RH Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Kolejny modelik z długiego cyklu pt. "Miraże po żydowsku" Tym razem w barwach ,a raczej w naturalnym metalu z okresu wojny sześciodniowej,Mial on na koncie 1 Libański Hawker Hunter i 2 Irackie Migi 21 Dokładny opis zacytuję z tytulu malowania instrukcji Eduarda : Mirage III CJ ,No 745 ,Yehuda Koren, 117th Tayeset ,Ramat-David Air Base ,June 1967 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Napisz trochę, z której techniki korzystałeś do oddania różnych odcieni blach? Maskowanie i malowanie lekko różnymi farbami, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 RH&RH Coś pięknego, cieniowanie blach i czerwonego świetne, a scalenie różnych kolorów poszycia tak by nie było zabawkowo genialne. No chylę czapkę po raz kolejny. Pozdro Jarek Ps. To kiedy te warsztaty dla chętnych w doskonaleniu warsztatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Może tak w skrócie Model po sklejeniu ,potraktowany podkładem gunze w sprayu 1200 ,po tym zabiegu prysnąłem farbę w miejscach gdzie są elementy czerwone ,szare i zieleń(to od spodu)Po zamaskowaniu tych części (maski w komplecie z Eduarda ) całość potraktowałem czarną (tu można stosować rożne czarne ,byle były akrylowe .ja osobiście użyłem czarna w sprayu do malowania części plastikowych samochodu ) Teraz przyszedł czas na metalizery. pierwszego użyłem Alcada II stall (to najciemniejsze na kadłubie i wydechu) drugim Alcadem byla farba Alumninium,A po zamaskowaniu obu odcieni całość prysnąłem Alcad Chrom .kolor czarny spodni wydobywa głębie tych metalizerow ,co daje taki efekt.Po nałożeniu kalek wszystkie łączenia blach itp trysnąłem Gunze SmokeGray.Ot i cala filozofia Ten sposób malowania przedstawiłem przy okazji budowania tego modelu ,jako że cały czas eksperymentuje z metalizerami i co za tym idzie w każdym modelu jest inaczej to robione .Nie mam jednego kanonu w tym rodzaju malowania ,Po za tym co samolot to jednak to inaczej wyglada .No może gdyby robić te prosto z fabryki Myślę że zaspokoiłem ciekawość ,"Jak to jest zrobione " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Bardzo pomysłowo malowane. Model jak zwykle wyszedł Ci świetnie. No i tradycji stało się za dość ( Picea glauca Conica) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Wszystko jasne, dzięki. Czarny błyszczący pod spód? P.S. Przejrzałem Twoje warsztatowe tematy z tego roku i nie znalazłem budowy Mirage. Mogłem przegapić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Wszystko jasne, dzięki. Czarny błyszczący pod spód? P.S. Przejrzałem Twoje warsztatowe tematy z tego roku i nie znalazłem budowy Mirage. Mogłem przegapić. Ja akurat dałem czarny półmat ,ale ,błyszczący też jest Ok tylko jedna bardzo ważna zasada to musi być akryl!! Natomiast jeżeli chodzi o miejsca malowania tym kolorem ,to oczywiście cały model tym traktujemy Co do warsztatu to ,raczej nie było mowy o przegapieniu ,bo ten model nie był w wątku warsztatowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Ten sposób malowania przedstawiłem przy okazji budowania tego modelu Z powodu tej wypowiedzi, myślałem, że przegapiłem wątek warsztatowy, ot nieporozumienie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Ten sposób malowania przedstawiłem przy okazji budowania tego modelu Z powodu tej wypowiedzi, myślałem, że przegapiłem wątek warsztatowy, ot nieporozumienie i tyle Moja wina bo tak nieudolnie sformułowałem to zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Piękny model. Malowanie naprawdę wyszło pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Bardzo mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi