Skocz do zawartości

pzkpfw. Tiger Ausf E/H Italeri 1:35

bartek18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno stałem się posiadaczem w/w modelu italeri. Model kupiłem sobie na przecenie, i ma on charakter relaksacyjny (bardzo). Będzie to typowe sf, bo sam model z tego co czytałem jest dośc słabo powiązany z oryginałem.

Planuję zrobic jakieś trójkolorowe malowanko. Model jest już w większości sklejony. Jako że spasowanie elementów kadłuba jest słabe, oraz w mej ocenie nieciekawie wygląda, postanowiłem wykonac zimmerit na całej powierzchni.

Zimmerit wykonałem przy pomocy masy modelarskiej wamodu i takiej fikuśnej nakrętki, która miała potrzebny mi wzorek na obwodzie.

Brakuje mi jeszcze gąsienic, i tu moja proźba, czy miał by ktoś niepotrzebne gąski do tygrysa, najfajniej by było gdyby miały dziury w zębach. Chodzi mi o jakieś Magic tracki, albo jakieś inne ogniwkowe.

Jak na razie zrobiłem tyle:

galeria001-2.jpg

galeria002-1.jpg

galeria004.jpg

galeria005-1.jpg

galeria003-1.jpg

galeria007-1.jpg

Jak widac wymalowałem silnik, ale zastanawiam się czy go w ogóle pokazywac, chyba po prostu zamknę całkowicie klapę i po kłopocie.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do oglądania, co nie będzie łatwe gdyż moje warsztaty to raczej bida z nyndzą niż relacje:)

pozdrawiam

Bartek Małyszko

Przyznam że jak tak patrzę na zdjęcia i w realu to ten zimmerit wygląda troszkę lepiej niż na zdjęciach. Tylko w tym miejscu gdzie jest maźnięty białą farbą jest dośc gruby i taki owalny. Nie jest to może szczyt moich marzeń ale no, z braku laku dobry kit

Jako że napisałeś, że model będzie z serii sej-fej, to nie będę się czepiał. Podpowiem tylko, że gdy zabierasz się za jakiś model, opanuj początkowe emocje z nim związane i najpierw postudiuj dostępne na internecie publikacje, zdjęcia, filmy, etc. Dzięki temu Twoje prace będą faktycznie replikami prawdziwych pojazdów, a nie ich mniej lub bardziej udanymi modelami.

Przepraszam, jeżeli wziąłeś moją uwagę za bardzo do siebie. Chodzi mi tylko o lepszy poziom merytoryczny.

Cześc

Jeśli chodzi o włazy to są one ruchome, można je otwierac.

A jeśli chodzi o merytorykę moich modeli, no to faktycznie przydało by się nad tym popracowac . Jedynie King Tiger którego kiedyś tam zrobiłem (relacja jest na forum) był w miarę dobrze(????) zrobiony.

Jako że w tygodniu nie mam zbytnio czasu, powodem jest ostatnia klasa technikum i związana z tym matura, ewentualne postepy i nowe zdjęcia będą dodawane w weekendy.

Dzięki za zainteresowanie

A co do włazów to nic to że są ruchome, przy obecnym ustawieniu wizjerów ekipa z przodu mogłaby sobie pooglądać conajwyżej co słychać u pokrywy wentylatora.

Ten właśnie rodzaj "szydery" w Tobie lubię.

Sorki za offtop.

Witam

wczoraj troszkę podłubałem, no i przybyło parę drobiazgów. Szału niema, ale:

-zamieniłem te plastikowe liny na linki miedziane, wyciągnięte z cienkiego kabelka

-zrobiłem pseudo zapięcia lin

-zamieniłem plastikowy klocek pod podnośnik, na drewniany, i montowanie tego klocka z blaszki

-skleiłem całośc (to co daje italeri) filtrów powietrza

-doszło parę pierdółek na wieży

-troszkę poniszczyłem koła

galeria028-1.jpg

galeria019-1.jpg

galeria012-1.jpg

galeria010.jpg

galeria029.jpg

... i to chyba tyle.

Piszcie co się podoba, a co nie bardzo. Co myślicie o obecnym wyglądzie kół?

No i napiszcie co by można jeszcze ewentualnie poprawic, dodac żeby troszkę udziwnic zestaw.

Doszedłem do wniosku że niema sensu montowac tych lin które mają byc na bocznych burtach. Z resztą gdzieś czytałem ze liny holownicze to wcale nie były montowane na burtach tylko zapinane do przednich i tylnych szekli.

Z tego co pamiętam to Tomek_gnr zwracał na to uwagę przy budowie swojego tygrysa????

Postanowiłem sprawdzic zestaw gasek od academy, są bardzo tanie i prawie nic o nich nie słyszałem. Sam jestem ciekaw.

No to by było tyle. Pisac, krytykowac, bez skrupułów .....

Pozdrawiam

Bartek Małyszko

P.S

mam pytanko, jak powinien byc zamontowany reflektor/reflektory z przodu.

na niektórych zdjęciach są one montowane na rogach górnej płyty, no innych jest jeden i po środku płyty czołowej. Nigdzie nie widziałem takiego montowania jakie podaje italeri czyli po bokach płyty czołowej na takich wystających mocowaniach.

pozdro

A zimmerit nie powinien być przypadkiem na całej długości burt (tzn. za błotnikami też)?

Odnośnie lamp/reflektorów. Co prawda nie jestem specem od Tygrysów, ale lampy montowane po bokach to wersje wczesne. Pojedyncze lampy umiejscowione na środku to wersje średnia i późna. Lampy montowane na podstawkach (mocowaniach) to wersje początkowe (z ang. initial).

