big buba Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Poszukuję zdjęcia wewnętrznej strony włazu czołgu T-55 który widać na zdjęciu poniżej, chodzi mi konkretnie o ten typ. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Może to pomoże. http://www.primeportal.net/tanks/de_craecker/t-55_walk.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 o ile sie nie mylę to pokazałeś właz dowódcy wozu . Wykładzina p-atom. jest zamocowana na zewnątrz włazu. pod spodem jest czysta stal,raczka do zamykania włazu, klapka do rakietnicy i uchwyt . Czyli normalnie to co jest pod włazem dowódcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 23 Września 2011 Autor Share Napisano 23 Września 2011 Dziękuję, jednak zdjęcie tego konkretnego typu włazu byłoby pomocne. Na zdjęciu którym dysponuję jest ledwo widoczny, ale sprawia wrażenie lekko wklęśniętego do wewnątrz patrząc od strony wnętrza pojazdu. Kolego Nicpon, to nie taki sam niestety:). Część na wypraskach firmy Tamiya jest po prostu pusta w środku. Chodzi raczej o właz ładowniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 23 Września 2011 Autor Share Napisano 23 Września 2011 Chodzi mi o detale tego włazu Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy to ten sam który widać na zdjęciu pierwszym?? Jeśli nie, to proszę również o zdjęcie z widokiem od góry. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 NIE - to jest właz ładowniczego. Właz dowódcy faktycznie jest lekko wklęsły po prawej masz otwór rakietnicy, centralnie u góry uchwyt.Po prawej i lewej peryskopy, nad lewym peryskopem raczka zamykania,u dołu po troszkę po lewej blokada otwartego włazu.. Kup sobie bardzo fajne opracowanie Model Detail Photo Monograph T-55/T-55A. Świetna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Wiem, że pierwsza fotka jest myląca, ale to też właz ładowniczego, tak samo zresztą jak na ostatnim zdjęciu:). Pytanie raczej brzmi, czy na tych dwóch zdjęciach widzimy ten sam właz?? Chodzi o typ oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 By pankot13 at 2011-09-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Muchos gracias! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 I tu nasuwa się jeszcze jedno pytanie, czy to ten sam który zamieścił Pankot i ja na pierwszej i ostatniej fotce?? Moim zdaniem się różnią i nie za bardzo już teraz wiem ile było wariantów i na jakim teciaku który występował.Ten poniżej znalazłem na Enigmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 (edytowane) Tak od góry wygląda ten mój By pankot13 at 2011-09-24 Ten twój z pierwszego foto to jakaś modyfikacja wyraźnie widać na górze jakąś blachę. Ja szukałem wewnętrzną stronę z tego drugiego zdjęcia czołgu z otwartym włazem. Tak,że przepraszam. Edytowane 24 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Dziękuję! Bardzo mi pomogłeś, nigdzie nie mogłem znaleźć tych fotek. Niestety nie wiem co mam teraz robić, właz jaki jest w zestawie Tamki wygląda tak, jak ten na pierwszej fotce, a wydaje mi się, że musiałbym użyć tego który jest na Enigmie i na Twoich zdjęciach. Jest kilka opcji w zestawie, ale takiej nie przewidziano. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Te trzy ostatnie zdiecia to takie same włazy ładowniczego . U nas używane w bardzo krótkiej serii . Drugie zdiecie to bodajże Iracka Enigma. I raczej to są czołgi T-54 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Cieszę się, że w pewnych kwestiach się zgadzamy:). Zdjęcie Enigmy (T-55) jak i pozostałych maszyn wstawiłem dla porównania tych włazów. Czołg na którym będę się wzorował to talibański T-55, który taki właśnie typ włazu posiadał. Jeśli nie dam rady wykonać go od podstaw, to wybiorę chyba inną maszynę która brała udział w obronie miasta Kunduz przed atakiem wojsk Sojuszu Północnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Jest to przeróbka remontowa z t-54 na T-55 ale nie T-55A gdyż nie posiada wykładziny patom. U nas takie przeróbki nazywały się bodajże T-55U Czołg który znajduje się po lewej z tylu to dopiero jest T-55A.To raz , a po drugie powiedz wreszcie co z tej Tamijki maż zamiar robić . Bo model przedstawia wersje rosyjska u nas nie spotykana .Ewentualnie jak wersje polska to podaj maila to Ci podrzucę trochę materiałów ( akurat szykuje komu innemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 To się zgadza to najwcześniejsza przeróbka później były TI-67 Na trzecim zdjęciu jest Iracka enigma . Ja miałem to nieszczęście ze naprawiałem wszystko to co dekle sknociły. 16 Kaszubski BAT-REM.dowódca drużyny remontu. T-54 T-55 Co prawda T-54 wyremontowaliśmy tylko jednego a reszta to były rożne wersje T-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 26 Września 2011 Autor Share Napisano 26 Września 2011 Po analizie zdjęć doszedłem do wniosku, że na wszystkich zdjęciach widać ten sam typ włazu. Na pierwszym posiada on jednak osłonę antyradiacyjną, ale właz jest ten sam. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Praktycznie niewiele się od wewnątrz różniły . . Rożnice były przy włazach pakera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi