Kosynier Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Nie kładłem kolejnego filtru, liczę na dalsze etapy. Nadszedł moment z którym ciągle nie mogę sobie poradzić, obicia. :-( Jakoś nie czuję tego etapu. Próbowałem robić pędzelkiem, gąbką i cały czas efekt jest mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Ta rdza jest nie potrzebna psuje efekt zamiast rdzawego daj jakiś ciemny np .panzergrau lub rozjasniony czarny.Ja na swoim M3A1 te drobne ryski /wygladające jak zadrapania od krzaczorów/robiłem hmm igłą iniekcyjna ,poprostu podrapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 To czerwone odpryski są bardzo fajne bo zawsze pod kolorem bazowym była minia (czerwony kolor). jest pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Dzięki za opinie i wskazówki, zastosuję je przy następnym modelu. Model został przekalkowany, nabłyszczony i przeszedł przez biedronkę ;-) . To była pierwsza biedronka jaką robiłem. Najpierw spróbowałem na powierzchni matowej i nie poszło to najlepiej w końcu zamiast biedronki wyszło coś w stylu filtru. Dodatkowo wziąłem jeden zbyt ostry zółty i model wszedł w inny odcień. Niestety ale nie byłem w stanie tego poprawić. Kolejną biedronkę zrobiłem już na powierzchni pokrytej sidoluxem i poszło lepiej. Kolory jakie użyłem to Titanium White, Yellow Ochre. Jutro pójdzie wash z jakiegoś ciemnego brązu. Teraz czas na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Podoba mi się ta biedronka. Ale jakoś ciągle mi się za żółty wydaje. Może by mu położyć ciemnobrązowy filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Krzysiek ma rację z tym filtrem, co do biedronki to powinno się ją robić na połysku ,w/g mnie zastosowałeś do niej za mało kolorów po za tym jest za mało starta i widać mazy ,jeśli nie zalakierowałeś to jeszcze można poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Dzięki, jeszcze nie jest zalakierowany. Właśnie przecieram go jeszcze trochę. Jaki kolor można jeszcze dorzucić do tej biedronki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Użyj brązu van dycka, czarnego, jeszcze ochry. Nie lepiej było wpierw położyć wash a później robić "biedronkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Kolejny etap skończony, w kilku miejscach jeszcze drobne poprawki i czas na mat i pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Deski piękne, buda Bergera też mi się podoba tylko te gąski zapasowe ale na pewno jeszcze będziesz z nimi pracował ,ogólnie bardzo mnie się podobuje Tylna płyta: wytrzyj łosz w okół włazu i tych dynksów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Ładnie, zaczyna nabierać wyrazu. Deski super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 Nie ma to jak stanąć na własnych kołach, nawet ubłoconych. ;-) To już prawie koniec, to co pozostało do zrobienia: - Błoto na bandażach kół zewnętrznych - Błoto na gąsienicach - Montaż ekranów - Trochę błota i plam na pancerzu Wszelkie komentarze mile widziane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Nie umiem tego do końca wytłumaczyć, bo choć bardzo mi się podoba to jakoś nie bardzo pasuje mi góra do tego ubłoconego dołu. Ale poczekamy na dalsze zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Wygląda czadowo - proszę tylko fotkę uk. jezdnego z profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Podpowiesz mi jak uzyskać taki efekt drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 @bazylms: Górę jeszcze będę brudził jak zamontuję ekrany. @Konrad C: Jutro pstryknę fotki z profilu. @miro2s1: Na tych deskach podstawą są nacięcia słoi. Jedna połówka miała płytsze nacięcia i tam efekt jest słabszy. Co do metody, najpierw pomalowałem na kolor drewna Vallejo Model Air 71077. Później rozprowadziłem farbę olejną brąz Van Dyck, którą później ścierałem tak aby pigment pozostał w zagłębieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Już wiem co mi nie pasowało. Myślałem długo po tym wpisie no i wymyśliłem. To