Mateuszp Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Witam Na początek mały wstęp. Postanowiłem złożyć swój pierwszy model na poważnie, (miałem jako taki kontakt z modelami w wieku 12 lat,jednak nie był to mój największy sukces a tym bardziej ukończenie jakiegokolwiek). Na warsztat wrzucam model Mustanga w malowaniach asa Lee "Buddy'iego" Archer'a. Nie wiem czy najlepszy wybór na początek jednak od czegoś trzeba zacząć. Co do zdjęć wrzucę je w najbliższym czasie. Na początek jednak zadam pytanie do bardziej rozeznanych, wystąpił problem w malowaniu kabiny, mianowicie kolor podłogi? W instrukcji jest wskazane aby pomalować ją na kolor brązowy, jednak w sklepie przy zakupie tego koloru sprzedawca stwierdził, że to błąd i prawidłowo powinienem ją umalować w kolorze Zinc Chromate nazwany przez w/w "żółtym technicznym". Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 zinch chromate..to techniczny kolor..wystepuje w kolorze żółtym i zielonym...z tego co pamiętam fotki wnętrza mustangów..to raczej był zinch zielony ale "Mustangoznawców" proszę o skorygowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Mustangi z merlinami miały podłogę wyłożoną drewnem, stąd ten brąz. Koloru podłogi i tak nie będzie widać, ja bym się nie przejmował i całość pomalował Interior Greenem. Zinc Chromate Yellow nie był stosowany w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Yellow-green, czyli po prostu interior green, poprzednik ANA 611 Interior Green. Brązowy?! Może Bronze Green? Też niedobrze, ale przynajmniej blisko. Edycja: A, że niby sklejka. Jak tak ,to czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Cóż, wymaluje to interior green'em. Na zdjęciach było pokazane, plus adnotacja w literaturze (nie pamiętam nazwy) że wszystko wewnątrz było malowane owym technicznym żółtym a potem na to nakładali interior green. Nie jestem w tym temacie fachowcem więc pytam, a mówię co widziałem w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Ja się nie dziwię Tobie, broń Boże, tylko instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Prawdopodobnie to błąd w instrukcji. Postanowione, że będzie to interior green. Był też plan malowania zinc chromate'em. Edit: Główne malowanie będzie w kolorze srebrnym z elementami w kolorze czerwonym i oliwkowym. Znam specyfikę malowania metalizerami, szczególnie Humbrola. Jakieś rady czy mam zakupić inną farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Rozumiem, że malujesz aerografem? Ja używałem aluminium metalizera Humbrola i Model Mastera. Ten drugi daje ładniej błyszczącą powłokę, ale ściera się i pył bierze się do palców. Jest to dość niewygodne, bo od razu trzeba powierzchnię zabezpieczać lakierem bezbarwnym. Dlatego wolę Humbrola. Tu możesz zobaczyć efekt użycia humbrolowego metalizera na moim Mustangu (też Academy hehe): http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=26416 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Nie, będzie to malunek pędzlem stąd moje obawy. Zastanawiałem się jeszcze nad farbą w sprey'u Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Prawdopodobnie to błąd w instrukcji. Postanowione, że będzie to interior green. Był też plan malowania zinc chromate'em. ZCY na pewno nie. Tam jest trochę więcej tematów w kabienie Mustanga jeżeli chodzi o kolory, ale nie wiem jak bardzo chcesz wnikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Nie, będzie to malunek pędzlem stąd moje obawy. Zastanawiałem się jeszcze nad farbą w sprey'u Tamiya. Metalizery nie nadają się do pędzla. To już będzie lepszy jakikolwiek spray! Kiedyś próbowałem srebrnego Motip'a (dostępny w każdym motoryzacyjnym), efekt był całkiem znośny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Niestety wiem jak to może wyglądać, jednak nastawiłem się na próbę malowania pędzlem, kilka rozcieńczonych warstw i zobaczymy co wyjdzie. To pierwszy model więc czemu nie? Co do kabiny teraz się przypatrzyłem i na podłodze znajduje się faktura przypominająca drewno?! Szczerze mówiąc nie wiem co to jest jednak sugeruje mnie do użycia brązu bądź do pozostania przy interior green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Czerni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Teraz mam już kompletny dylemat black, light brown, interior green, zinc chromate. Nie posiadam tylko brązu więc może bez kombinowania posilę się tym co mam. Dzięki za podpowiedzi i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Dylemat możesz mieć, ale wątpliwości nie ma tu wcale. Podłogę kabiny P-51 stanowił wypukły 'strop' centropłata, który malowany był w kolorze interior green (Yellow Green). Nad tym stropem 'zawieszona' była dodatkowa, płaska podłoga ze sklejki pokryta powłoką antypoślizgową w kolorze czarnym. Podłoga zatem mogła być czarna lub Yellow Green w zależności od tego, czy zdemontowano sklejkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Podłoga w zasadzie może przypominać sklejkę antypoślizgową (nieregularne nierówności) rozwiałeś problem wyboru koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Wygląda to tak: Ale czasem widać gołą sklejkę, np: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Nie ma. Za to fakt, że fotki pokazują współczesne rekonstrukcje owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateuszp Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Dzisiaj postaram się zamieścić zdjęcia pomalowanej kabiny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi