzmi, czy na tych dwóch zdjęciach widzimy ten sam właz?? Chodzi o typ oczywiście.

I tu nasuwa się jeszcze jedno pytanie, czy to ten sam który zamieścił Pankot i ja na pierwszej i ostatniej fotce?? Moim zdaniem się różnią i nie za bardzo już teraz wiem ile było wariantów i na jakim teciaku który występował.Ten poniżej znalazłem na Enigmie.

t-55_enigma_111_of_117.jpg

Tak od góry wygląda ten mój

89273686.jpg

By pankot13 at 2011-09-24 Ten twój z pierwszego foto to jakaś modyfikacja wyraźnie widać na górze jakąś blachę.

Ja szukałem wewnętrzną stronę z tego drugiego zdjęcia czołgu z otwartym włazem.

Tak,że przepraszam.

Edytowane przez Gość

Dziękuję! Bardzo mi pomogłeś, nigdzie nie mogłem znaleźć tych fotek. Niestety nie wiem co mam teraz robić, właz jaki jest w zestawie Tamki wygląda tak, jak ten na pierwszej fotce, a wydaje mi się, że musiałbym użyć tego który jest na Enigmie i na Twoich zdjęciach. Jest kilka opcji w zestawie, ale takiej nie przewidziano.

Pozdrawiam,

Kuba

Cieszę się, że w pewnych kwestiach się zgadzamy:). Zdjęcie Enigmy (T-55) jak i pozostałych maszyn wstawiłem dla porównania tych włazów. Czołg na którym będę się wzorował to talibański T-55, który taki właśnie typ włazu posiadał. Jeśli nie dam rady wykonać go od podstaw, to wybiorę chyba inną maszynę która brała udział w obronie miasta Kunduz przed atakiem wojsk Sojuszu Północnego.

Jest to przeróbka remontowa z t-54 na T-55 ale nie T-55A gdyż nie posiada wykładziny patom. U nas takie przeróbki nazywały się bodajże T-55U Czołg który znajduje się po lewej z tylu to dopiero jest T-55A.To raz , a po drugie powiedz wreszcie co z tej Tamijki maż zamiar robić . Bo model przedstawia wersje rosyjska u nas nie spotykana .Ewentualnie jak wersje polska to podaj maila to Ci podrzucę trochę materiałów ( akurat szykuje komu innemu).

To się zgadza to najwcześniejsza przeróbka później były TI-67 Na trzecim zdjęciu jest Iracka enigma . Ja miałem to nieszczęście ze naprawiałem wszystko to co dekle sknociły. 16 Kaszubski BAT-REM.dowódca drużyny remontu. T-54 T-55 Co prawda T-54 wyremontowaliśmy tylko jednego a reszta to były rożne wersje T-55

Po analizie zdjęć doszedłem do wniosku, że na wszystkich zdjęciach widać ten sam typ włazu. Na pierwszym posiada on jednak osłonę antyradiacyjną, ale właz jest ten sam. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam,

Kuba