Ta lina na boku służyła do naciągania gasienic. Zimmerit faktycznie powinien oczywiście zakrywać calą powierzchnie bocznej burty. Co do lamp to bym sie nie przejmował na Twoim miejscu, przy tej ilości niezgodności innych szczegółów to nie ma znaczenia jak bedą;] tymbardziej że italeri o ile sie nie myle i tak każe je mocować błędnie, do przedniej płyty a powinny być osadzone na mocowaniach na przedniej płycie poziomej. Gaski Academy maja pelny ząb, ale pomijajac to nie sa chyba najogorsze, do takiego modelu jak znalazl, beda lepsze niz to co proponuje italeri a inwestowac w to wiecej nie ma sensu.

Witam

Prace idą jak krew z nosa, ale zawsze to troszkę do przodu.

W ciągu tygodnia udało mi się zrobic błotniki z "Tyskiej" blachy.

Dotarły do mnie gąski z academy. Było trochę szlifowania ale cierpliwie dłubałem i wydłubałem. Gaski są już w woreczkach i czekają na montaż.

Kurcze tak się przyglądałem temu zimmeritowi i postanowiłem go zedrzec z bocznych burt i zrobic go na nowo. Chwila roboty szlifierką a potem masa i nowy zimm.

Wszystko przedstawiają zdjęcia:

galeria031-1.jpg

galeria034.jpg

galeria032-1.jpg

galeria035.jpg

I porównanie tego co daje italeri z gąskami academy:

galeria036.jpg

galeria039.jpg

galeria038.jpg

Plan jak na razie jest taki, że jutro składam gąski, i montuje błotniki. Następnie w niedzielę dalszy montaż narzędzi, i innych pierdółek.

Oczywiście w pierwszej kolejności będę poprawiał to co wytkniecie za błędy.

Jak tak sobie teraz myślę, to dochodzę do wniosku że skoro już ten model jest no to fajnie by było wyciągnąc z niego jak najwięcej. Tak więc mam prośbę do szanownych kolegów co by ktoś napisał co bym mógł poprawic w tym modelu, we własnym zakresie, żeby choc trochę tygryska przypominał. Innymi słowy aby poprawic merytorykę tego modelu.

Zapraszam do komentowania, i serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Bartek Małyszko

Aha, ok trzeba będzie zrobic nowe

A co z zimmeritem teraz jest do przyjęcia???

No i udało mi się zrobic jeden element błotnika. Wzorowałem się na zdjęciach blaszek voyagera w internecie. Efekt:

botnikinowe003.jpg

botnikinowe001.jpg

botnikinowe004.jpg

Ciekaw jestem co o tym sądzicie. Kurcze zrobienie takich błotników to jest troszkę roboty, zwłaszcza że nie mam gientarki i posługuje się linijkom i skalpelem z różnymi końcówkami.

Pozdrawiam

Heh o troszkę mi się pozmieniało

No więc tak, walczę z tą materią i trochę do przodu poszło. Chciałem zrobić błotniki takie jak pokazywałem wcześniej z takim rantem na górze ale po parunastu próbach i jednej dobrej sztuce, nie wytrzymałem, bluzgałem okropnie aż w końcu porzuciłem ten pomysł. i błotniki są takie jak na zdjęciach. Skleiłem także gąsienice które pomimo niskiej ceny całkiem fajnie się składały, bardzo mile zaskoczenie.

jako że montaż dobiega już powoli do końca postanowiłem zabrać się za zamontowanie narzędzi.

Reflektor powędrował na środek płyty czołowej i dostał zasilanie.

Hmmm to chyba wszystko. Co pozostało, hmmmmmmmmm .......... przykleić te liny na bocznych burtach, ale nadal sie zastanawiam czy je montować, bo na zimmericie mogą wyglądać niespecjalnie, i chodzi mi tu o przyleganie mocowań liny do zimmu.

No, koniec gadania czas na zdjęcia:

IMG_0250.jpg

IMG_0249.jpg

IMG_0248.jpg

IMG_0247.jpg

IMG_0252.jpg

IMG_0253.jpg

No, piszcie komentujcie, bo powoli zbliża się czas malowania i wtedy już odwrotu nie będzie

Heh pozdrawiam wszystkich

Bartek Małyszko

Hmm z przesunięciem ich do przodu to może byc kłopot, bo przyznam szczerze że zrywanie wszystkich i zakładanie na nowo .... heh no leń jestem sakramencki

A co do zgięcia ich w dół no to oczywiście bez kłopotu.

Tak poza tym to model dostał już na stałe gąski, tak jak pisałem całkiem fajne, oczywiście spartoliłem sprawę i na łączeniach segmentów nie zeszły się prawidłowo, ale mam nadzieje że jakoś się uda to przymaskowac pigmentami.

Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi to pisac śmiało, bo przymierzam się do podkładu i teraz jest czas na niewielkie bądź wielkie poprawki.

Pozdrawiam

Bartek

• 4 weeks later...

Cześc

No więc tak czasu troszkę zleciało, tygrysek sobie czekał, czekał,..... aż się doczekał i dostał preshading. I obecnie wygląda tak:

Obraz008-1.jpg

Obraz011.jpg

Obraz009-1.jpg

Obraz012.jpg

Obraz010-1.jpg

Obraz013.jpg

Mam w planach dośc szybkie malnięcie koloru bazowego. Malowanie będzie trójkolorowe. Troszkę się tego obawiam bo nie mogę dojśc do ładu z aerografem. Jak nie wyjdzie, to będzie to pierwszy mój model z którego zmyłem farbę:). Ale to się zobaczy.

Pozdrawiam

Bartek Małyszko

• 1 year later...

I chyba nie pykło bo temat umarł, a szkoda bo teraz by mi się bardzo przydał..:( żyjesz tam jeszcze? ..Jak matura?:D