Jump to content

T 34/85 AFV 1:35 + siatki ABER

krz0011
 Share

Recommended Posts

Witam w moim pierwszym warsztacie na forum!

Ten model stanowi mój pierwszy poważniejszy projekt, zaopatrzyłem się w aerograf z kompresorem i większość potrzebnych akcesoriów. Malowanie potrenowałem już na Sturer Emilu w tej samej skali który stanowi poligon doświadczalny, tutaj postaram się spróbować cieniowania, postshadingu, biedronki itd. Zestaw był już prezentowany na forum więc postaram się unikać błędów poprzedników. Sklejanie rozpocząłem od zawieszenia i wnętrza, skleiłem też większość elementów silnika i uzupełniłem część kabli.

DSCN4079.jpg

DSCN4083.jpg

DSCN4084.jpg

Wypychacze szpachlowane kropelką więc mogą sprawiać wrażenie nieruszonych. Płyta dzieląca przedziały jeszcze nieuzupełniona i nie wklejona na stałe, dążę do pomalowania wnętrza na biało. Tempo prac raczej wolne, ale temat na forum powinien mnie zmotywować do postępów. Zestaw uzupełnię siatkowymi osłonami firmy ABER z ofensywy berlińskiej. Liczę na wsparcie i sugestie.

• 1 month later...

Czy teciaki z końca wojny (okres walk o Berlin) zawsze miały bandaże gumowe na wszystkich kołach? Znalazłem trochę zdjęć bez bandaży, ale to wersja /76, co do /85 nie mam rozeznania. W między czasie pomalowałem wstępnie silnik, skleiłem mechanizm działa i przekładnię oraz kilka innych elementów, zdjęcia postaram się umieścić w najbliższych dniach.

• 1 month later...

Aktualizacja po dłuższej przerwie. Pomalowałem wnętrze i zabrałem się za brudzenie.

DSCN4136.jpg

DSCN4138.jpg

Część kabli jeszcze nie pomalowana lub nie uzupełniona. Na pierwszym zdjęciu widać kawałek silnika, lepszych zdjęć nie udało się uzyskać, aparat przestał łapać ostrość. W planach mam dokończyć wnętrze wanny kadłuba w tym przedział silnikowy i zabrać się za wieżę.

Brudzenie to głównie mocno rozcieńczona farba olejna, kolor dobrany "na oko". Benzyna ekstrakcyjna paruje szybko, więc od razu widzę gdzie zrobić poprawkę. Pigmentów niestety nie mam, zastosowałem metodę alternatywną własnego pomysłu Ale patrząc na efekty użycia pigmentów będę się musiał w nie zaopatrzyć.

• 4 weeks later...

Ponownie po przerwie, tym razem zabrałem się za wnętrze wieży, pomalowana na razie na biało, niedługo będę brudził i obijał, wtedy będą zdjęcia. Mam natomiast wątpliwości co do koloru działa:

DSCN4151.jpg

DSCN4152.jpg

W rzeczywistości nawet lekko ciemniejsze... Wiem, że w zasadzie malowano wszystkim co można podciągnąć pod "zielony", ale nie podoba mi się to. Malowane jakimś Humbrolem, niby po numerach pasuje, ale to też jakiś zamiennik chyba jest. Przy okazji: można gdzieś w Poznaniu dostać farby Vallejo?