brak wieży powodował jakieś dziwne wrażenie. Od dawna śledzę twój wątek, ale tym razem kąt pod jakim były zrobione pierwsze dwie fotki spowodował jakiś zamęt. Jak pisałem model bardzo mi się podoba. Nie przesadź z brudzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Obiecane zdjęcia z profilu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2011 Zacząłem prace nad podstawką. Masa użyta do podłoża to mieszanka wikolu (rozcieńczany wodą) i piasku dla szynszyli. Niestety dodałem stanowczo za dużo wody i cała masa zaczęła pękać. Nie pozostaje mi nic innego jak zrobić podłoże jeszcze raz. Na koniec na masę wikolowo-piaskową położę ziemię do kwiatów wymieszaną z pigmentami. Błoto na osłonach zostanie poprawione. Mam pytanie odnośnie kompozycji, czy jest ok? Czy może coś dodać? Zastanawiam się nad kępkami trawy. Wszelkie wskazówki i sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Super tylko wytrzyj z ekranów to błoto(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Super tylko wytrzyj z ekranów to błoto(?) Jak z ekranów to i z kół niech wytrze, jak nie, to niech pobłoci porządnie ekrany a nawet część burt(pomiędzy ekranami a burtą jest szczelina na tyle duża że błoto się tamtędy przedostanie), niech również pobłoci przednią płytę pancerza oraz tylnią porządniej. Skąd wy bierzecie takie wzorce, ja widziałem wiele czołgów na poligonie i w zimie i latem i na jesieni i na wiosnę i utopionych w błocie i nie, ale nie widziałem nigdzie na żadnym forum modelu który był by utytłany zgodnie z rzeczywistością. Niestety , utarły się pewne standardy i wszyscy je powielają, ech szkoda słów. Wszystkiego najlepszego, spokojnych świąt i szczęśliwego Nowego roku-ostatniego podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Nie chodzi mi o to, że ono jest tylko w jakiej postaci na ekranach - według mnie trochę dziwne. Ekrany są w odstępie od kół i trochę dziwne, żeby się tak ubabrały, powinny być delikatnie ubrudzone u nasady (spodu). Błoto na kołach wygląda super, podoba mi się bardzo, tak jak reszta. Rabotnik - a znasz model w 100% zgodny z rzeczywistością? Podaj przykład zgodnego z rzeczywistością kurzenia, obijania itd. Ja nawet nie widziałem malowania choćby łopaty które by odzwierciedlało oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 w/g mnie to błoto zarówno na kołach ale i na osłonach wygląda bardzo zle ,jakieś takie nienaturalne ,Kosynier lipa w porównaniu z reszta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosynier Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Dzięki za uwagi. Błoto na osłonach to był pewien eksperyment i jestem świadomy tego że są do poprawy. Teraz kończę zrywanie masy z podstawki i będę robił ją jeszcze raz. Jak zrobię poprawki to wrzucę kolejne fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Rabotnik - a znasz model w 100% zgodny z rzeczywistością? Podaj przykład zgodnego z rzeczywistością kurzenia, obijania itd. Ja nawet nie widziałem malowania choćby łopaty które by odzwierciedlało oryginał. Super tylko wytrzyj z ekranów to błoto(?) Jak z ekranów to i z kół niech wytrze, jak nie, to niech pobłoci porządnie ekrany a nawet część burt(pomiędzy ekranami a burtą jest szczelina na tyle duża że błoto się tamtędy przedostanie), niech również pobłoci przednią płytę pancerza oraz tylnią porządniej. Skąd wy bierzecie takie wzorce, ja widziałem wiele czołgów na poligonie i w zimie i latem i na jesieni i na wiosnę i utopionych w błocie i nie, ale nie widziałem nigdzie na żadnym forum modelu który był by utytłany zgodnie z rzeczywistością. Niestety , utarły się pewne standardy i wszyscy je powielają, ech szkoda słów. Wszystkiego najlepszego, spokojnych świąt i szczęśliwego Nowego roku-ostatniego podobno Dla tego nie widziałem bo się nie da tak utytłać, można się zbliżyć do oryginału ale po co?, prawda?, skoro są utarte schematy i nie daj boże ktoś zrobi odstępstwo zaraz jest be ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi